Ανοικτή επιστολή της προέδρου του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης προς Πρωθυπουργό της Ελλάδας κ. Κώστα Καραμανλή

Κύριε Πρόεδρε Επιτρέψτε σε μένα, την ταπεινή εκτοπισθείσα, από Κάτω Ζώδια, Λευκωσίας Κύπρου και επί χρόνια τώρα κάτοικο Ξάνθης, να απευθυνθώ σήμερα προς εσάς για δυο λόγους:

Κύριε Πρόεδρε


Επιτρέψτε σε μένα, την ταπεινή εκτοπισθείσα, από Κάτω Ζώδια, Λευκωσίας Κύπρου και επί χρόνια τώρα κάτοικο Ξάνθης, να απευθυνθώ σήμερα προς εσάς για δυο λόγους:


Να σας ευχαριστήσω για τις θέσεις σας που εκφράσατε στη βουλή πρόσφατα όσον αφορά την επιδιωκόμενη λύση για την Κύπρο, όπου δηλώσατε ευθαρσώς :


“τόσο ο δρόμος της Τουρκίας προς την Ευρώπη, όσο και η πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, προϋποθέτει τη λύση του Κυπριακού”.


 “Οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. και ακόμα περισσότερο με τη χώρα μας, επηρεάζονται άμεσα και καταλυτικά από τις εξελίξεις στην Κύπρο. Εμποδίζονται από τα τείχη της στρατιωτικής κατοχής, τα μόνα διαχωριστικά τείχη που παρέμειναν σε ευρωπαϊκό έδαφος. Εμποδίζονται από τα τείχη που, ανάμεσα στ’ άλλα, απομονώνουν τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους” Καλώντας ταυτόχρονα όσους ενδιαφέρονται ειλικρινά για λύση του προβλήματος, “να δουν την πραγματική διάστασή του και να στρέψουν τις παροτρύνσεις τους προς τη δύναμη της κατοχής. Στους θύτες με άλλα λόγια και όχι στα θύματα”.


“Στρατεύματα κατοχής και έποικοι δεν μπορεί να παραμένουν σε ευρωπαϊκό έδαφος”.


Αναφερόμενος κύριε Πρόεδρε στις τελευταίες εξελίξεις και προφανώς στην ανυποχώρητη λογική του κ. Ταλάτ για παραμονή των εγγυήσεων στην Κύπρο, είπατε “η παρωχημένη λογική των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων δεν χωρά σε βάρος ισότιμου μέλους της Ε.Ε.”. Συμφωνούμε μαζί σας Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι δυνατό στο σημερινό αιώνα να μιλάμε για ένα κράτος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό κηδεμονία ξένων χωρών και μάλιστα με επεμβατικά δικαιώματα μιας χώρας όπως η Τουρκία, που κατέχει επί σχεδόν 35 χρόνια ένα μεγάλο μέρος της Κύπρου, μετά από την παράνομη και βίαιη στρατιωτική εισβολή της στο νησί μας. Αυτή άλλωστε είναι και η θέληση πιστεύω όλων των κομμάτων τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας, καθώς και η εκφρασμένη θέση του Προέδρου της Κύπρου κ. Χριστόφια.


Κύριε Πρόεδρε έχετε απόλυτο δίκαιο και αυτή είναι και η δική μας θέληση και επιθυμία, να φύγουν οι κουβαλητοί όπως λέμε στην Κύπρο (οι έποικοι) και να επιτρέψουν όλοι οι πρόσφυγες στις εστίες τους. Βέβαια όσο περνάει ο καιρός είναι προφανές ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας στον τομέα αυτό, γιατί εντωμεταξύ συνάπτονται μικτοί γάμοι με τους τουρκοκύπριους και γεννιούνται νέα παιδιά που την μόνη πατρίδα που γνωρίζουν είναι η Κύπρος, γεγονός που περιπλέκει τα πράγματα. Θα μπορούσε βέβαια, με επίδειξη καλής θέλησης από πλευράς του κ. Ταλάτ εάν κατέβαινε όντως με καλή θέληση στις συνομιλίες με τον Πρόεδρο Χριστόφια να επιλύσει αυτό το ανθρωπιστικό πρόβλημα με τον Πρόεδρο μας, ο οποίος πιστεύω έχει δείξει μέχρι τώρα όλη την καλή του θέληση.


