Η ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ

SACRAMENTO CA U.S.A. 5/10/10 Αξιότιμε κύριε Διευθυντά Μια πράγματι καταπληκτική είδηση, η οποία εδημοσιεύθη εις την έγκριτη εφημερίδα σας, έγινε η αιτία να γράψω αυτή την επιστολή. Η είδηση είναι ότι:

SACRAMENTO CA U.S.A. 5/10/10



Αξιότιμε κύριε Διευθυντά


Μια πράγματι καταπληκτική είδηση, η οποία εδημοσιεύθη εις την έγκριτη εφημερίδα σας, έγινε η αιτία να γράψω αυτή την επιστολή.


Η είδηση είναι ότι:


Ο Στρατηγός ε.α. και νυν Δημοτικός Σύμβουλος Νικόλαος Φωτιάδης θα είναι για μια ακόμη φορά υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος εις τις ερχόμενες Δημοτικές Εκλογές.


Δεν γνωρίζω τι συνέβει για να αλλάξει γνώμη ο Στρατηγός Φωτιάδης, πιθανόν η προσδοκία των πολλών συμπολιτών του.


“CHANGE IS THE LAW OF LIFE”. (Η αλλαγή είναι ο νόμος της ζωής) έλεγε ο JOHN F. KENNEDY, 35ος Πρόεδρος των Η.Π.Α (1961-1963).


Ενας άλλος σοσιαλιστής του 19ου αιώνος και συγγραφεύς GEORGE BERNARD SHAW έλεγε “PROGRESS IS IMPOSSIBLE WITHOUT CHANGE, AND THOSE WHO CAN NOT CHANGE THEIR MINDS, CAN NOT CHANGE ANYTHING. (Πρόοδος χωρίς αλλαγή είναι αδύνατος, αυτοί που δεν μπορούν να αλλάξουν τα μυαλά τους δεν μπορούν να αλλάξουν τίποτε).


– Στρατηγέ Φωτιάδη σωστή η απόφασή σου.-


Κατά την διάρκεια της τριανταμήνου στρατιωτικής μου θητείας, ως Εφεδρος Λοχίας Τ/Θ είχα την τιμή να έχω τον Στρατηγόν Νικόλαον Φωτιάδην Διοικητήν Ιλης (τότε Υπίλαρχον) εις την 3ην Ιλην της 12ης Ε.Μ.Α (Επιλαρχία Μέσων Αρμάτων που είχε έδρα την Ορεστιάδα Ν. Εβρου)


Μετά την τουρκική εισβολή εις την Κύπρον τον Ιούλιο 1974 η Ιλη μας μετεκινήθει  από την Ορεστιάδα, εις μια τοποθεσία έξω από το χωριό Στέρνα, όπου και έγινε ο καταυλισμός. Τα πυροβόλα και τα πολυβόλα ήσαν έτοιμα για να τιμωρήσωμεν τους βάρβαρους Τούρκους.


Ο άξιος και ικανός νεαρός Υπίλαρχος Ν. Φωτιάδης μας έλεγεν: “… Εις όλην την ιστορίαν της πατρίδος μας, πάντοτε υπήρξαμεν ο κυματοθραύστης, επί του οποίου εθραύθεσαν όλαι αι απειλαί, αι οποίαι ηπείλησαν την πατρίδα μας, και τούτο το επετύχωμεν με την δύναμην της φιλοπατρίας.


Η ιστορία διδάσκει ότι η εθνική ελευθερία και ανεξαρτησία είναι αγαθά τα οποία θεμελιούνται με αίμα και αυτοθυσία. Κατά έτη 1821 και 1940 ο εχθρός υπερείχε συντριπτικά, και όμως ενικήθη, επειδή ελειτούργησαν αι κινητήριες δυνάμεις της ελληνικής ψυχής…”.


Το ηθικόν μας ήτο ακμαιότατον, χωρίς ίχνος στενοχώριας ή κόπου.


Ο πατριωτισμός και ο νεανικός ενθουσιασμός μας έκανε να ατενίζομεν την Ανδριανούπολιν και να περιμένουμε την ποθητήν ώρα.


