«Οι ανεξάρτητοι εύκολα εγκαταλείπονται…»

Τελικά για ακόμη μια φορά διαπιστώνεται στην πράξη πόσο δύσκολο να πετύχει το στόχο του και να φτάσει μέχρι το τέλος –στην πηγή, στην κάλπη δηλαδή- ένα ανεξάρτητο σχήμα….
Παρόλα τα ευχολόγια και τις συζητήσεις για μια ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση, για τη στήριξη ανθρώπων με γνώμονα κυρίαρχα την ικανότητα και τις προτάσεις τους, αποδεικνύεται πως οι κοινωνίες δεν είναι έτοιμες ακόμη τις θεωρίες αυτές να τις ενστερνιστούν και να κάνουν πράξη τον πολιτικό πολιτισμό…..

Τελικά για ακόμη μια φορά διαπιστώνεται στην πράξη πόσο δύσκολο να πετύχει το στόχο του και να  φτάσει μέχρι το τέλος –στην πηγή, στην κάλπη δηλαδή- ένα ανεξάρτητο σχήμα….


Παρόλα τα ευχολόγια και τις συζητήσεις για μια ακηδεμόνευτη τοπική αυτοδιοίκηση, για τη στήριξη ανθρώπων με γνώμονα κυρίαρχα την ικανότητα και τις προτάσεις τους, αποδεικνύεται πως οι κοινωνίες δεν είναι έτοιμες ακόμη τις θεωρίες αυτές να τις ενστερνιστούν και να κάνουν πράξη τον πολιτικό πολιτισμό…..


Ένα ακόμη λοιπόν παράδειγμα αυτής της παραδοσιακής πολιτικής τακτικής που θέλει τα κόμματα να έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί η υποχώρηση ή αποχώρηση του Σωτήρη Στολίδη, ανεξάρτητου υποψηφίου από τη διεκδίκηση του Δήμου Τοπείρου.


 


Αν και από πολύ νωρίς είχε βγει μπροστά με μια δυναμική να τα καταφέρει να αποτελέσει μια ανεξάρτητη πρόταση, που θα συσπείρωνε άτομα από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους με μοναδικό γνώμονα την αγάπη τους για τον τόπο τους και το κοινό όραμα ανάπτυξης που είχαν για αυτόν, ωστόσο στην πορεία και λίγες μέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των συνδυασμών, εκείνος έκανε πίσω, γιατί πολύ απλά άρχισαν να τον εγκαταλείπουν οι μέχρι χθες συνεργάτες του…


Τι έγινε και ξαφνικά κάποιοι άρχισαν να εγκαταλείπουν το πλοίο, με αποτέλεσμα αυτό τελικά να βουλιάξει…..;


Εμφανίστηκε νέος και ικανότερος υποψήφιος….;


Δεν τα βρήκαν στο μοίρασμα των θέσεων….;


Μάλωσαν  για την κατάρτιση του προγράμματος τους που θα παρουσίαζαν στους κατοίκους του Δήμου Τοπείρου…..;


Οικονομικές δυσκολίες τους ανάγκασαν να επανεξετάσουν την κάθοδό τους στις δημοτικές εκλογές…..;


Ή μήπως οικογενειακές υποχρεώσεις και λόγοι υγείας…..;


 


Τα παραπάνω ερωτήματα θα τα έκανε κάποιος καλοπροαίρετος που θα ζούσε σε μια ιδανική κοινωνία, όπου τα κόμματα δε θα ποδηγετούσαν συνδυασμούς και υποψηφίους……


Όπου τα κόμματα θα  άφηναν ελεύθερες τις τοπικές κοινωνίες να επιλέξουν οι ίδιοι τους υποψηφίους δημάρχους, έστω και αν ήταν παραπάνω από δυο και τρεις….


Άλλωστε η ικανότητα και η αξία ενός υποψηφίου δε κρίνεται ή δεν πρέπει να κρίνεται με βάση την κομματική του ταυτότητα στην περίπτωση που έχει….


Ούτε και στην περίπτωση που δεν έχει…..


Άλλα πρέπει να είναι τα κριτήρια επιλογής που θα πρέπει να αναζητήσουν οι ψηφοφόροι όταν θα έρθει η ώρα της κάλπης…


Άρα λοιπόν τι έγινε και έκανε πίσω ο Σωτήρης Στολίδης…..;


Και από την άλλη αν ήταν κάτι που το γνώριζε από την αρχή, γιατί δεν υπολόγισε όλες τις παραμέτρους πριν βγει και ανακοινώσει την κάθοδό του για τη διεκδίκηση του δημαρχιακού θώκου Τοπείρου…..;


 


Δε χρειάζεται να επικαλεστούμε το αίνιγμα τι κάνει νιάου-νιάου στα κεραμίδια για να δώσουμε την απάντηση για ποιο λόγο μια ακόμη ανεξάρτητη υποψηφιότητα χαντακώθηκε….


Αυτή τη φορά ήταν η Νέα Δημοκρατία που «τράβηξε τα αυτιά» σε όσους τόλμησαν να στηρίξουν μια ανεξάρτητη πρόταση…..


Αλλά για να λέμε και του στραβού το δίκαιο, η ευθύνη δεν ανήκει μόνο στο κόμμα, αλλά και σε αυτούς που λιγοψύχησαν….


Ο λαός μας λέει, ότι οι άντρες που φοράνε παντελόνια πρέπει να κρατούν το λόγο τους….


Εκτός πάλι και αν τελικά δεν πίστεψαν και τόσο πολύ στην ανεξάρτητη αυτή κίνηση ή τους έταξαν κάτι καλύτερο….


 


Γεγονός πάντως είναι πως τα κόμματα δε θα αφήσουν ποτέ ακηδεμόνευτη την τοπική αυτοδιοίκηση…..


Και το οξύμωρο της υπόθεσης είναι ότι και οι υποψήφιοι που διεκδικούν και επιτυγχάνουν την υποστήριξη ενός κόμματος, όταν στη συνέχεια αποκτήσουν δύναμη και κερδίσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, δηλώνουν ότι κατεβαίνουν ανεξάρτητοι….


«Ανεξάρτητος-χρισμένος» θα έλεγε η στήλη….


Έτσι λοιπόν δεν έφτασε ακόμη το πλήρωμα του χρόνου και η αλλαγή της πολιτικής νοοτροπίας των Ελλήνων, πιο πολιτισμένης και με ανοιχτούς ορίζοντες, που να στηρίζει ανεξάρτητα σχήματα….


Έως τότε οι ανεξάρτητοι υποψήφιοι θα εγκαταλείπονται εύκολα….


Θα λειτουργούν σαν πυροτεχνήματα θα σβήνουν γρήγορα…..


Και αυτό είναι κρίμα γιατί πολλοί νέοι που απέχουν από τα κοινά ενός τόπου, είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο, γιατί δε θέλουν τα κόμματα πάντα μέσα στα πόδια τους…


Οι εκλογές στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν να κάνουν περισσότερο  με τις διαπροσωπικές σχέσεις, τα οράματα, τις ικανότητες των προσώπων και την αγάπη τους για τον τόπο τους και όχι με το ποιος είναι ο πολιτικός τους χώρος…..


Και μια τελευταία επισήμανση, η οπισθοχώρηση από τη διεκδίκηση του Δήμου Τοπείρου του Σωτήρη Στολίδη, ήταν  απλά  αφορμή για να θίξει η και πάλι η στήλη τα των ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων που αποδεικνύονται έπεα πτερόεντα….


 


 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button