«Και πάλι στην πρίζα, αλλά φάρμακο το χρήμα…..»

Την ώρα που γράφονταν τούτες οι αράδες της στήλης ουδέν νεότερο είχα από το μέτωπο …..
Μαύρα μεσάνυχτα για το αν ο πρωθυπουργός βγήκε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες σε εθνικό δίκτυο για το πολυσυζητημένο διάγγελμα του……
Το έκανε, δεν το έκανε δεν το γνωρίζω….
Και φυσικά ούτε και τι τελικά ανακοίνωσε, αν ανακοίνωσε…..

Την ώρα που γράφονταν τούτες οι αράδες της στήλης ουδέν νεότερο είχα από το μέτωπο …..


Μαύρα μεσάνυχτα για το αν ο πρωθυπουργός βγήκε στους τηλεοπτικούς μας δέκτες σε εθνικό δίκτυο για το πολυσυζητημένο διάγγελμα του……


Το έκανε, δεν το έκανε δεν το γνωρίζω….


Και φυσικά ούτε και τι τελικά ανακοίνωσε, αν ανακοίνωσε…..


Η στήλη κατεβάζει ρολά νωρίς το απόγευμα καθημερινά και όπως πολύ καλά καταλαβαίνεται δεν δύναται να προχωρήσει σε έκτακτο παράρτημα, έστω και αν πρόκειται για διάγγελμα πρωθυπουργού ή προκήρυξη εκλογών…..


Άλλωστε ότι είναι να γίνει θα γίνει και ότι είναι να τραβήξουμε θα το τραβήξουμε….


Προς τι τόση αγωνία…..;


Βγάζω εκτός φυσικά τους πρωταγωνιστές της πολιτικής μας σκηνής, πολιτικούς


αρχηγούς, υπουργούς και βουλευτές….


Γιατί λοιπόν να έχουμε τόση αγωνία….; Εκτός και αν σκέφτεται κανείς από εσάς σοβαρά να διεκδικήσει μια θεσούλα  σε κάποιο ψηφοδέλτιο…..


 


Επειδή όμως η προσφορά δεν προβλέπεται να είναι τόσο μεγάλη καθώς οι θέσεις είναι μάλλον καπαρωμένες, τότε καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ του σπιτιού σας και εστιάστε την προσοχή σας στα δικά σας τα μικρά ή μεγάλα προβλήματα και αφήστε τους πολιτικούς στον κόσμο τους…..


Ένα είναι σίγουρο πως δύσκολα θα καταφέρουν να κάνουν τον δικό μας καλύτερο….


Τι εθνικό συμφέρον και πράσινα άλογα, αυτό που κοιτάζουν όλοι τους είναι καρέκλα της εξουσίας και η γεμάτη τσέπη……


Γιατί όσο και να μη θέλουμε να το παραδεχτούμε εμείς οι απλοί πολίτες, ανέκαθεν οι εξουσία και το χρήμα ήταν τα αποτελεσματικότερα φάρμακα για την καρδιά και την ψυχή του ανθρώπου…..


Αποκτήστε δόξα ή χρήμα και ως δια μαγείας λύνονται τα ψυχολογικά σας, αλλά και τα σωματικά σας πονάκια…..


 


Για αυτό λοιπόν και η στήλη αποφάσισε να γυρίσει την πλάτη στα περί διαγγελμάτων, ανασχηματισμών και πρόωρων εκλογών και στα όσα σχεδιάζονται ενόψει της ΔΕΘ…..


Το μυστικό βρίσκεται αλλού……


Βρίσκεται στο χρήμα, για το οποίο γίνονται όλα…..


Μπορεί η ρημάδα η οικονομία μας να νοσεί βαριά, αλλά υπάρχουν πολλοί τυχεροί με παρά που δεν νιώθουν ούτε καν σωματικό πόνο…..


Και ευθύς αμέσως έρχομαι στο προκείμενο, στο συμπέρασμα μιας κινεζο-αμερικανικής επιστημονικής έρευνας, σύμφωνα με το οποίο το χρήμα ανακουφίζει από τον πόνο…..


Έγινε που λέτε μια σύμπραξη Κινέζων και Αμερικανών επιστημόνων-ξέρουν πότε να τα βρουν οι δύο γίγαντες του πλανήτη- για να διαπιστώσουν τη δύναμη του χρήματος και μέχρι ποιο σημείο μπορεί να επηρεάσει τον άνθρωπο….


Θέλετε να μάθετε το έδειξε η επιστημονική έρευνα…..;


 


Ξέρατε ότι ακόμα το άγγιγμα του χρήματος είναι αρκετό για να απαλύνει το φυσικό πόνο….;


Όπως διαπιστώθηκε, το απαλό άγγιγμα των χαρτονομισμάτων ή αντίστροφα η σκέψη και μόνο των εξόδων που κάποιος έχει κάνει σε θέση να επηρεάσει θετικά ή αρνητικά τη σωματική και συναισθηματική ανθεκτικότητα των ανθρώπων…..