Σας ευχαριστώ ακόμη κύριε Πρόεδρε για την αναφορά σας στο σχέδιο Ανάν και την ξεκάθαρη θέση που διατυπώνετε επισημαίνοντας επί λέξει: “ενδεχόμενη προσπάθεια επαναφοράς του σχεδίου Ανάν, ενός σχεδίου που ανήκει στο παρελθόν, πολύ απλά θα έδειχνε ότι κάποιοι δεν διδάχτηκαν από την Ιστορία”. Γιατί τελευταία τόσο η Τουρκική πλευρά όσο και η Βρετανική συνεχώς επαναφέρουν το θέμα του σχεδίου Ανάν, ιδίως ο κ. Ταλάτ που είναι γνωστό σε όλους μας πλέον, ιδίως μετά τις τηλεοπτικές δηλώσεις του ίδιου, ότι η πολιτική που ασκεί είναι αυτή που του επιβάλλεται από την Τουρκία, η οποία συντηρεί και τροφοδοτεί το παράνομο ψευδοκράτος του. Είναι παρήγορο για μας και ειλικρινά Κύριε Πρόεδρε, μας δίνει δύναμη και κουράγιο η ξεκάθαρη δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας μας, όπου φαίνεται σαφώς ότι στηρίζετε την απόφαση του 76% του ελληκοκυπριακού λαού να πει όχι στο σχέδιο που καταργούσε την πατρίδα μας, την διχοτομούσε και υποβάθμιζε εμάς τους ελληνοκύπριους σε πολίτες Β’ κατηγορίας, μονιμοποιώντας και αναγνωρίζοντας τα τετελεσμένα της τουρκικής εισβολής, αφήνοντας το βόρειο τμήμα του νησιού μας στην Τουρκία βάζοντας την ταυτόχρονα συνιδιοκτήτη στο νότιο τμήμα. Ένα κράτος όπου τις αποφάσεις δεν θα τις έπαιρνε δημοκρατικά ο λαός του, που θα λειτουργούσε με την εποπτεία και ουσιαστικά την εξουσία θα την ασκούσαν τρεις ξένοι δικαστές. Ένα μόρφωμα, τερατούργημα, που υποτίθεται ότι προέκυψε από τις διεργασίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και έφερε μάλιστα την σφραγίδα του, ενός οργανισμού ο οποίος υποτίθεται ότι ιδρύθηκε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο για να προστατεύσει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα μικρά κράτη.


Είναι γεγονός Κύριε Πρόεδρε ότι σαν λαός είχαμε υποστεί πιέσεις και απειλές ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν θα ήταν η πλήρης καταστροφή της πατρίδας μας, τόσο από τους ξένους φίλους και εταίρους μας, συντάκτες του σχεδίου, όσο και από μεγάλους πολιτικούς φορείς και μεμονωμένους πολιτικούς τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας. Θυμάμαι πολύ καλά τα λόγια σας τότε τον Απρίλιο του 2004 Κύριε Πρόεδρε όταν μας είπατε ότι η απόφαση ανήκει στους κατοίκους της Κύπρου, τους οποίους εσείς θα στηρίξετε σε ότι αποφασίσουν. Βέβαια τότε θα προτιμούσαμε να βγαίνατε κατευθείαν Κύριε Πρωθυπουργέ και να μας πείτε ευθαρσώς, όπως έπραξε ο τότε Πρόεδρος μας ο αείμνηστος Τάσος Παπαδόπουλος το “ΟΧΙ”. Πάντως εμείς σαν ελληνοκύπριοι που ζούμε την βία και την καταστροφή μεγάλου τμήματος της πατρίδας μας από τα τουρκικά στρατεύματα, που ζούμε την προσφυγιά, που βλέπουμε την πατρίδα μας να χωρίζεται με συρματοπλέγματα, που βλέπουμε την τουρκική σημαία να βασανίζει αλύπητα τον πολύπαθο και περήφανο Πενταδάκτυλο, δεν σας κρύβω ότι πήραμε κουράγιο και δύναμη από την στήριξη σας, δεν νοιώθαμε μόνοι, νοιώσαμε επιτέλους ότι στα τόσα βέλη που δεχόμασταν όλη αυτή την περίοδο που προηγήθηκε του σχεδίου, είχαμε δίπλα μας την μητέρα πατρίδα, όπως μάθαμε από τα παιδικά μας χρόνια να αποκαλούμε και να νοιώθουμε την Ελλάδα μας. Ναι Κύριε Πρόεδρε είμαστε Έλληνες, είμαστε τμήμα του ελληνικού έθνους και θα παραμείνουμε έτσι, έστω και αν οι υποτιθέμενοι φίλοι και εταίροι μας εξακολουθούν να ρίχνουν εκατομμύρια δολάρια, στην προσπάθεια τους έχοντας συνεργάτες ξένους και ντόπιους να παραχαράξουν την ιστορία μας και να μας πείσουν ότι δεν είμαστε έλληνες αλλά είμαστε τμήμα του κυπριακού έθνους. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει κυπριακό έθνος, ανέκαθεν η Κύπρος ήταν ελληνική, με ελληνική παιδεία και ελληνική ιστορία, γι’ αυτό και οι τούρκοι εισβολείς προσπαθούν να καταστρέψουν στη κατεχόμενη γή μας την πολιτιστική μας κληρονομιά, νομίζουν ότι έτσι θα αλλοιώσουν την ιστορία της, πιστεύουν οι άμυαλοι ότι μ’ αυτό τον τρόπο θα διαγράψουν χιλιάδων ετών ελληνική ιστορία του νησιού μας. Φαίνεται αυτοί δεν έχουν υπόψη τους του στίχους του μεγάλου μας ποιητή Γιώργου Σεφέρη ότι : “Η γής δεν έχει κρικέλια για να την πάρουν στον ώμο και να φύγουν, μήτε μπορούν, όσο κι αν είναι διψασμένοι να γλυκάνουν το πέλαγο με νερό μισό δράμι”.


 Με τιμή


Ελένη Χατζηγεωργίου


Αγρονόμος – Τοπογράφος Μηχανικός &


Πολιτικός Μηχανικός


Πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Ν. Ξάνθης


Σχετικά Άρθρα

Back to top button