Παιδεία & Πολιτισμός στην αναβάθμιση της εικόνας μας στην Ευρώπη

Στα πλαίσια της επετείου των 30 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένη Παρασκευής εκδήλωση-αφιέρωμα με θέμα “Παιδεία και Πολιτισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.

   Στα πλαίσια της επετείου των 30 χρόνων από την υπογραφή της συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της περασμένη Παρασκευής εκδήλωση-αφιέρωμα με θέμα “Παιδεία και Πολιτισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση”. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν  το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης & Παράδοσης, η Διευρυμένη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης και το Κέντρο Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής.


    Ομιλήτριες στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση, που όμως δεν έτυχε και της ανάλογης προσέλευσης του κόσμου, ήταν δυο σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες,  εκπρόσωποι της χώρας μας στο Ευρωκοινοβούλιο, η ευρωβουλευτής της ΝΔ και Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και νεοεκλεγείσα ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, κ. Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, οι οποίες και μέσα από τις ομιλίες τους έστειλαν μήνυμα στήριξης της ευρωπαϊκής ιδέας και ολοκλήρωσης, αλλά και ανάγκη βελτίωσης της ελληνικής εικόνας στην Ευρώπη.


   Το παρόν στην εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την ένταξη της χώρας μας στην Ε.Ε. έδωσαν ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ. Παντελεήμονας, ο Πρόεδρος της Δ.Ν.Α. Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, κ. Κωνσταντίνος Τάτσης, και ο Δήμαρχος Ξάνθης, κ. Μιχάλης Στυλιανίδης.


   Στο μεταξύ η Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Ρόδη Κράτσα μέσα από την ομιλία της αναφέρθηκε στις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η σημασία που έχουν για το σύγχρονο κόσμο.


   “Η Ευρώπη έχει ένα ευγενές όραμα, είναι ανθρωποκεντρική. Βασίζεται σε μια ειρηνική επανάσταση για μια κοινωνία, αλληλεγγύης , συνοχής. Το έχει πετύχει μέσα στο εσωτερικό της, καθώς ανάμεσα στα 27 μέλη βρίσκονται χώρες οι οποίες ήταν εχθροί στο παρελθόν. Η πολιτική της για τη διεύρυνση, για την καλή γειτονία, έχει ωφελήσει και τη χώρα μας. Θέματα που μας χώριζαν με τους γείτονές μας τώρα γίνονται θέματα διαπραγμάτευσης, συνεννόησης και με την ελπίδα ότι μπορούν να υλοποιηθούν. Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι πρωτοπόρο στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο”, επεσήμανε μεταξύ άλλων χαρακτηριστικά.


   Σε δηλώσεις της προς τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης, αναφορικά με την εικόνα της χώρας μας στην Ε.Ε., υπογράμμισε ” Η Ευρώπη είναι μια ήπειρος πολιτισμού και παιδείας, με ρίζες στον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό και θέλει την Ελλάδα να είναι ένας σύγχρονος εταίρος, δυναμικός, αποτελεσματικός διότι έχει μια γεωστρατηγική θέση πολύ σημαντική και έχει και ένα ανθρώπινο δυναμικό, που ξέρουμε σε όποια γωνιά της Ευρώπης βρέθηκε ή επί της γης, θριαμβεύει”.


   Όσο για το αν οι τοπικές κοινωνίες φροντίζουν να μαθαίνουν για τα θετικά της Ε.Ε. ή αν αξιοποιούν προς όφελός τους τις λειτουργίες του Ευρωκοινοβουλίου, η κυρία Κράτσα απαντώντας στο σχετικό ερώτημα που ετέθη από τον “Α”, σημείωσε με νόημα “είναι αναπόφευκτο και ενθαρρυντικό, ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είναι το μόνο όργανο της Κοινότητας που απαρτίζεται από τους άμεσα εκλεγμένους των ευρωπαίων πολιτών.     Είμαστε λοιπόν η δική σας φωνή, αξιοποιήστε μας για να εκφράσουμε και εμείς με τον καλύτερο τρόπο τις επιδιώξεις σας, τις αγωνίες σας, τα όνειρά σας για το μέλλον. Να υπερασπιστούμε τα δίκαιά σας και θα το κάνουμε πολύ καλύτερα όταν έχουμε επαφή καθημερινή μαζί σας”.


    Την ανάγκη ενός καλύτερου δίαυλου επικοινωνίας ανάμεσα στους φορείς, τους εδώ (Ελληνικό Κοινοβούλιο, Υπουργεία, Αυτοδιοίκηση Α΄& Β΄ βαθμού, κλπ΄) με αυτούς που βρίσκονται στις Βρυξέλλες, τους Ευρωβουλευτές και τη μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία, επεσήμανε και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κυρία  Χρυσούλα Σαατσόγλου-Παλιαδέλη.


Μέσα από την εισήγηση που ανέπτυξε στην εκδήλωση αναφέρθηκε στην παιδεία και τον πολιτισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και στο στοίχημα της ευρωπαϊκής συνοχής.    Όπως επισημάνθηκε κατά τη διάρκεια της ομιλίας της η παιδεία και ο πολιτισμός έχουν βαθιές ρίζες και στην ιστορία της χώρας μας  και στην ιστορία της Ευρώπης.


   Σε δηλώσεις της προς τα ΜΜΕ, τόνισε “μέσα από την ομιλία μου θέλω να στείλω το μήνυμα να υποστηρίξουμε, να στηρίξουμε  όσο γίνεται περισσότερο την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η μόνη μας διέξοδος, δεν έχουμε άλλη. Και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί ως Έλληνες να ανεβάσουμε τη μάλλον λίγο πεσμένη εικόνα των Ελλήνων στην Ευρώπη με κάθε δυνατό τρόπο και πιστεύω ότι μέσα από τον πολιτισμό και την παιδεία μπορούμε να κάνουμε και το ένα και το άλλο”.


     Όσο τέλος για το αν είναι εύκολα αναστρέψιμη αυτή η  άσχημη εικόνα της χώρας μας στην Ε.Ε, η κ. Σαατσόγλου-Παλιαδέλη, αφού τόνισε ότι με την ποιότητα της δουλειάς τους θα συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, πρόσθεσε “έχω την αίσθηση ότι είναι εύκολα αναστρέψιμη γιατί δεν είμαστε ένας λαός που αδιαφορούμε. Έχουμε δώσει και δείγματα καλύτερα. Φαντάζομαι και κάτω από καλές συνθήκες ότι μπορούμε να βγάλουμε τον καλό εαυτό μας. Νομίζω ότι δεν είναι δύσκολο, ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί”.                                                                                      Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button