Σήμαναν SOS οι ΜΜΕ της ΑΜ-Θ

Το μείζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τον εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο και των πέντε νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποφέροντάς τους καίριο κτύπημα το τελευταίο διάστημα με την οικονομική κρίση τέθηκε επί τάπητος το πρωί της περασμένης Κυριακής στο Επιμελητήριο της Ξάνθης.
Με πρωτοβουλία των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του νομού-ΕΒΕ, Εμπορικός Σύλλογος, ΟΕΒΕ και Σύνδεσμος Βιοτεχνών – πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, υπεύθυνο για την Βόρεια Ελλάδα, και Βουλευτή Ξάνθης, κ. Σωκράτη Ξυνίδη, και της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Α.Μ-Θ, κ. Θεοδώρας Κόκλα.

Το μείζον πρόβλημα που ταλαιπωρεί τα τελευταία χρόνια τον εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο και των πέντε νομών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αποφέροντάς τους καίριο κτύπημα το τελευταίο διάστημα με την οικονομική κρίση τέθηκε επί τάπητος το πρωί της περασμένης Κυριακής στο Επιμελητήριο της Ξάνθης.


Με πρωτοβουλία των εκπροσώπων των παραγωγικών φορέων του νομού-ΕΒΕ, Εμπορικός Σύλλογος, ΟΕΒΕ και Σύνδεσμος Βιοτεχνών – πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων και παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης, υπεύθυνο για την Βόρεια Ελλάδα, και Βουλευτή Ξάνθης, κ. Σωκράτη Ξυνίδη, και της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Α.Μ-Θ,  κ. Θεοδώρας Κόκλα.


Σύντομο παρόν στη συνάντηση  έδωσε και ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Α.Μ-Θ, κ. Άρης Γιαννακίδης συνοδευόμενος από τον υποψήφιο, Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης, κ. Φώτη Καραλίδη, ο οποίος κατά το χαιρετισμό του έσπευσε να διευκρινίσει ότι βρίσκεται στη συνάντηση με την ιδιότητα του νομάρχη Ροδόπης.


Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσκληση ανταποκρίθηκαν όλοι οι συνδικαλιστικοί και μη εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της αγοράς και των πέντε νομών της περιφέρειάς μας, οι οποίοι κατέθεσαν τους προβληματισμούς και τις προτάσεις τους, μεταφέροντας παράλληλα το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στα καταστήματά τους.


  Κινέζικα και βουλγάρικα προϊόντα κατέκλυσαν την αγορά


Τη συζήτηση άνοιξε με εισήγησή της η εκπρόσωπος των Βιοτεχνών Ξάνθης, κ. Χρυσούλα Γρηγορίου,  η οποία αναφέρθηκε στο λόγο που προκλήθηκε αυτή η σύσκεψη και που δεν ήταν  άλλος από το συντονισμό όλων ώστε να αντιμετωπιστεί από κοινού η  επέλαση των κινέζικών και βουλγάρικων προϊόντων στην τοπική αγορά και τα οποία έχουν επιφέρει καίριο κτύπημα στα καταστήματά τους.


Μόνο με την εφαρμογή του νόμου και τη συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων μπορεί να δοθεί λύση στο πρόβλημα, όπως υπογράμμισε.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχετικός νόμος απαγορεύει το πλανόδιο εμπόριο σε πόλεις σε πόλεις με πληθυσμό άνω τω 20.000 κατοίκων.


Όσο για τα προϊόντα από Κίνα και Βουλαγαρία (ρούχα- ηλεκτρικές μικροσυσκευές, άλευρα, κρέατα και κοτόπουλα, ξύλα κλπ΄) που έχουν κατακλύσει τις αγορές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, είναι αμφιβόλου ποιότητας, καθώς δεν έχουν προηγηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι με αποτέλεσμα να αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, πέρα του ότι έχουν οδηγήσει στο κλείσιμο των τοπικών καταστημάτων λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού και ιδίως στην ορεινή περιοχή του νομού.


Από την πλευρά την η κ. Γρηγορίου απηύθυνε έκκληση προς τους εκπροσώπους της κυβέρνησης που ήταν παρόντες, αλλά και της αυτοδιοίκησης να σκύψουν στην επίλυση των προβλημάτων τους.


