Τοπικά νέα

Χουσεΐν Ζεϊμπέκ “Η Κυβέρνηση για ακόμα μια φορά κωφεύει απέναντι στην υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ξάνθη”

Απαντώντας στην από 243/25-10-2022 αναφορά που κατέθεσα στην Βουλή με θέμα τις προτάσεις της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης σχετικά με την καλυτέρευση της Δημόσιας Υγείας στην Ξάνθη, η Αναπλ. Υπουργός Υγείας κα. Γκάγκα απέδειξε ακόμα μια φορά ότι η Κυβέρνηση δεν συμμερίζεται την διάσταση του προβλήματος της Δημόσιας Υγείας στον νομό μας. Συγκεκριμένα:

  1. Αναφορικά με την λειτουργία της ΜΕΘ Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης

Το Υπουργείο παραδέχεται ότι η αδυναμία λειτουργίας της ΜΕΘ οφείλεται στην έλλειψη του ιατρικού προσωπικού, όπου στην ουσία υπάρχει μόλις ένας διαθέσιμος ιατρός χρεωμένος στην ΜΕΘ, εξ’ ού και η αδυναμία ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης. Όπως αναφέρει,  σήμερα, βρίσκεται σε εξέλιξη η προκήρυξη για την κάλυψη μίας θέσης Διευθυντή της ΜΕΘ, ωστόσο και πάλι το πρόβλημα δεν επιλύεται αφ’ ής στιγμής δεν υπάρχει το μίνιμουμ του προσωπικού για την ασφαλή λειτουργία της ΜΕΘ. Συνεπώς, ακόμα και ο εξοπλισμός του Νοσοκομείου με έξι νέα κρεβάτια εντατικής θεραπείας καθίσταται άνευ αντικειμένου.

  1. Αναφορικά με τις προκηρύξεις νέων θέσεων ιατρικού προσωπικού

Το Υπουργείο αναφέρει ότι για το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης έχει εγκριθεί μεγάλος αριθμός θέσεων, προκειμένου να προκηρυχθούν, παραπέμποντας  στο με αριθμ πρωτ. 16896/9.11.2022 έγγραφο του ΓΝ Ξάνθης, το οποίο ωστόσο ΔΕΝ επισυνάπτεται. Δεν θα πρέπει, όμως, να αγνοείται το γεγονός ότι όσες θέσεις κι αν προκηρυχθούν υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να αποβούν άγονες, εφόσον δεν δίδονται περαιτέρω κίνητρα.

  1. Αναφορικά με το ΕΚΑΒ στην Ξάνθη

Το Υπουργείο επισημαίνει ότι η δυναμική του ΕΚΑΒ επιτρέπει να επιχειρούν δύο (2) ασθενοφόρα σε κάθε βάρδια, παραδέχεται, ωστόσο, ότι πολύ συχνά οι βάρδιες καλύπτονται από τον τομέα της Αλεξανδρούπολης. Σε ότι αφορά, δε,  στις δευτερογενείς διακομιδές, η ευθύνη είναι των Νοσοκομείων και το ΕΚΑΒ να λειτουργεί επικουρικά. Τέλος, το Υπουργείο ρίχνει το βάρος της ανεπάρκειάς του στα τρία Κέντρα Υγείας στο Νομό Ξάνθης,  όπως το Κέντρο Υγείας Εχίνου, το Κέντρο Υγείας Αβδήρων και το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης, και στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, ώστε να μεριμνήσουν για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού (οδηγοί – πληρώματα ασθενοφόρων) για την διεκπεραίωση των δευτερογενών διακομιδών και παράλληλα με τη συνδρομή προσωπικού του ΕΚΑΒ (Τομέα Ξάνθης) για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, αποφεύγοντας για μια ακόμη φορά να απαντήσει επί της ουσίας.

Από τα ανωτέρω προκύπτει για ακόμα μία φορά, ότι το Υπουργείο Υγείας αρνείται έστω να αντιληφθεί τα πραγματικά προβλήματα της Δημόσιας Υγείας στον Νομό μας και φυσικά, να αναλάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους. Με όσα όπλα μας δίνει ο Κοινοβουλευτικός Έλεγχος, καταθέσαμε εκ νέου αναφορά με τις προτάσεις του πλέον αρμόδιου Ιατρικού Συλλόγου για την στελέχωση του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης, στην οποία θα κληθεί να απαντήσει το Υπουργείο επί του θέματος κι όχι παρουσιάζοντας μια στρεβλή εικόνα που το εξυπηρετεί.

Κατόπιν τούτων, επισημαίνω για ακόμη μια φορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στηρίζει κάθε πρωτοβουλία αναβάθμισης και προστασίας της Δημόσιας Υγείας, καθώς επίσης και τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της υποβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης.

Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την περαιτέρω υποβάθμιση της Δημόσιας Υγείας στην Ξάνθη! Δεν θα αφήσουμε την Κυβέρνηση να μετατρέψει το Νοσοκομείο μας σε Κέντρο Υγείας, ούτε θα αφήσουμε την Κυβέρνηση να κάνει πράξη το σχέδιο του Πρωθυπουργού για Περιφερειακά Νοσοκομεία! Οι πολίτες της Ξάνθης θα δώσουν το μήνυμα της ανατροπής αυτής της Κυβέρνησης που θέλει να αλλοιώσει κάθε έκφανση του κοινωνικού κράτους και του κράτους δικαίου!

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΖΕΪΜΠΕΚ

Απαντώντας στην με αρ. 243/25-10-2022 αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ με θέμα “Προτάσεις για την καλυτέρευση της Δημόσιας Υγείας στην Ξάνθη”, και σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 48439/14-11-2022 έγγραφο της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης, σας πληροφορούμε τα εξής:

  1. Σε ότι αφορά τη λειτουργία της Μ.Ε.Θ. από τις (5) προβλεπόμενες οργανικές θέσεις κλάδου ιατρών ΕΣΥ, είναι καλυμμένες οι (2) εκ των οποίων ο ένας (1) ιατρός δεν δύναται να παρέχει τις υπηρεσίες του με απόφαση Υγειονομικής επιτροπής. Η ΜΕΘ λειτουργούσε πλήρως κατά τη διάρκεια της πανδημίας στο νομό Ξάνθης έως και τον Ιούνιο του 2020, μετέπειτα υπάρχει αδυναμία εκπόνησης ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης.

Σήμερα βρίσκεται σε εξέλιξη προκήρυξη για την κάλυψη μίας (1) θέσης Διευθυντή ΜΕΘ.

Σε ότι αφορά τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, έχει ολοκληρωθεί η  διαδικασία και έχει παραληφθεί εξοπλισμός τελευταίας τεχνολογίας με την προμήθεια έξι (6) ειδικών κρεβατιών εντατικής θεραπείας, μέσω δωρεάς, χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού του νοσοκομείου.

Σε ότι αφορά την τροποποίηση του Οργανισμού η Διοίκηση του ΓΝ Ξάνθης αντιλαμβανόμενη την αναγκαιότητα τροποποίησης του ισχύοντος Οργανισμού του νοσοκομείου (ΦΕΚ 3496/Β ?/2012), έχει ζητήσει από το προηγούμενο έτος την αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης του υπηρετούντος προσωπικού και τις λειτουργικές απαιτήσεις των υπηρεσιών, προκειμένου να υποβληθούν προτάσεις για την επικείμενη τροποποίησή του. Η εσωτερική διαδικασία έχει ολοκληρωθεί και αναμένεται η υποβολή της επίσημης στοχευμένης πρότασης και η ολοκλήρωση της διαδικασίας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Σε ότι αφορά τη στελέχωση του ΓΝ Ξάνθης με ιατρικό προσωπικό, επισημαίνεται ότι το νοσοκομείο έλαβε ένα μεγάλο ποσοστό των θέσεων που συνολικά εγκρίθηκαν, προκειμένου να προκηρυχθούν.

Ειδικότερα, οι προκηρύξεις που έχουν εκδοθεί για την πλήρωση θέσεων ιατρών ΕΣΥ, από 01-01-2020 έως και σήμερα καθώς και η τελική τους έκβαση καταγράφεται στο με αριθμ πρωτ. 16896/9.11.2022 έγγραφο του ΓΝ Ξάνθης, το οποίο επισυνάπτεται για την πλήρη ενημέρωσή σας.

  1. Επισημαίνεται ότι στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας, υποβλήθηκε πρόσφατα εισήγηση / πρόταση της 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας και Θράκης που αφορά σε τροποποίηση του οργανισμού του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης και ειδικότερα σε σύσταση ειδικής Μονάδας Κατ ? Οίκον Νοσηλείας (μη αυτόνομη) στο πλαίσιο του Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας. Η εν λόγω εισήγηση/πρόταση θα εξεταστεί μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών διαμόρφωσης του υγειονομικού χάρτη της χώρας και της έκδοσης της προβλεπόμενης υπουργικής απόφασης του άρθρου 50 του ν. 4931/2022 με την οποία θα ρυθμίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι ειδικότητες των επαγγελματιών υγείας, η διαδικασία μεταφοράς και διάθεσης ναρκωτικών ουσιών και φαρμάκων, το κόστος λειτουργίας, καθώς και κάθε άλλη σχετική λεπτομέρεια για την καθιέρωση, ανάπτυξη και οργάνωση κατ οίκον Νοσηλείας (Κ.Ο.Ν.), στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ.
  2. Ο σκοπός του Ε.Κ.Α.Β., όπως περιγράφεται στο άρθρο 29 του Ν. 4633/2019 (ΦΕΚ 161 Α’/16-10-2019) είναι ο συντονισμός της παροχής, σε έκτακτες περιπτώσεις άμεσης βοήθειας, επείγουσας ιατρικής φροντίδας στους πολίτες, η μεταφορά των πολιτών αυτών σε μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας, ο συντονισμός της νοσοκομειακής και προνοσοκομειακής φροντίδας σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και κρίσεων και η παρακολούθηση και ο συντονισμός των συστημάτων εφημερίας των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ.

