Αγωνία για την επιχειρηματικότητα στο Νομό

Με ενδιαφέροντα θέματα και προτάσεις στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίασε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ξάνθης.

   Με ενδιαφέροντα θέματα και προτάσεις στην ημερήσια διάταξη του συνεδρίασε το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης το Διοικητικό Συμβούλιο του Επιμελητηρίου Ξάνθης.


   Ο πρόεδρος του φορέα, κ. Ανδρικόπουλος Παναγιώτης ενημέρωσε τα μέλη για τη σύσκεψη των φορέων του νομού Ξάνθης με το Διοικητή της ΑΤΕ, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα, επαναλαμβάνοντας για ακόμη μια φορά τη θέση του Επιμελητηρίου που είναι η λήψη μέτρων για την αποβιομηχάνιση της περιοχής και η διασφάλιση της συνέχισης λειτουργίας των συνεταιριστικών εργοστασίων, ακόμη και αν χρειαστεί να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς, προσθέτοντας ωστόσο με την προϋπόθεση να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας των εργαζομένων.



   Επίσης ανάμεσα στα θέματα της συνεδρίασης ήταν και η εκλογή νέου οικονομικού επόπτη του ΕΒΕ Ξάνθης, καθώς ο προηγούμενος που ήταν ο κ. Νίκος Παπαργύρης υπέβαλε την παραίτησή του για προσωπικούς λόγους.      Υποψηφιότητα για την κάλυψη της κενής θέσης έθεσε του μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Μπαμπουκίδης Χρήστος, ο οποίος εξελέγη νέος οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου.


   Το θέμα της καθυστέρησης καταβολής των ενοικίων κάποιων εκ των καταστημάτων που βρίσκονται στο ισόγειο του κτιρίου του κτιρίου του ΕΒΕ, απασχόλησε επίσης τα παριστάμενα μέλη της συνεδρίασης. Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, έκανε γνωστό πως το Επιμελητήριο προχώρησε σε εξώδικα καλώντας τους επαγγελματίες οφειλέτες εντός δέκα ημερών να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους.


   Αξίζει να σημειωθεί πως το σύνολο των οφειλομένων  από τα δύο καταστήματα που νοικιάζει το Επιμελητήριο ανέρχονται περίπου στις 27.000 ευρώ


   Στο μεταξύ σήμερα λήγει και η προθεσμία υποβολής συμμετοχής στην έκθεση “Γεύσεις Ξάνθς” των μελών του Επιμελητηρίου που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά  στο χώρο των τροφίμων και ποτών, των ειδών εστίασης, όπως ταβέρνες.


   Η οργανωτική επιτροπή απέστειλε 150 επιστολές σε μέλη του φορέα, προκειμένου να συμμετάσχουν στην 4η διοργάνωση, που γίνεται το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς, ενώ παρουσίασε και τη σχετική αφίσα της έκθεσης “Γεύσεις Ξάνθης”. Στο μεταξύ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τόσο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, όσο και Γενικός Γραμματέας, κ. Ζήσης Κατσαρίκας, έθεσαν το ζήτημα της ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στο νομός Ξάνθης και την ανάγκη λήψης κάποιων μέτρων. “Μπορεί να έχουμε υποδομές, αλλά δεν έχουμε το κάτι παραπάνω που θα φέρει νέους επενδυτές στην περιοχή”, σημείωσαν χαρακτηριστικά.


   Τονίστηκε η ανάγκη να μπουν  στόχοι ρεαλιστικοί και διεκδικήσιμοι, σημειώνοντας μάλιστα πως το Επιμελητήριο Ξάνθης προτίθεται να αναλάβει και σχετικές πρωτοβουλίες σε συνεργασία και με άλλους φορείς. Κατέθεσε προς τα μέλη του και κάποιες προτάσεις που θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, όπως η εκμετάλλευση των γεωθερμικών πεδίων, η δημιουργία ελεύθερης ζώνης εμπορίου, η σιδηροδρομική Εγνατία, καθώς και να υπάρξουν και φορολογικές ελαφρύνσεις. 


   Όπως σημείωσε, ο κ. Ανδρικόπουλος, μετά τη διάχυση των κινήτρων σχεδόν σε όλη την επικράτεια επιβάλλεται η διαφοροποίηση των επιχειρήσεων της Θράκης με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων (π.χ. μείωση φορολογικού συντελεστή, αφορολόγητο για έρευνα κ.τ.λ), όχι μόνο σε επιχειρηματίες, αλλά για όλους τους κατοίκους της Θράκης.


  Τέλος μεταξύ άλλων έγινε γνωστό πως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο ενιαίος Κανονισμός λειτουργίας των Επιμελητηρίων της χώρας, όπως επίσης ότι εγκρίθηκε  επιχορήγηση 35.000 ευρώ, μέσω προγράμματος, για βελτίωση της εξωτερικής όψης του κτιρίου του ΕΒΕ, και ολοκληρώθηκε το ερωτηματολόγιο που θα διανεμηθεί σε δείγμα 1000 περίπου καταναλωτών της Ξάνθης για το ωράριο των εμπορικών καταστημάτων της πόλης.               


Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button