«Δεν πάσχουμε από ξενοφοβία, αλλά από το μόνο που πάσχουμε είναι από τα άδεια μας ταμεία. Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τους εμπόρους που έχει τα στοιχεία τους και δραστηριοποιούνται νόμιμα, αφήνοντας όμως ανεξέλεγκτο το παρεμπόριο.


Οι περαιώσεις οι περισσότερες δε θα πληρωθούν, όχι γιατί δε το θέλουν οι ΜΜΕ, αλλά γιατί δεν μπορούν. Κινδυνεύουμε να χάσουμε τις επιχειρήσεις μας.


Οι  έμποροι σε απόγνωση


Τοποθετούμενοι όλοι με τη σειρά οι εκπρόσωποι των εμπόρων της περιφέρειας Α.Μ-Θ, υπογράμμισαν τη δυσμενή θέση στην οποία έχουν οδηγηθεί και εξαιτίας του πλανόδιου εμπορίου και του παρεμπορίου, το οποίο εξαπλώνεται διαρκώς τα τελευταία χρόνια εξαιτίας και της αδυναμίας των ελεγκτικών μηχανισμών να λειτουργήσουν σωστά για διαφόρους λόγους, όπως μη επαρκές προσωπικό.


Χαρακτηριστικό ήταν το μήνυμα που έστειλαν όλοι με μια φωνή προς την πολιτεία « η πολιτεία δεν είναι κοντά μας, μας έχει για να εισπράττει φόρους. Όλα τα κόμματα θα πρέπει να συνεργαστούμε διαφορετικά δε θα έχουμε μέλλον».


Τη μεγάλη φοροδιαφυγή εξαιτίας του παράνομου εμπορίου επεσήμανε ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, κ. Μίλκογλου, ο οποίος χαρακτήρισε την Ελλάδα παράδεισο του λαθρεμπορίου.


«Σκύψτε με κατανόηση πάνω στα προβλήματά μας. Συνηθίζεται να λέγεται ότι οι εμπορικός κόσμος είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Μια ραχοκοκαλιά που θα καταντήσει όμως σκελετός», κατέληξε χαρακτηριστικά.


Όλοι οι εκπρόσωποι των εμπόρων και επαγγελματιών τόνισαν ότι τα καταστήματα που κλείνουν στις πόλεις τους είναι πολύ περισσότερα από αυτά που ανοίγουν και ότι οι καταστηματάρχες ζουν σε μια διαρκή αγωνία αν θα είναι οι επόμενοι που θα βάλουν λουκέτο στα μαγαζιά τους.


Ωστόσο οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υπογράμμισαν κατηγορηματικά ότι οι επιθυμία τους δεν είναι το κλείσιμο των συνόρων ή στήριξη ξενοφοβικών συμπεριφορών, αλλά η εφαρμογή της νομοθεσίας και η διασφάλιση του υγιούς λειτουργίας της Αγοράς με τους σωστούς κανόνες, ίσους προς όλους και η πάταξη του αθέμιτου ανταγωνισμού.


Αίτια και αιτήματα για την αντιμετώπιση παρεμπορίου


Ανάμεσα στα αίτια που οδήγησαν στην όξυνση του προβλήματος είναι η φορολογική πολιτική αναφορικά με τις εισαγωγές και τις εξαγωγές για τις ελληνικές επιχειρήσεις-χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Κατσαρίκας αναφορικά με τα κινέζικα, «οι δασμοί για εξαγωγές προς την Κίνα είναι 20%. Οι δασμοί από εισαγωγές από Κίνα μηδενικοί»-η απουσία ελέγχου των προϊόντων στις πύλες εισόδου καθώς και η μη ικανοποιητική παρουσία ελεγκτικών μηχανισμών κατά τη διαδρομή για τη διοχέτευσή τους στην αγορά, η εφαρμογή της νομοθεσίας, καθώς και η μη σωστή συνεργασία των εμπλεκομένων φορέων και υπηρεσιών.


Σε ότι αφορά στα αιτήματα που έθεσαν προς τον υπουργό Ανάπτυξης Βορείου Ελλάδας, Σωκράτη Ξυνίδη, αλλά και τη Γενική Γραμματέα Α.Μ.Θ, κ. Κόκλα, ήταν ο ουσιαστικός έλεγχος από την Ελληνική Πρεσβεία στην Κίνα των  εταιρειών και προϊόντων που κατευθύνονται προς τη χώρας μας, η εφαρμογή του Ν.3385 με την Επιτροπή Ελέγχου που προβλέπει να συγκαλείται στην έδρα του νομού, όπου πρόκειται να ανοίξει ένα ξένο κατάστημα, έλεγχος από τις αρμόδιες διοικητικές αρχές για τις άδειες λειτουργίας των καταστημάτων και τέλος τακτικός έλεγχος των ξένων καταστημάτων από ΣΔΟΕ, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας κλπ.κλπ.