(Τα ανωτέρω στοιχεία τα έχω πάρει από το προσωπικόν ημερολόγιον της περιόδου εκείνης)


 Καιρός όμως να είδωμε τον Στρατηγόν Νικόλαον Φωτιάδην, ως στρατιωτικόν, ως επιστολογράφον και ως πολιτικόν.


Ως Στρατιωτικός: Ο Στρατηγός Ν. Φωτιάδης ανήλθε εις τα ύπατα αξιώματα του Ελληνικού Στρατού στηριζόμενος εις τις ιδικές του δυνάμεις και ικανότητες και όχι σε ύπουλα μέσα ή μεθοδεύσεις τρίτων.


Ως επιστολογράφος: Διαβάζοντας κανείς τις επιστολές του Στρατηγού καταλήγει εις το συμπέρασμα ότι είναι ολοκληρωμένος και ώριμος άνθρωπος, γνωρίζει ακριβώς τι θέλει να πει και που να καταλήξει.


Αυτό εκφράζεται από την συντομία και την περιεκτικότητα των φράσεων που χρησιμοποιεί, μέσα σε λίγες λέξεις και σε μικρές προτάσεις κρύβει πολλά νοήματα. Είναι γνωστή η παροιμία “Σου γράφω πολλά γιατί δεν έχω καιρό να σου γράψω λίγα”. Σε πολλές επιστολές του εκφράζει τις προσωπικές του απόψεις με ευθύτητα και ειλικρίνεια.


Ως πολιτικός: Ο Στρατηγός είναι καλός πολιτικός. Είναι άξιος ηγήτορας. “A LEADER HAS TO LEAD, OR OTHERWISE HE HAS NO BUSINESS IN POLITICS”. (Ο ηγήτωρ πρέπει να οδηγεί, διαφορετικά δεν έχει καμμιά δουλειά με την πολιτικήν). (HARRY S. TRUMAN 33ος Πρόεδρος των Η.Π.Α 1945-1953).


Ο Στρατηγός Ν. Φωτιάδης είναι ικανός κα προβλέπει και να προλαμβάνει.


Διαθέτει ισχυρή βούληση, η οποία είναι απαραιτητος για την επιβουλή, έχει την ικανότητα και την ετοιμότητα για την ανάληψιν των ευθυνών του, έχει ευγλωτίαν, ευρύτατη μόρφωση και μεγάλη διοικητικήν πείραν ως Δημοτικός Σύμβουλος.


Ο Στρατηγός άσκησε τα καθήκοντά του με υπευθυνότητα, τιμιότητα και συνεχή εργασία. Δεν έκαμψε γονυ ποτέ μπροστά στους ισχυρούς, ούτε με δουλοπρέπεια λιβανίζει έχοντες και κατέχοντες.


Ο Στρατηγός Ν. Φωτιάδης, όπως λέγει και το Αγιον Ευαγγέλιον “… Είναι πόλις επί όρους κειμενη…” (Ματθαίου Ε, εδάφιον 14) ανεμείχθει εις τα κοινά, διότι καίεται από τον πόθον της αγάπης για την Ελλάδα και ειδικά για τη Θράκη.


Εξετάζοντες τα γεγονότα της Ελλάδος από το 1974 μέχρι σήμερα, διαπιστώνομεν με μεγάλη λύπη ότι το αύριον της Ελλάδος παρουσιάζεται άγνωστον, μάλλον άγνωστον. Η καταστροφή που δημιούργησε η θεομηνία της μεταπολίτευσης είναι μεγάλη.


Η μόνη σίγουρη δημοκρατική διέξοδος είναι εις τις επόμενες Δημοτικές Εκλογές να εκλεγούν ικανοί και τίμιοι άνθρωποι, όπως είναι ο Στρατηγός Φωτιάδης, που δεν έχουν ως σύνθημα “Λεφτά και πάλιν λεφτά” αλλά το κοινό συμφέρον.


Με εκτίμηση


Τσοράκης Ευάγγελος


Υ.Γ.: Κύριε Διευθυντά ονομάζομαι Τσοράκης Ευάγγελος, κατάγομαι από Ψαθάδες Διδυμοτείχου.


Διαμένω μονίμως στο Σακραμέντο Καλιφόρνια U.S.A και δεν έχω ξεκολήσει από το χώμα της αγαπητής Θράκης μας.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button