“Το ΠΑΣΟΚ δεν θα κάνει το παπαγαλάκι της κυβέρνησης”, λέει ο νέος γραμματέας Σ.Ξυνίδης

Λογικό χαρακτηρίζει το φαινόμενο της διαρροής ψήφων, ως ένδειξη διαφωνίας για το κατά πόσο είναι η καλύτερη επιλογή, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι “το κόμμα δεν θα κάνει το παπαγαλάκι της κυβέρνησης” και υπόσχεται σκληρή δουλειά.

   Λογικό χαρακτηρίζει το φαινόμενο της διαρροής ψήφων, ως ένδειξη διαφωνίας για το κατά πόσο είναι η καλύτερη επιλογή, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σωκράτης Ξυνίδης. Ξεκαθαρίζει πάντως ότι “το κόμμα δεν θα κάνει το παπαγαλάκι της κυβέρνησης” και υπόσχεται σκληρή δουλειά.


   Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Τα Νέα, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως μια τριπλή αποστολή πρέπει στη συγκεκριμένη συγκυρία να υπηρετήσει το κόμμα:


   “Η πρώτη είναι να είναι ουσιαστικός θεματοφύλακας των αρχών και αξιών του ΠΑΣΟΚ με βάση τις οποίες πορευτήκαμε αυτά τα χρόνια.


   “Η δεύτερη είναι να συγκροτήσει πολιτική άποψη για όλα τα καίρια ζητήματα που αφορούν τη χώρα όπως αυτά καθημερινά εξελίσσονται ούτως ώστε να υποβοηθήσει την κυβέρνηση στο δύσκολο έργο που έχει να εκτελέσει.


   Και η τρίτη είναι να καταφέρει να κάνει πιο προσιτή τη θέση τής κυβέρνησης σε όλα τα σπουδαία ζητήματα προς τον λαό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να καταντήσει παπαγαλάκι της κυβέρνησης”.


   Σε σχέση με το αποτέλεσμα της κάλπης και το μήνυμα που έστειλαν κάποια μέλη του εθνικού συμβουλίου με την ψήφο τους, ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ σχολίασε:


   “Είναι λογικό ότι μέσα από μία εκλογική διαδικασία θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν αμφιβολίες για το εάν είσαι ή δεν είσαι η καλύτερη επιλογή.


   Ο μόνος τρόπος για να τους πείσεις ότι ήσουν η καλύτερη επιλογή είναι η σκληρή εργασία με βάση τις κοινές μας αρχές και η αποτελεσματικότητα της εργασίας αυτής”.



Αμφισβήτηση της


επιλογής Παπανδρέου


   Πολλές εξηγήσεις επιδέχεται το μήνυμα της κάλπης για την ανάδειξη του νέου γραμματέα του ΠΑΣΟΚ – ο Σ.Ξυνίδης πήρε 180 ψήφους, έναντι 126 ψήφων που συγκέντρωσε ο Γ.Παναγιωτακόπουλος, ενώ υπήρξαν 53 λευκά και 15 άκυρα.


  Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, κορυφαίο στέλεχος της Ιπποκράτους σχολίασε:


  “Η αντιπολίτευση στην κυβέρνηση ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ”.


  Σε αυτό το πλαίσιο, το μήνυμα προς τον Γ. Παπανδρέου είναι ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο δεν θα είναι παράρτημα της κυβέρνησης, αντιθέτως θα ελέγχει τον πρωθυπουργό και θα κρίνει τις επιλογές του.


   Μία από τις ερμηνείες είναι ότι ο νεοεκλεγείς βουλευτής Ξάνθης Σωκράτης Ξυνίδης είναι ένα άγνωστο πρόσωπο στον στενό κομματικό πυρήνα και επομένως δεν είχε τη δυνατότητα να εισπράξει θετικές ψήφους από στελέχη που ενδεχομένως θα αναγνώριζαν την αξία του εάν τον ήξεραν καλύτερα.


   Αλλοι στην Ιπποκράτους θεωρούν ότι πίσω από το αποτέλεσμα για την εκλογή γραμματέα υπάρχει μία έντονη δυσαρέσκεια του κομματικού πυρήνα για τις επιλογές του πρωθυπουργού σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση της κυβέρνησης.


Επιπλέον, στο ΠΑΣΟΚ κάποιοι είδαν ανάμεσα στα λευκά ψηφοδέλτια που καταμετρήθηκαν παλιούς εκσυγχρονιστές ή στελέχη που ανήκουν στο λεγόμενο βενιζελικό μπλοκ.


   Ακόμη και αμιγώς φιλοπαπανδρεϊκά στελέχη -λένε οι πληροφορίες- δεν στήριξαν την επιλογή Ξυνίδη, θεωρώντας ότι δεν συγκεντρώνει γύρω του τέτοια χαρακτηριστικά που θα βοηθούσαν τη συσπείρωση του κόμματος.


   Επίσης, η επιλογή Παπανδρέου στο πρόσωπο του 46χρονου γραμματέα ερμηνεύθηκε από ορισμένους ως “αποστρατεία” δύο ολόκληρων γενεών στελεχών ανάμεσα στις οποίες υπήρξαν και πρόσωπα που είχαν εκδηλώσει την επιθυμία τους να διεκδικήσουν τη θέση του γραμματέα π.χ. Γιάννης Μίχας, Ροβέρτος Σπυρόπουλος, Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button