Το πείραμα που έγινε από Κινέζους ψυχολόγους και Αμερικανούς ψυχολόγους, στόχο είχε να ελεγχθεί η ανθεκτικότητα των ανθρώπων στον φυσικό πόνο…..


Χωρίστηκαν λοιπόν 96 εθελοντές σε δυο ομάδες, εκ των οποίων στους μεν δόθηκαν χαρτονομίσματα για να μετρήσουν, στους δε απλά χαρτιά. ¨όταν στη συνέχεια τους ζητήθηκε να βουτήξουν τα δάχτυλα σε πολύ ζεστό νερό, διαπιστώθηκε ότι όσοι προηγουμένως είχαν μετρήσει χρήματα, δήλωσαν κατά μέσο όρο ότι αισθάνθηκαν σαφώς λιγότερο πόνο σε σχέση όσους  είχαν πριν μετρήσει απλά χαρτιά….


 


Και για μεγαλύτερη επιβεβαίωση, προχώρησαν και σε δεύτερη δοκιμασία…..


Για να ελέγξουν λοιπόν αν τα χαρτονομίσματα απλώς αποτέλεσαν μια πηγή διάσπασης της προσοχής των εθελοντών, η οποία έτσι απομακρύνθηκε από το αίσθημα του πόνου, οι ερευνητές προχώρησαν και σε άλλα πειράματα στη συνέχεια, στα οποία ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες, που είχαν χωριστεί πάλι σε δυο ομάδες να γράψουν οι μεν τα έξοδα που έκαναν τον προηγούμενο μήνα, οι δε απλώς για τον καιρό.


Όταν στη συνέχεια πάλι βούτηξαν το χέρι τους στο καυτό νερό, όσοι είχαν αναγκαστεί να θυμηθούν τα χρήματα που χάλασαν σε διάφορες δαπάνες, είχαν μειωμένη αντοχή στον πόνο σε σχέση με όσους είχαν γράψει για κάτι άσχετο όπως ο καιρός….


 


Έτσι σύμφωνα με τους ερευνητές τα πειράματα επιβεβαίωσαν τη δύναμη του χρήματος, ακόμη και ως συμβόλου, να αλλάζει αντιλήψεις πολύ πραγματικών αισθημάτων όπως ο πόνος…..


Η νέα έρευνα έρχεται να ενισχύσει τα πορίσματα προηγούμενων ερευνών ότι η επίδραση του χρήματος στα συναισθήματά μας πηγάζει  από την πανάρχαια δύναμή τους ως συμβόλου κοινωνικής αποδοχής και στάτους σε μια κοινωνία και σχετίζεται με τον τρόπο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος εξελίχτηκε για να επεξεργάζεται τις κοινωνικές σχέσεις……


Αχ, και μου το έλεγαν πως το καλύτερο καταπραϋντικό, το καλύτερο φάρμακο είναι το χρήμα και εγώ η αφελής δεν τους πίστευα…….


Αλλά έλα που υπάρχουν ποια και αποδείξεις……


Για σκεφτείτε τώρα ένα συνδυασμό χρήματος και εξουσίας, τι φάρμακο δυνατό θα έκανε και ποιος δε θα ήθελε να το έχει στην κατοχή του……


Ο Καραμανλής και ο Παπανδρέου σίγουρα ……..εξ ου και τα σενάριο περί πρόωρων εκλογών ……


Παρεμπιπτόντως, χρόνια πολλά στο ΠΑΣΟΚ, σήμερα έχει τα γενέθλιά του και συμπληρώνονται 35χρόνια από την ιστορική 3η Σεπτεμβρίου όταν από το ΠΑΚ ξεπρόβαλε το ΠΑΣΟΚ…άντε χρόνια του πολλά και καλά…..


 


“Με αρνητικό πρόσημο


ο απολογισμός των εκπτώσεων….”


 


 


Η περίοδος των θερινών εκπτώσεων κατέβασε ρολά…..


Σειρά τώρα έχει το δεκαήμερο των προσφορών….


Οι έμποροι μπορεί το διάστημα αυτό να είδαν κίνηση στα καταστήματά τους, αυτό δε σημαίνει βέβαια πως δόθηκε και λύση στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν ….


Δυστυχώς χρόνο με το χρόνο οι καταστηματάρχες βλέπουν το τζίρο και τα κέρδη τους να μειώνονται….


Πτώση του τζίρου κατά 20% και μείωση των κερδών έως και 40% καταγράφει ο πρώτος απολογισμός αμέσως μετά τη λήξη των θερινών εκπτώσεων…


Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό…..


Τα φορολογικά  μέτρα που προωθούνται προς εφαρμογή και αφορούν τον κλάδο τους, δυσχεραίνουν ακόμη περισσότερο τη θέση τους…..


Γεγονός που τους κάνει να σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο των κινητοποιήσεων…..


Ήδη οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εμπόρων και των επαγγελματιών συντονίζουν τις επόμενες κινήσεις τους…..


