Ταξιδεύοντας με μουσικές, Ανατολικά…

Κυριακή 31 Ιουλίου & ώρα 21.30

στα  Άβδηρα, Αρχοντικό Παμουκτσόγλου 

Συναυλία  “δύο χώρες,  δύο λύρες, δύο φωνές”

Είσοδος 10 Ε

 

Ο  Deyra Turkan & Σωκράτης Σινόπουλος δύο από τις καλύτερες πολίτικες λύρες στον κόσμο και η Κατερίνα Παπαδοπούλου και η Dilek Turkan σε μια εξαιρετική συναυλία σ’ ένα πολύ όμορφο χώρο.

Πληροφορίες προπώληση εισιτηρίων (είσοδος 10 Ε –  περιορισμένος αριθμός) :

Κυριακή 31 Ιουλίου & ώρα 21.30

στα  Άβδηρα, Αρχοντικό Παμουκτσόγλου 

Συναυλία  “δύο χώρες,  δύο λύρες, δύο φωνές”

Είσοδος 10 Ε

 

Ο  Deyra Turkan & Σωκράτης Σινόπουλος δύο από τις καλύτερες πολίτικες λύρες στον κόσμο και η Κατερίνα Παπαδοπούλου και η Dilek Turkan σε μια εξαιρετική συναυλία σ’ ένα πολύ όμορφο χώρο.

Πληροφορίες προπώληση εισιτηρίων (είσοδος 10 Ε –  περιορισμένος αριθμός) :

Φιλοπρόοδη  Ένωση   Ξάνθης –

Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης

Αντίκα 7   67100 Ξάνθη, Τηλ. 25410 25421

 

Ο Derya Turkan είναι μουσικός δεξιοτέχνης του κλασικού Τούρκικου κεμεντζέ, στο οποίο αυτοσχεδιάζει και παίζει το ρεπερτόριο της κλασικής μουσικής της Οθωμανικής περιόδου.

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1973 από οικογένεια μουσικών και αποφοίτησε από το Μουσικό Κονσερβατόριο Οργάνων του μουσικού τμήματος του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης έχοντας δάσκαλο του κεμεντζέ Ihsan Ozgen.

Το 1990 προσκαλείται ως μουσικός εκτελεστής στο Τουρκικό Εθνικό Μουσικό Σύνολο του Υπουργείου Πολιτισμού. Το 1993 συνεργάζεται ως επισκέπτης στην Τουρκική Τηλεόραση και το Ραδιόφωνο της Κωνσταντινούπολης για ένα χρόνο όπου απέσπασε επαίνους. Δούλεψε με καταξιωμένους μουσικούς όπως τους Alaeddin Yavasca, Bekir Sidki Sezgin, Niyazi Sayin και Erol Deran.

Στο διάστημα αυτό έλαβε μέρος σε πολλές συναυλίες τόσο σε εθνικό όσο και παγκόσμιο επίπεδο με  πολύ γνωστά συγκροτήματα, όπως του Necdet Yasar Ensemble, και του Ihsan Ozgen’s Anatolia (το τελευταίο μικτό με Έλληνες).

Ο Turkan έδωσε πολλές συναυλίες στις ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία, Φιλανδία, Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Πολωνία, Ελλάδα, Ισραήλ καθώς και σε πολλές άλλες χώρες όπως και στην χώρα του.

Το 1996 έπαιξε με τον Τούρκο εκτελεστή του νέι, Kudsi Erguner, στα 80α γενέθλια του Yehudi Menuhin’s τα οποία διοργανώθηκαν από τον Πρόεδρο της Γαλλίας Jacques Chirac ως προσκεκλημένος μουσικός. Με τον Kudsi Erguner περιόδευσε και ηχογράφησε με πολλά σχήματα. Ψηφιακές ηχογραφήσεις αποτελούν τα έργα: Ottoman Drums, Ottamania, IslamBlues και La Banda Allaturka.

Όπως ο δάσκαλός του Ihsan Ozgen, έτσι και o Turkan έχει σκοπό να ακολουθήσει και να αναπτύξει την διδασκαλία της μεγαλύτερης μουσικής ιδιοφυΐας του περασμένου αιώνα στην Τουρκία, του Tanburi Cemil Bey.

Σήμερα συνεχίζει να εργάζεται σε διάφορα πρότζεκτ στην καριέρα του με αυτό το στόχο. Τα έργα του “Ahenk” και “Γράμμα από την Κωνσταντινούπολη” αλλά και το τελευταίο “Minstrel’s Era” αποτελούν σταθερά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.

 

Ο Σωκράτης Σινόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974 και ξεκίνησε τις μουσικές του σπουδές στραμμένος αρχικά προς την ευρωπαϊκή δυτική μουσική.

Παράλληλα, υπήρξε μέλος της Βυζαντινής χορωδίας του Χρήστου Τσιαμούλη. Στα 14 του γνώρισε το Ross Daly και ξεκίνησε τη μελέτη του πάνω στην πολίτικη λύρα, συμμετέχοντας ένα χρόνο μετά στο Μουσικό Συγκρότημα “Λαβύρινθος” λαβαίνοντας μέρος σε πολυάριθμες συναυλίες και ηχογραφήσεις.

Το 1997 ολοκλήρωσε τις μουσικολογικές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Παράλληλα με την εξάχρονη παραμονή του στο “Λαβύρινθο” ο Σωκράτης είχε ενεργό μουσική δράση σε συγκροτήματα με επίκεντρο τη δημοτική Ελληνική, τη Βυζαντινή, την κλασσική οθωμανική μουσική, την jazz και το ρεμπετικο.

O Σωκράτης Σινόπουλος, εκτός από το ότι είναι κορυφαίος εκπρόσωπος στην Eλλάδα της πολίτικης λύρας, έχει ασχοληθεί εδώ και πολλά χρόνια με το πολίτικο λαούτο. Aπό τη μια ερευνά τον παλαιό τρόπο παιξίματος αυτού του οργάνου, και από την άλλη, διαμορφώνει έναν δικό του ήχο, με βάση τα ακούσματα που έχει από άλλα όργανα της ίδιας παράδοσης, που ακούγονται περισσότερο σήμερα.

Εν κατακλείδει, ο σπουδαιότερος Έλληνας δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας ο οποίος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ανθρώπου ο οποίος από μικρή ακόμη ηλικία μπήκε στο μαγικό κόσμο της μουσικής-ανατολικής και δυτικής-και γαλουχήθηκε σε ποικίλα μουσικά ιδιώματα καταλήγωντας σήμερα να έχει διαμορφώσει το δικό του προσωπικό ύφος το οποίο είναι αναγνωρισμένο τόσο στον ελληνικό μουσικό χώρο όσο και σε αυτόν της ευρύτερης ανατολής.

 

Το Αρχοντικό Παμουκτσόγλου. Το αρχοντικό Παμουκτσόγλου είναι καστρόσπιτο, τυπικό θρακικό πλατυμέτωπο με χαγιάτι ανοιχτό στην αυλή. Κρύπτες, κρυφά κλιμακοστάσια, δίοδος διαφυγής, καταπακτές, υπόγεια με ισχυρή λιθοδομή, σχεδόν απόρθητο για τα δεδομένα της εποχής του, που πιθανότατα τοποθετείται περί το 1860-70. Κτίστηκε από τον  Παναγιώτη Παμουκτσόγλου, που στα μέσα του 19ου αι. εγκαταστάθηκε στα Άβδηρα, προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, ασχολούμενος με το εμπόριο του καπνού.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button