«Κάτι αιωρείται στην ατμόσφαιρα αλλά τι….»

Η καινούρια χρονιά ξεκίνησε με πυρετώδεις ρυθμούς επαφών και διεργασιών, αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική έκβαση των θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από πλευράς κυβέρνησης….
Οι προσδοκίες όλων είναι περιορισμένες και η πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί για το μέλλον του…
Από τις πρώτες ημέρες του 2011 όλοι, κυβέρνηση, πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, κράτος, δημόσιοι υπάλληλοι, τρέχουν για να βάλουν σε λειτουργία άλλοι την κυβερνητική την κρατική μηχανή και άλλοι τα των οίκων τους ….

Η καινούρια χρονιά ξεκίνησε με πυρετώδεις ρυθμούς επαφών και διεργασιών, αλλά και με συγκρατημένη αισιοδοξία για θετική έκβαση των θεμάτων που βρίσκονται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από πλευράς κυβέρνησης….


Οι προσδοκίες όλων είναι περιορισμένες και η πλειοψηφία των πολιτών ανησυχεί  για το μέλλον του…


Από τις πρώτες ημέρες του 2011 όλοι, κυβέρνηση, πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, κράτος, δημόσιοι υπάλληλοι, τρέχουν για  να βάλουν σε λειτουργία άλλοι  την κυβερνητική την κρατική μηχανή και άλλοι τα των οίκων τους ….


Η οικονομική και πολιτική κατάσταση της χώρας πιέζει για άμεσες κινήσεις και ανασύνταξη δυνάμεων και οργάνων ….


Ο πρωθυπουργός με την ανατολή του νέου έτους πύρε υπό μάλης τη βαλίτσα του και ξεκίνησε νέο γύρο ταξιδιών και επαφών ….


 


Ακόμη συζητείται η παρουσία του Γιώργου στην Τουρκία και η συνάντησή του στο Ερζερούμ με τον Ταγίπ Ερντογάν….


Τα πέδιλα του σκι και το μπουφάν που έλαβε ως δώρο  από τον Τούρκο ομόλογό του  τράβηξαν τα φλας των φωτογράφων, στέλνοντας παντού το μήνυμα ότι ο Γιώργος είναι αθλητικός τύπος  και άρα και οι αντοχές του θα είναι μεγάλες….


Αν και έχουν περάσει πάνω από τέσσερις μέρες από το ταξίδι στη γείτονα χώρα και στο επίκεντρο των πολιτικών συζητήσεων βρίσκεται ο απόηχος της επίσκεψης στο Ερζερούμ και οι ξεκάθαρες δηλώσεις του Γιώργου Παπανδρέου για υφαλοκρηπίδα, Κυπριακό, παραβιάσεις εναέριου χώρου και λαθρομετανάστευση…..


Τώρα αν οι δημόσιες επισημάνσεις του Έλληνα πρωθυπουργού ήταν για εντυπωσιασμό  η πορεία εξέλιξης των παραπάνω θεμάτων θα δώσουν την απάντηση….


Γιατί υπάρχουν και οι κακόβουλοι που κάνουν άλλες σκέψεις για το τι συζήτησαν οι δύο πρωθυπουργοί στην τρίωρη κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν μακριά από κάμερες και προβολείς…


 


Μάλιστα οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες…. Κάποιοι μίλησαν για μυστική διπλωματία και για συνεκμετάλλευση του Αιγαίου….


Για να προλάβει η κυβέρνηση και νέα σενάρια αποφάσισε τη σύγκλιση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής….


Γεγονός πάντως είναι ότι παρατηρείται μια κινητικότητα στα θέματα αγκάθια που άπτονται της εθνικής και εξωτερικής μας πολιτικής όπως είναι το Σκοπιανό και το Κυπριακό, αλλά και η επέκταση των χωρικών μας υδάτων στα 12 μίλια…


Πάντως η επίσκεψη του Γιώργου τάραξε τα νερά και στη γείτονα χώρα….


Εξαγριωμένοι οι Τούρκοι…. Σου λένε «ήρθε στο σπίτι μας, τον φιλοξενήσαμε, του δώσαμε και τα δωράκια του και εκείνος μας τα είπε και από πάνω, ότι ακούμε επεκτατική πολιτική»….


Μάλιστα για να κατευνάσει την οργή των πολιτών του ο Ταγίπ βγήκε και δήλωσε ότι και ο ίδιος είναι δυσαρεστημένος από τον όχι και τόσο κομψό τρόπο του Έλληνα πρωθυπουργού, ωστόσο το σημείο που εκείνος κρατά από τη συνάντησή του με το Γιώργο είναι η επιβεβαίωση της αμοιβαίας φιλίας των δύο χωρών….


 


Εγώ τώρα γιατί διατηρώ τις επιφυλάξεις μου για τη στάση του Ταγίπ Ερνοτγάν, ο οποίος με τις δηλώσεις τους προσπάθησε να κατευνάσει τα οξυμένα πνεύματα του λαού του είναι ένα θέμα….


Σε άλλες εποχές αν έκανε τέτοιες δηλώσεις Έλληνας πρωθυπουργός σε τουρκικό έδαφος , κοινώς τους έβαζε στη θέση τους «με το γάντι» θα είχαμε διπλωματικό επεισόδιο….


Ακόμη και πολεμική σύρραξη….


Τώρα οι στρατηγοί σιώπησαν και ο Ερντογάν έμμεινε στην επιβεβαίωση της αμοιβαίας φιλίας Ελλάδας –Τουρκίας…


Αλήθεια τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτό το χαρούμενο σκηνικό με τα μπλε κασκόλ που είδαμε στο στάδιο του Ερζερούμ ….;


Γιατί ότι κάτι αιωρείται στην ατμόσφαιρα είναι αδιαμφισβήτητο….


Το θέμα είναι τι , αν είναι για καλό ή για κακό….


Αν θα βγούμε κερδισμένοι εμείς ή η Τουρκία….


Γιατί αυτά που μας χωρίζουν, για να τα επιλύσουμε, ακόμη και με αμοιβαίες υποχωρήσεις και παζάρια, πάντα θα υπάρχει ο νικητής και ο ηττημένος…..


Και το ζητούμενο στην προκειμένη περίπτωση είναι αν θα τα καταφέρουμε, με όλα τα ανοιχτά μέτωπα που έχουμε , να είμαστε εμείς….


Γιατί κάτι μου ψιθυρίζει μέσα μου ότι την ψυχρολουσία δε θα την αποφύγουμε… για αυτό και κυβερνώντες και πολιτικοί της χώρας θα πρέπει να έχουν τις κεραίες της προσοχής τους τεντωμένες σε ότι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις… και σε αυτά που μας ενώνουν και πολύ περισσότερο σε αυτά που μας χωρίζουν


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button