Ο Νομός Ξάνθης, αποτελεί προς δυτικά το τρίτο και τελευταίο τμήμα της Θράκης, με έκταση 1.796 τετραγωνικά χλμ και πληθυσμό 111.222 (σύμφωνα με την απογραφή του 2011). Το ανάγλυφο των περιοχών του νομού απεικονίζεται στο μεγαλύτερο μέρος τους ως ορεινό και ημιορεινό, όπου κατά την χειμερινή περίοδο ιδιαίτερα η ορεινή ζώνη δέχεται μεγάλες ποσότητες χιονιού με θερμοκρασίες πολύ χαμηλές, καθιστώντας το έργο του ΕΚΑΒ αρκετά δύσκολο, διανύοντας μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις υπό δυσμενείς συνθήκες.

Η περιοχή της Θράκης δέχεται ένα μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών και πολλά τροχαία ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα κατά μήκος του άξονα της Εγνατία οδού, στις Εθνικές οδούς και στο Επαρχιακό οδικό δίκτυο, αφορούν διακινητές που καταδιώκονται από τις Αστυνομικές αρχές, όπου απαιτείται άμεσα η συνδρομή του ΕΚΑΒ, όχι μόνο από τον τομέα Ξάνθης αλλά και από γειτονικούς τομείς όπως της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής και ανάλογα με τη βαρύτητα της κατάστασής τους διακομίζονται στα Νοσοκομεία της ζώνης ευθύνης του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Αλεξανδρούπολης.

Οι συχνές διανοσοκομειακές διακομιδές που στο μεγαλύτερο μέρος τους αφορούν επείγουσες διακομιδές και διακομιδές covid-19 από το δευτεροβάθμιο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης στο τριτοβάθμιο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης καθώς επίσης και δευτερογενείς διακομιδές (εξιτήρια-αιμοκαθαιρούμενοι ασθενείς-επανεξετάσεις), καθιστούν καθημερινά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό για την παροχή επείγουσας προνοσοκομειακής φροντίδας, αρκετά δύσκολο.

Στον Τομέα ΕΚΑΒ Ξάνθης υπηρετούν εικοσιένας (21) μόνιμοι υπάλληλοι κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων που επιχειρούν στα ασθενοφόρα οχήματα εκ των οποίων δύο (2) έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού και πέντε (5) υπάλληλοι κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων που είναι με σχέση εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. (ΕΣΠΑ-COVID 19). Επιπλέον, μετά από πρόσκληση εκδήλωση ενδιαφέροντος, ο Τομέας ΕΚΑΒ Ξάνθης καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους ενισχύεται και με επιπλέον δύο (2) υπαλλήλους του κλάδου ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρων από άλλα Παρατήματα του ΕΚΑΒ.

Με την παραπάνω δύναμη, δίνεται η δυνατότητα να επιχειρούν καθημερινά σε κάθε βάρδια δύο ασθενοφόρα. Στις περιπτώσεις προκυπτουσών εκτάκτων αναγκών (αναρρωτικές άδειες – κατ’ οίκον περιορισμός λόγω καραντίνας κ.λ.π), οι βάρδιες καλύπτονται πάντα με τη συνδρομή ασθενοφόρων από τον τομέα της Αλεξανδρούπολης και ουδέποτε έμεινε ακάλυπτος ο νομός Ξάνθης.

  1. Σε ότι αφορά στις δευτερογενείς διακομιδές, σας γνωρίζουμε ότι τα εξιτήρια των ασθενών από τα Νοσοκομεία για την οικία τους θα πρέπει να γίνονται με ευθύνη και προσωπικό των Νοσοκομείων και το ΕΚΑΒ να λειτουργεί επικουρικά όταν υπάρχει η δυνατότητα, σε καμία περίπτωση όμως όχι σε βάρος του επείγοντος.

Τα τρία Κέντρα Υγείας στο Νομό Ξάνθης ως μονάδες πρωτοβάθμιας υγείας όπως το Κέντρο Υγείας Εχίνου, το Κέντρο Υγείας Αβδήρων και το Κέντρο Υγείας Σταυρούπολης, όπως και το Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης ως δευτεροβάθμια μονάδα υγείας, μπορούν να μεριμνήσουν για την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού (οδηγοί – πληρώματα ασθενοφόρων) για την διεκπεραίωση των δευτερογενών διακομιδών και παράλληλα με τη συνδρομή προσωπικού του ΕΚΑΒ (Τομέα Ξάνθης) για την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών, θα μπορούσαν να συμβάλουν τα μέγιστα στην αντιμετώπιση περιστατικών στην ευρύτερη περιοχή, ως αρωγός στην επιχειρησιακή λειτουργία των ασθενοφόρων και στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

Βουλευτή κ. Χουσεΐν Ζεϊμπέκ

ΕΣΩΤ. ΔΙΑΝΟΜΗ:

  1. Γρ. Αναπλ. Υπουργού
  2. Γρ. Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

Η ΑΝΑΠΛ. ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΣΗΜΙΝΑ ΓΚΑΓΚΑ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button