ΝΕΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις αξιέπαινες ιστορικές εκδόσεις Σπανίδης το πολυσέλιδο σύγγραμμα του φίλου Χρήστου Μιχαλόπουλου με τίτλο “Η Καταλανική Εταιρεία στην υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης – Η ισπανική Δύση, οι Καταλανοί και ο Ανδρόνικος Β΄ (αρχές 14ου αι.)” με πρόλογο της καθηγήτριας του ΔΠΘ κυρίας Παναγιώτας Τζιβάρα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε από τις αξιέπαινες ιστορικές εκδόσεις Σπανίδης το πολυσέλιδο σύγγραμμα του φίλου Χρήστου Μιχαλόπουλου με τίτλο “Η Καταλανική Εταιρεία στην υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης – Η ισπανική Δύση, οι Καταλανοί και ο Ανδρόνικος Β΄ (αρχές 14ου αι.)” με πρόλογο της καθηγήτριας του ΔΠΘ κυρίας Παναγιώτας Τζιβάρα.

Ο Χρ. Μιχαλόπουλος τα τελευταία δώδεκα χρόνια έχει εκδώσει πολλά βιβλία που αναφέρονται στην ιστορία της Ξάνθης και της Θράκης. Χαίρομαι για την εργατικότητα και φιλομάθειά του. Είναι κάλλιστο παράδειγμα ανθρώπου που διαρκώς τον κατακαίει το πάθος της έρευνας και δημιουργίας. Το διαπιστώνω από τα βιβλία, τις δημοσιεύσεις του, αλλά και τη συμμετοχή του στα μαθήματά μου του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.

Ο Χρήστος Μιχαλόπουλος του Μιχαήλ γεννήθηκε το 1962 στην Ξάνθη. Το 1988 διορίσθηκε Δικαστικός Επιμελητής στο Πρωτοδικείο Ροδόπης και από το 1991 υπηρετεί στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. Το 2007 εκλέχθηκε Πρόεδρος των Δικαστικών Επιμελητών του Εφετείου Θράκης, ενώ το 2010 και Αντιπρόσωπος της Ομοσπονδίας Δικαστικών Επιμελητών Ελλάδας.

Παρακολούθησε το πρόγραμμα Robert Schuman στο Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο και επιμορφώθηκε σε θέματα Ευρωπαϊκής Ενοποίησης. Είναι Πτυχιούχος Ραδιοερασιτέχνης με χαρακτηριστικό SV7DNJ. Υπήρξε καλαθοσφαιριστής, προπονητής και διαιτητής καλαθοσφαίρισης. Παρακολουθεί στο Ελεύθερο Ανοικτό Πανεπιστήμιο τη Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών. Μελετά εδώ και χρόνια την ιστορία της Θράκης, κυρίως την αρχαία και την μεσαιωνική, και αρθρογραφεί στον τοπικό και αθηναϊκό τύπο.

Βιβλία του:

“ΤΑ ΘΡΑΚΙΚΑ ΦΥΛΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΗΡΟΔΟΤΟΥ”, 2004.

“ΤΟ ΘΡΑΚΙΚΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ ΤΩΝ ΟΔΡΥΣΩΝ – ΘΡΑΚΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΞΙ ΑΙΩΝΩΝ (5ος π.Χ. – 1ος μ.Χ. αι.)”, 2005.

“Ο ΚΑΠΝΟΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ”, 2006.

“Η ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΥΤΟΚΡΑΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ – Η ΘΡΑΚΗ ΤΟΥ 13ΟΥ ΑΙΩΝΑ ΚΑΙ Η ΔΥΤΙΚΗ ΙΠΠΟΣΥΝΗ”, 2007.

“Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ Ο ΘΕΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗ ΜΕΣΑ Σ’ ΑΥΤΟ”, Εκδόσεις ‘Νομική Βιβλιοθήκη’, Αθήνα 2009.