Επιθετική πολιτική και αυτοπεποίθηση η απάντηση από Ξυνίδη


Τόσο ο κ. Ξυνίδης, όσο και η κ. Κοκλά ακούγοντας τους προβληματισμούς των εμπόρων και επαγγελματιών της περιοχής, τάχθηκαν στο πλευρό τους και υποσχέθηκαν ότι θα εξετάσουν κάθε τους αίτημα, προχωρώντας παράλληλα και στις δικές τους επισημάνσεις.


Από την πλευρά της η κ. Κόκλα, τόνισε ότι η Περιφέρεια φροντίζει να εφαρμόζει το νόμο σωστά. Παραδέχτηκε ωστόσο ότι πρόκειται για ένα περίπλοκο θέμα αυτό του παρεμπορίου που χρήζει συντονισμού όλων των εμπλεκόμενων πλευρών-μάλιστα εξήρε την προσπάθεια αυτή που οι έμποροι και επαγγελματίες της Α.Μ.-Θ λειτούργησαν από κοινού ως περιφέρεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος-και σημείωσε ότι ευελπιστεί με την εφαρμογή του Καλλικράτη θα είναι πιο εύκολο να δοθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Τέλος κάλεσε τους καταστηματάρχες να δραστηριοποιηθούν και αυτοί στην πώληση φθηνών μεν, ποιοτικών δε προϊόντων.


«Χρειαζόμαστε τον έλεγχο, άλλα όχι μόνο αυτό. Πρέπει να μεγαλώσουμε την πίτα της ανάπτυξης αναζητώντας και άλλους τρόπους», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Το πρόβλημα της οργάνωσης του κράτους, είναι μια από τις αιτίες που συντηρούν το παρεμπόριο, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης, Σωκράτη Ξυνίδη.


«Όσο δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε φερέγγυο κράτος, τέτοια προβλήματα θα υπάρχουν», σημείωσε ενώ συνεχάρη με τη σειρά τους τα άτομα που πήραν τη πρωτοβουλία για τη σύσκεψη που στόχο είχε να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει και να οργανώσει ,αλλά και να καλύψει αδυναμίες του κράτους .


Ο κ. Ξυνίδης παραδέχτηκε ότι προς δυο κατευθύνσεις θα πρέπει να δοθεί η μάχη για την πάταξη του παρεμπορίου και αυτές είναι στις πύλες εισόδου και στη διαδρομή του, με ουσιαστικό έλεγχο στα λιμάνια και τα τελωνεία  Μάλιστα πρότεινε να υπάρξει μια διακρατική συμφωνία π.χ. με την Κίνα ώστε ο έλεγχος και η πιστοποίηση των προϊόντων να ξεκινά από τη φόρτωσή τους από εκεί.


Παράλληλα ανακοίνωσε την ψήφιση μέχρι τα Χριστούγεννα τριών σημαντικών νομοθετημάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης. Το ένα αφορά την αδειοδότηση των Τεχνικών Επαγγελμάτων, το άλλο την απλούστευση των διαδικασιών αδειοδότησης των Μεταποιητικών Επιχειρήσεων και το άλλο τις ΒΙΠΕ και ΒΕΠΕ.


Τέλος ο κ. Ξυνίδης τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς δεν επιτυγχάνεται μόνο με τη μείωση του κόστους εργασίας, αλλά και κυρίαρχα με την πιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων.


«Ναι στον προστατευτισμό όπου υπάρχει παρανομία, επιθετική πολιτική προς τα έξω. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε από την άλλη πλευρά της Ροδόπης και του Έβρου. Να βγούμε από τη φοβία και την ανασφάλεια και να τραβήξουμε ως Α.Μ-Θ τη χώρα προς τα έξω. Το μήνυμα που βγαίνει  να δούμε και σε επίπεδο κεντρικό το ζήτημα  με έλεγχο σοβαρό στα σημεία εισόδου, πώλησης και διακίνησης. Και με αυτοπεποίθηση χωρίς φοβικά σύνδρομα βγαίνουμε επιθετικά στις αγορές».


                                                                                                 Δέσποινα Γκούμα   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button