Εκδηλώσεις

Στην Κομοτηνή το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

Με παράλληλες εκδηλώσεις οι οποίες αρχίζουν σήμερα στην Κομοτηνή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στο Κλειστό Γυμναστήριο Σ.Ε.Φ.Α.Α. στην Πανεπιστημιούπολη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Το φεστιβάλ- θεσμός, φέτος είναι αφιερωμένο στη Συνθήκη της Λωζάνης καθώς όπως διευκρινίζει ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που φέρει την ευθύνη της διοργάνωσης «εκατό χρόνια μετά ο αγώνας μας συνεχίζεται σταθερά και αταλάντευτα για την ηθική και ιστορική δικαίωση των αδικοχαμένων προγόνων μας».

Την αυλαία του φεστιβάλ ανοίγει αύριο ο Σύλλογος Ποντίων Σαπών «Τα Κασσιτερά» ο οποίος από κοινού με τα υπόλοιπα ποντιακά σωματεία του νομού Ροδόπης θα περιδιαβούν/σεργιανίσουν τα σοκάκια της Κομοτηνής υπό τις μελωδίες της ποντιακής λύρας και όχι μόνο καταλήγοντας στην κεντρική πλατεία της πόλης προσκαλώντας -σύμφωνα με τους διοργανωτές- άπαντες «σ’ έναν μεγάλο χορό αγάπης και χαράς».

Το βράδυ της Παρασκευής ο Σύλλογος Ποντίων Φοιτητών Κομοτηνής υποδέχεται τους πρωτοετείς φοιτητές και το 17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην πόλη, διοργανώνοντας ένα παραδοσιακό ποντιακό γλέντι, ενώ το Σάββατο είναι αποκλειστικά αφιερωμένο στη διεξαγωγή του Φεστιβάλ στο οποίο αναμένεται και φέτος η συμμετοχή χιλιάδων χορευτών μελών της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος που θα ταξιδέψουν στη Ροδόπη απ’ όλη την Ελλάδα.

Την Κυριακή θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Ναό του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού όπου βρίσκεται και το πιστό αντίγραφο της Παναγίας Σουμελά και η αυλαία των παράλληλων δράσεων του Φεστιβάλ θα κλείσει με παντινάδα στην οποία θα συμμετέχουν ποντιακά σωματεία της Ομοσπονδίας και τοπικά σωματεία της Κομοτηνής.

Σημειώνεται ότι το Φεστιβάλ αποτελεί συνδιοργάνωση του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Α.Μ.Θ. , του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button