“ΟΙ ΓΑΛΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΘΡΑΚΗ – ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΩΝ ΓΑΛΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΑΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΧΩΡΟ (3ος π.Χ. αι.)”, Εκδοτικός Οίκος Αδελφών Κυριακίδη Α.Ε., Θεσσαλονίκη 2010.

“Η ΞΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΠΝΟΥ”, Εκδόσεις ‘Πολιτιστικό Αναπτυξιακό Κέντρο Θράκης’, 2011.

 

Για κάποια από τα βιβλία του Χρ. Μιχαλόπουλου μίλησα, έγραψα, δημοσίευσα. Θα ήθελα να πω με το κείμενό μου τούτο λίγα λόγια για το νέο του βιβλίο, που το αφιερώνει στα αγαπημένα του παιδιά Μιχάλη και Ηλέκτρα.

Βρισκόμαστε στο Μεταίχμιο της ευρωπαϊκής ιστορίας : 13ος και 14ος αι. Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία στο διάστημα 1204 – 1261 καταλύεται από τους δυτικούς και έχουμε τη λεγόμενη Φραγκοκρατία.

Ο συγγραφέας στο βιβλίο του αναφέρεται στην Καταλανική Εταιρεία ή Μεγάλη Καταλανική Κομπανία (καταλανικά: Companyia Catalana d’Orient, Λατινική: Societate Catallanorum) που ήταν ένα μισθοφορικό σώμα Καταλανών που έδρασε τον 14ο αιώνα στη Σικελία, στις μικρασιατικές και ευρωπαϊκές περιοχές της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και στις φραγκοκρατούμενες περιοχές της Ελλάδας.

Η επίκουρος καθηγήτρια του ΔΠΘ κυρία Παναγιώτα Τζιβάρα γράφει στον Πρόλογο του βιβλίου:

“Οι καταλανοί στρατιώτες που απάλλαξαν από τις τουρκικές επιθέσεις τις μικρασιατικές επαρχίες, φέρθηκαν σκληρά και βάναυσα στους τοπικούς πληθυσμούς.

Ανακλήθηκαν από την εκστρατεία τους και επέστρεψαν στη χερσόνησο της Καλλίπολης, όπου και ίδρυσαν κράτος. Μετά τη δολοφονία του αρχηγού τους ξεκίνησαν να λεηλατούν τους τόπους και να σφαγιάζουν τους πληθυσμούς τους.

Από την Θράκη, διαβαίνοντας στη Θεσσαλονίκη και κατεβαίνοντας στη Θεσσαλία, έφτασαν έως στο φραγκικό Δουκάτο των Αθηνών για 77 χρόνια (1311 – 1388).

Αυτή την πορεία της Μεγάλης Καταλανικής Εταιρείας, της ομάδας των ορεσίβιων Καταλανών και Αραγωνίων τυχοδιωκτών, και όχι μόνο, παρακολουθεί και παρουσιάζει ο συγγραφέας του παρόντος πονήματος Χρήστος Μιχαλόπουλος”.

Στις 360 σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε με ενδιαφέρον τη δύσκολη αυτή περίοδο της ιστορίας μας, μια περίοδο σημαντική για την πορεία του νέου ελληνισμού. Με χάρτες, εικόνες, πλούσια βιβλιογραφία και κατατοπιστικά ευρετήρια “ζούμε” χάρη στο Χρήστο Μιχαλόπουλο μια πράξη που κατευθύνεται στην κατάλυση της Βυζαντινής Οικουμένης και στο πέρασμα σταδιακά σε μια άλλη αυτοκρατορία.

Ευχαριστούμε και συγχαίρουμε το συγγραφέα για τις επιτεύξεις του στο χώρο της Θρακολογικής έρευνας, ελπίζοντας συνέχιση της καρποφόρου πορείας του.

 

Θανάσης Μουσόπουλος

Σχετικά Άρθρα

Back to top button