ΤΟΠΙΚΑ…ΜΕΤΩΠΙΚΑ

Τις ημέρες που δημοσιευόταν η ανακοίνωση των Πομάκων στον Τύπο, έβλεπε παράλληλα το φως της δημοσιότητας μία επιστολή του γνωστού Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ (ξέρετε, εκείνου που μας χαρακτήριζε ως “γκιαούρηδες” και ασχολείτο με τις μανάδες μας στο γνωστό προεκλογικό βίντεο!).

Τις ημέρες που δημοσιευόταν η ανακοίνωση των Πομάκων στον Τύπο, έβλεπε παράλληλα το φως της δημοσιότητας μία επιστολή του γνωστού Αμπντουλχαλίμ Ντεντέ (ξέρετε, εκείνου που μας χαρακτήριζε ως “γκιαούρηδες” και ασχολείτο με τις μανάδες μας στο γνωστό προεκλογικό βίντεο!).


Ο Ντεντέ υπογράφει την ανακοίνωσή του ως “Τουρκική Μειονοτική Κίνηση για τα Ανθρώπινα και Μειονοτικά Δικαιώματα”, ως ένας φορέας δηλαδή άτυπος και ουσιαστικά ανύπαρκτος, αφού πουθενά δεν φαίνεται καταχωριμένος ως συλλογικότητα.


Στην επιστολή αυτή, ο Ντεντέ σχολιάζει την απάντηση της Ελλάδος στην πρόσφατη απαράδεκτη έκθεση του State Department και απαιτεί “την αναγνώριση και το σεβασμό της μακεδονικής και τουρκικής μειονότητας στη χώρα” μας!


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


Και ο μεν Σύλλογος Πομάκων της Ξάνθης αντιπροσωπεύει μία συλλογικότητα με πλούσια μέχρι σήμερα δράση, τα μέλη της οποίας δεν δίστασαν να υψώσουν το ανάστημά τους απέναντι στους σκοτεινούς σχεδιασμούς του τουρκικού προξενείου, θέτοντας σε κίνδυνο την ίδια τους τη ζωή (όσο απίστευτο και εξοργιστικό κι αν ακούγεται αυτό σε μία ευνομούμενη δημοκρατική κοινωνία!).


Ο κ. Ντεντέ, όμως, τί αντιπροσωπεύει εκτός από τον εαυτό του; Πού είναι εκλεγμένος και δεν το ξέρουμε; Και, εν πάση περιπτώσει, ακόμη κι αν δεχτούμε ότι έχει κι αυτός την άποψή του και θέλει να την εκφράσει, ποιά δημοκρατική νομιμοποίηση προσδίδουν στην άποψη αυτή οι βαριές εκφράσεις που κατά καιρούς εξαπολύει εναντίον προσώπων και θεσμών, αλλά και η απροκάλυπτη προσπάθειά του να θίξει, να προσβάλει και εν τέλει να καταλήξει να βλάπτει τα εθνικά μας συμφέροντα, μιλώντας για “Τούρκους” και “Μακεδόνες” που καταπιέζονται στην πατρίδα μας σήμερα;


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


Παρά τη μεγάλη σημασία των εγκαινίων του μουσείου Καραθεοδωρή στην Κομοτηνή, που, σημειωτέον, προσέλκυσε το ενδιαφέρον και διεθνώς, η ελλαδική μικροπρέπεια αναδείχθηκε και πάλι.


Σχεδόν ολοκληρωτική ήταν η απουσία των δημάρχων από άλλες περιοχές της Ελλάδος και ιδιαιτέρως της Θράκης. Καλά που παρευρέθη (και μάλιστα έκανε αίσθηση και με την ομιλία του στην εκδήλωση στο “Χρήστος και Εύα”) ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Ανδρέας Παχατουρίδης (στον Δήμο του οποίου έχει ήδη στηθεί προτομή του Κ. Καραθεοδωρή!), και διέσωσε το κύρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Απόντες όμως ήταν, τουλάχιστον από την εκδήλωση στο ξενοδοχείο, και οι τοπικοί βουλευτές. Κι αν για τον Αχμέτ Χατζηοσμάν δεν έχει κανείς ιδιαίτερες απαιτήσεις, τί να πούμε για τον Γιώργο Πεταλωτή, που η απουσία του σχολιάστηκε καυστικά. Σύμφωνοι, ήταν ως ένα σημείο μία εκδήλωση – promotion του Στυλιανίδη, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν δικαιολογεί τη στάση τους.


* * * * ** * * * ** * * * ** * * * *


Σίγουρα, όμως, και η στάση των διοργανωτών δεν ήταν η δέουσα, αφού ήταν προκλητικά φανερό στο διάστημα που προηγήθηκε, ότι το όλο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα χρησιμοποιείτο ουσιαστικά για την ανάδειξη της (σημαντικότατης σίγουρα) προσφοράς του κ. Στυλιανίδη για την ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας.


Κρίμα, γιατί μία προσωπικότητα όπως αυτή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή, ανήκει σε όλους τους Έλληνες και κανείς δεν δικαιούται να κτίζει το προσωπικό του προφίλ πάνω σ’ αυτήν.


Ως ένα σημείο λοιπόν, δικαιολογημένη η αντίδραση των αντιπολιτευομένων τον κ. Στυλιανίδη, αλλά …ως ένα σημείο.


Μία στάση ανωτερότητας έχασαν την ευκαιρία να τη δείξουν αυτοί.


endohora@yahoo.gr

Σχετικά Άρθρα

Back to top button