Τοπικά νέα

ΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΣΥΝΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΕΡΠΑΤΙΟΥΝΤΑΙ!

Δίκτυο μονοπατιών 94 χιλιομέτρων- Ο ΕΟΣ Ξάνθης τα επανέφερε!

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ξάνθης σας προσκαλεί, για πέμπτη φορά, την Κυριακή 9 Απριλίου 2023 και ώρα 10.00 σε ένα από τα πιο όμορφα σημεία της πόλης μας, στη γέφυρα του ποταμού Κόσυνθου στο Σαμακώβ, σε μια γιορτή της άσκησης και της φύσης.

Ένα δίκτυο μονοπατιών, με συνολικό μήκος  που ξεπερνά τα 94 χιλιόμετρα, γύρω από την πόλη μας με καταπληκτικές διαδρομές, διαφόρων αποστάσεων και βαθμών δυσκολίας, οργανωμένο, με ενιαία σήμανση. Περιλαμβάνει μονοπάτια στην περιοχή των μοναστηριών, του Αυγού και του Μακαρίου, της Μέλτης, του Μαύρου Ισώματος, της Αχλάδας και του Αχλαδόβουνου και δημιουργήθηκε από τον ΕΟΣ την τελευταία εξαετία με το συνδυασμό παλιών και ιστορικών μονοπατιών με διαδρομές που ανοίχτηκαν ώστε να ενοποιηθεί το δίκτυο.

Μπορείτε να επιλέξετε κάποια από τις διαφορετικές διαδρομές πεζοπορίας που θα πραγματοποιηθούν, ανάλογα με τις δυνατότητές σας.

Υπεύθυνος για κάθε διαδρομή θα είναι μέλος του Ε.Ο.Σ. Ξάνθης.

Ο πρόεδρος του Ελληνικού ορειβατικού συλλόγου Ξάνθης κ. Γιώργος Παπαθανασίου μίλησε στον Κοσμά Γεωργιάδη:

“Θα μαζευτούμε την Κυριακή στη γέφυρα του Σαμακώβ (10 η ώρα το πρωί) από εκεί είναι η αρχή των μονοπατιών.

Να περπατήσουμε και να βρεθούμε σε λίγα λεπτά στη φύση.

Μονοπάτια που τα χρησιμοποιούσαν εκατοντάδες χρόνια κάτοικοι για να έχουν επικοινωνία τα χωριά με την πόλη. Με τη χάραξη δρόμων εγκαταλείφθηκαν, δεν περπατιόντουσαν, δεν υπήρχαν προσβάσεις και ξεχάστηκαν.

Εμείς επαναφέραμε τα μονοπάτια 94 χλμ. όσο μπορούσαμε και τα δίνουμε στους πολίτες της Ξάνθης. Τα έχουμε αναδείξει, τα περπατήσαμε, τα έχουμε  καταγράψει και σηματοδοτήσει.

Φέραμε στην επιφάνεια τα μονοπάτια που είχαν χαθεί με ελάχιστη βοήθεια. Σε κάποια σημεία που χρειαστήκαμε για να τα ανοίξουμε πριόνια, καρφιά κ.α. είχαμε τη βοήθεια από το Δήμο για κάποιο διάστημα. Ελάχιστη μπροστά σε τόσο κόπο, χρόνο, εργατοώρες που έχουμε καταβάλλει όλα τα μέλη του ΕΟΣ και μερικές φορές και κάποια μέλη από τους “Xanthi Runners” και άλλους συλλόγους που τα χρησιμοποιούν.

Εάν δεν περπατιούνται τα μονοπάτια, θα χαθούν πάλι. Οι σημάνσεις θα πέσουν και θα καταστραφούν. Πρέπει να περπατιούνται.

Σηματοδότηση, καταγραφή και συντήρηση

Να δοθούν κεφάλαια από Δήμο και Περιφέρεια για την απλή συντήρησή τους.

Αν θέλουν να τα χρησιμοποιήσουν για το καλό της πόλης, για τουριστικούς λόγους να τα φροντίσουν με τον τρόπο που πρέπει, που χρειαζόμαστε εμείς εδώ και όχι με τον τρόπο που μπορεί να χρειάζεται στην Ευρώπη που έχουν άλλο είδος μονοποπατιών.”

Ακούστε τον πρόεδρο του Ελληνικού ορειβατικού συλλόγου Ξάνθης κ. Παπαθανασίου στο αρχείο εκπομπών του STAR 88,8 fm, στην πρωινη ενημερωτική εκπομπή του Κοσμά Γεωργιάδη της Δευτέρας 3/4/2023 από το χρόνο 1.19.40 για την 5η Γιορτή των Μονοπατιών

https://open.spotify.com/show/36nZ8Ks2QJ0lq3LHrAcapV…

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button