 



Στο μεταξύ σε ότι αφορά στον απολογισμό των εκπτώσεων οι καταστηματάρχες παραδέχονται πως δόθηκε μια τονωτική ένεση στην αγορά, η οποία ωστόσο δεν είναι τόσο δυνατή σε σύγκριση με προηγούμενες χρονιές…..


Μπορεί τα εμπορικά καταστήματα και κυρίως τα ένδυσης και υπόδησης να δούλεψαν, ωστόσο ο τζίρος τους παρουσίασε και νέα πτώση σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία….


Για άλλη μια φορά και εδώ ισχύει το κάθε πέρσι και καλύτερα….


Η οικονομική δυστοκία που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά, συγκράτησε  την καταναλωτική τους μανία, η οποία εκτονώθηκε μόνο στα άκρως απαραίτητα….


Η διεθνής οικονομική κρίση που γίνεται ολοένα και πιο αισθητή και στη χώρα μας επηρέασε άμεσα τη συμπεριφορά των καταναλωτών…


 



Αν και οι καταστηματάρχες προχώρησαν από νωρίς σε μεγάλες εκπτώσεις που άγγιζαν και το 50% από τις πρώτες μέρες -τον τελευταίο μήνα το ποσοστό της έκπτωσης έφτασε και το 70%- η μεγάλη κίνηση παρατηρήθηκε στα μέσα και προς το τέλος της περιόδου των εκπτώσεων….


Οι περισσότεροι καταναλωτές ακολουθώντας τις οδηγίες του ΙΝΚΑ για το τι θα πρέπει να προσέξουν κατά τις αγορές τους επωφελήθηκαν των καλών προσφορών και βγήκαν κερδισμένοι…..


Άλλωστε δεν είναι και λίγο στην τιμή του ενός να αγοράζεις δυο προϊόντα….


Το ζήτημα βέβαια και για τους καταναλωτές ήταν να έχουν χρήματα στο πορτοφόλι τους και όχι να “φουσκώνουν” το όριο των πιστωτικών τους καρτών…..


Όποιοι έκαναν την περίοδο των εκπτώσεων αγορές με σύνεση και προγραμματισμό αυτοί ήταν και οι μόνοι κερδισμένοι….


Οι άλλοι θα πονοκεφαλιάζουν αναζητώντας τρόπους αποπληρωμής των πιστωτικών καρτών τους….


 



Πάντως αυτό που προβληματίζει και ανησυχεί τον εμπορικό κόσμο της χώρας είναι η αλλαγή της καταναλωτικής συμπεριφοράς των πολιτών…..


Βλέπουν ο ετήσιος κύκλος των εργασιών τους  χρόνο με το χρόνο να μειώνεται εξαιτίας των περιορισμένων αγορών των καταναλωτών…..


Λόγω των συνεχιζόμενων και αυξανόμενων οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες έχουν προσαρμόσει ανάλογα και την καταναλωτική τους συμπεριφορά…..


Έχουν περιορίσει τις εξορμήσεις στα καταστήματα και όταν το πράττουν επιλέγουν τις περιόδους των εκπτώσεων και αγοράζουν πρωτίστως αυτά που τους είναι απαραίτητα, αναβάλλοντας τις όποιες μικρές πολυτέλειες για την  επόμενη φορά…..


 



Από την άλλη η πίτα της αγοράς τεμαχίζεται σε ολοένα και μικρότερα κομμάτια, καθώς πέρα από την έλευση των πολυκαταστημάτων και των κινέζικων καταστημάτων, πολλοί είναι εκείνοι που προκειμένου να αφήσουν πίσω τους την ουρά της ανεργίας να καταφεύγουν μέσω των επιδοτήσεων του ΟΑΕΔ ή κάποιων άλλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων στο άνοιγμα της δικής τους μικρής επιχείρησης, όπως ενός εμπορικού καταστήματος…..


Το ρίσκο που παίρνουν είναι μεγάλο, όπως και αβέβαιη η πορεία του εγχειρήματός τους….καθώς δεν είναι λίγοι και εκείνοι που αναγκάζονται να κλείσουν την επιχείρησή τους μόλις εξανεμισθεί και το τελευταίο ευρώ που έχουν στην άκρη….και στη χειρότερη περίπτωση να   “μπαίνουν” μέσα και πολλές χιλιάδες ευρώ……


Ζοφερό λοιπόν το παρόν, αλλά και το μέλλον των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και δη της περιφέρειας….


Έχοντας να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό που είναι μεγάλος και από την άλλη τους καταναλωτές με τις πενταροδεκάρες στις τσέπες τους που κάνουν αλχημείες για να ξορκίσουν την ακρίβεια που καλπάζει προσπαθούν να σταθούν στην αγορά…..


Το ….ιδανικό περιβάλλον…. δηλαδή για να ….ανθίσει….και να αναπτυχθεί μια νέα επιχείρηση….ένα εμπορικό κατάστημα για παράδειγμα…. 



 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button