Τοπικά νέα

Εκδηλώσεις Τ.Ο. Ξάνθης ΚΚΕ – ΚΝΕ και παραρτήματος Ξάνθης ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ για 9η Μάη, ημέρα της αντιφασιστικής νίκης των λαών

Με την εκδήλωση στον Πετεινό, στο μνημείο των δολοφονηθέντων Πετεινιωτών Βασίλη Κωστελίδη και Τάσου Λαζαρίδη, και κατάθεση λουλουδιών στο κτήριο που στεγάζονταν η Οχράνα, η βουλγαρική φασιστική ασφάλεια την περίοδο της Κατοχής, στην παλιά πόλη της Ξάνθης, τιμήσανε οι Τ.Ο. Ξάνθης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το παράρτημα Ξάνθης της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ την 9η Μάη, ημέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.

Στον Πετεινό, ο Μπάμπης Φωτιάδης, μέλος της Διοικούσας Επιτροπής της ΠΕΑΕΑ ΔΣΕ ανέλυσε το ιστορικό της δολοφονίας των 2 αγωνιστών από τους βούλγαρους φασίστες τον Σεπτέμβρη του 1944 καθώς επίσης παρουσίασε και στοιχεία από την αντιστασιακή δράση της Κομματικής Οργάνωσης  στον Πετεινό.

Στην κεντρική ομιλία η Γιώτα Ρόιδου, μέλος της ΤΕ Ξάνθης του ΚΚΕ, τόνισε: «Εναν χρόνο πριν την 80ή επέτειο της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, τα σύννεφα ενός νέου γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου πυκνώνουν. Ο παλαιστινιακός λαός είναι αντιμέτωπος με μία ακόμα επιχείρηση μαζικής εξόντωσης του κράτους – δολοφόνου του Ισραήλ. Παράλληλα κλιμακώνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία, έχει ανοίξει νέα πολεμική εστία στην Ερυθρά, οξύνονται οι αντιθέσεις στα Βαλκάνια, συνεχίζονται οι διεκδικήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο.

Η ηρωική πάλη του Κόκκινου Στρατού, του σοβιετικού λαού, των αντιστασιακών κινημάτων με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές στα καπιταλιστικά κράτη που βρέθηκαν υπό την κατοχή, φανερώνουν διαχρονικά τις ανυπέρβλητες δυνάμεις του οργανωμένου λαού, συνεχίζουν να εμπνέουν τις εργατικές – λαϊκές δυνάμεις όπου Γης, στην πάλη τους ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και το καθεστώς της ταξικής εκμετάλλευσης.

Η 9η Μάη συνεχίζει να αποδεικνύει τη δύναμη που διαθέτει ο λαός, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές και τις κομμουνίστριες, να νικήσει τον όποιο ιμπεριαλιστικό συνασπισμό και εγχώριο εκμεταλλευτή, να ανοίξει τον δρόμο για τον σοσιαλισμό – κομμουνισμό.

Το ΚΚΕ καλεί κάθε εργάτη, βιοπαλαιστή αγρότη, αυτοαπασχολούμενο, νέο και γυναίκα που προέρχεται από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα να δείξει αυτήν τη δύναμη σε όλες τις μάχες – και στην επικείμενη των ευρωεκλογών – για την ισχυροποίηση του ΚΚΕ, το δυνάμωμα της πάλης για την ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών – λαϊκών αναγκών, ενάντια στην ΕΕ και στην εξουσία των μονοπωλίων, στη γραμμή αποδέσμευσης από ΕΕ και ΝΑΤΟ και όλες τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, με την εξουσία και την οικονομία στα δικά τους χέρια, με επίκεντρο τις σύγχρονες εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι το καπιταλιστικό κέρδος.

Με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό σπάμε τα δεσμά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανοίγουμε τον δρόμο για πανευρωπαϊκή εργατική – λαϊκή αντεπίθεση, για την Ελλάδα και την Ευρώπη των εργατών, των αγροτών, των λαών, για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού».

Ακολούθησε κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο και το Πένθιμο Εμβατήριο.

Στο κτήριο που στεγάζονταν η Οχράνα, η Χριστίνα Στεργίου, γραμματέας του ΤΣ Ξάνθης της ΚΝΕ παρουσίασε στοιχεία από τη δράση της Κομματικής Οργάνωσης στην Ξάνθη κατά τη διάρκεια της βουλγαρικής φασιστικής κατοχής και κατάθεσε λουλούδια  τιμώντας όλους τους Ξανθιώτες και τις Ξανθιώτισσες, αλλά και τους βούλγαρους κομμουνιστές, αντιφασίστες που διώχτηκαν, βασανίστηκαν, σκοτώθηκαν στον αγώνα για να νικηθεί το τέρας του φασισμού – ναζισμού.

Τ.Ο. Ξάνθης ΚΚΕ – ΚΝΕ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button