Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΩΝ

Στην Ελλάδα ο ευρωσκεπτικισμός δεν άνθισε. Θέλετε ο εξ ανατολών κίνδυνος; Θέλετε τα ευρωπακέτα των ενισχύσεων; Θέλετε η προσδοκία των ελλήνων να μας βάλει σε διοικητική τάξη το ευρωπαϊκό διευθυντήριο; Κάθε ένα από αυτά ή και όλα μαζί οδήγησαν τη μέση κοινωνική συνείδηση των ελλήνων να είναι φιλοευρωπαϊκή.

Στην Ελλάδα ο ευρωσκεπτικισμός δεν άνθισε. Θέλετε ο εξ ανατολών κίνδυνος; Θέλετε τα ευρωπακέτα των ενισχύσεων; Θέλετε η προσδοκία των ελλήνων να μας βάλει σε διοικητική τάξη το ευρωπαϊκό διευθυντήριο; Κάθε ένα από αυτά ή και όλα μαζί οδήγησαν τη μέση κοινωνική συνείδηση των ελλήνων να είναι φιλοευρωπαϊκή.


Σίγουρα φωνές αντίθετες υπάρχουν και στη χώρα μας.  Παρά το ότι εδράζονται σε καθαρά κομματικο-ιδεολογικά συμφέροντα και προέρχονται κυρίως από την κομουνιστική αριστερά και ενίοτε επιλεκτικά για λόγους δήθεν στήριξης των “εθνικών μας επιδιώξεων” από τον ΛΑΟΣ καλώς υπάρχουν.  Αφενός γιατί δημοκρατία χωρίς αντιπολίτευση δεν υφίσταται αφετέρου οι ευρωπαϊκή ΄Ενωση δεν είναι ένα υπερεθνικό σχήμα αγαθών συμφερόντων.


Ο οικονομικός ανταγωνισμός των ισχυρών κρατών δηλαδή της Γερμανίας , της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου είναι μεγάλος. Οι σχολές σκέψεις που υπηρετούν  είναι διαφορετικές και οι κατά καιρούς συμμαχίες ρευστές. Απόδειξη η έλλειψη ενιαίας στάσης στην αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.  Η διεύρυνση με νέα κράτη βάσει σκοπιμοτήτων δεν συνοδεύτηκε με την αντίστοιχη εμβάθυνση και αυτή η κατάσταση οδήγησε στο ναυάγιο στης συνταγματικής ολοκλήρωσης της Ευρώπης.


Σήμερα η Ε.Ε. με μόνες κατακτήσεις την οικονομική νομισματική ενοποίηση (ΟΝΕ)  την χάρτα δικαιωμάτων του Ευρωπαίου πολίτη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που ως άμεσα εκλεγμένο από τους ευρωπαίους πολίτες αποτελεί την έμμεση απάντηση στο δημοκρατικό έλλειμμα που βαραίνει τις δομές της προσπαθεί να βρει βηματισμό και θέση στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.


Οι ευρωεκλογές γίνονται κάθε πέντε χρόνια και η ψήφος στη χώρα μας είναι υποχρεωτική. Όμως ο έλληνας αμφιταλαντεύεται για το ποιο είναι το διακύβευμα των σημερινών ευρωεκλογών. Το Ευρωκοινοβούλιο ψηφίζει κανονισμούς και οδηγίες που υποχρεωτικώς οι μεν πρώτοι ατόφιοι και οι δεύτερες με προσαρμογές ενσωματώνονται στα εθνικά δίκαια των κρατών μελών, άρα επηρεάζουν τα δικαιώματα των πολιτών , την εκπαίδευση και κατάρτισή τους, τις εργασιακές τους σχέσεις, την ανάπτυξη των περιφερειών τους, την προστασία της υγείας τους, τον πολιτισμό , την έρευνα, την προστασία του καταναλωτή και άλλων εκφάνσεων της καθημερινότητας όλων μας.  Συνεπώς η συντηρητική ή προοδευτική προσέγγιση σε όλα αυτά έχει επιπτώσεις στη ζωή μας.


Όμως η έλλειψη συνεκτικών ευρωπαϊκών κομμάτων οδηγεί ώστε οι ευρωεκλογές να μην έχουν αυτό το νόημα. Στη χώρα μας ήταν πάντα το βαρόμετρο των κομματικών δυνάμεων. Μετρούν την πρόθεση ψήφου και την παράσταση νίκης για τις επόμενες εθνικές εκλογές,  φυσικά κάνοντας  αναγωγή  της χαλαρής ψήφου υπέρ των μικρών κομμάτων. Σήμερα στην Ελλάδα του 2009 οι ευρωεκλογές γίνονται εν μέσω σκανδάλων Ζήμενς – Βατοπαίδι- Παυλίδης 1 – Παυλίδης 2 , με την πρωτοφανή για τα παγκόσμια κοινοβουλευτικά χρονικά τακτική της νέας Δημοκρατίας να συνεδριάζει η ελληνική Βουλή με δεδηλωμένη την απουσία της συμπολίτευσης.  ΄Ο έλληνας καλείται να ψηφίσει με την ανεργία σε εκτροχιασμό ιδίως στους νέους και τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Με τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας μηδενικούς, με το δημόσιο χρέος , τα ελλείμματα και το δανεισμό να έχουν φθάσει στα ύψη, με το περιβάλλον υπό διωγμό και το σύστημα εκπαίδευσης και υγείας υπό διάλυση.  Κατά την άποψή μου  δεν καλείται να τιμωρήσει την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που είναι η βασική αιτία των δεινών του , αλλά να επιβραβεύσει αυτούς που δίνουν λύσεις εξόδου από την κρίση όπως αυτές που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ, ώστε η Ελλάδα να έχει παρουσία και φωνή παντού, ώστε η Ελλάδα να γίνει πρωτοπορία στην πράσινη ανάπτυξη. Ώστε η Ελλάδα να γίνει κράτος πρόνοιας και προκοπής για τους πολίτες της.


Αυτές οι ευρωεκλογές θα είναι πρώτη νίκη του ΠΑΣΟΚ μετά το 2004 και η πρώτη νίκη σε ευρωεκλογές μετά το 1994 και προάγγελος του άλλου δρόμου που πρέπει να ακολουθήσει η χώρα.



ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΓΟΥΡΙΔΗΣ


ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΠΑΣΟΚ


 Ν. ΞΑΝΘΗΣ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button