“Κάντε υπομονή και κάποτε θα τα δούμε…”

Συμφωνώ απόλυτα ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, μόνο που κάποια στιγμή θα πρέπει αυτό το μισό να γίνει όλο για να μπορέσεις να το χαρείς, να το γευτείς να το απολαύσεις,….

Συμφωνώ απόλυτα ότι η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, μόνο που κάποια στιγμή θα πρέπει  αυτό το μισό να γίνει όλο για να μπορέσεις να το χαρείς, να το γευτείς να το απολαύσεις,….


Να είναι χρήσιμο και αξιοποιήσιμο για το σκοπό για τον οποίο σχεδιάσθηκε να γίνει…..


Και δυστυχώς για να μπορέσεις να το δεις ως όλον θα πρέπει να περάσουν χρόνια πολλά….


Όπως  θα έλεγε και η γιαγιά μου αν ζούσε …νέα ήμουν και γέρασα παιδάκι μου…..


Υπομονή λοιπόν και μέχρι να γεράσουμε όλο και κάποια πράγματα  θα  προλάβουμε να δούμε από όλα αυτά που έχουν εξαγγελθεί  από χείλη τόσο τοπικών αρχών, όσο και κυβερνητικών στελεχών….


 



Προχθές σε μια προσπάθεια καταγραφής των έργων που έχουν εξαγγελθεί για την περιοχή μας και που υποτίθεται για αρκετά από αυτά υπήρχαν και  οι σχετικές μελέτες, και κυρίως πόσα από αυτά πήραν το δρόμο της εκτέλεσης, η αλήθεια είναι πως σήκωσα τα χέρια ψηλά….


Ξέρετε ο ρόλος του δημοσιογράφου δεν είναι μόνο να καταγράφει το  γεγονός σε παρόντα χρόνο, αλλά να το παρακολουθεί και σε χρόνο τόσο παρελθόντα, όσο και μέλλοντα….


Ε, λοιπόν οι εξαγγελίες για τα περισσότερα μεγάλα έργα μένουν μόνο εξαγγελίες για αρκετά χρόνια ακόμη και μετά παίρνουν το δρόμο για την υλοποίηση …..


Και ο δρόμος της  εκτέλεσης και  αυτός κρατεί χρόνους πολλούς…..


Από τη σύλληψη μιας  μεγάλης ιδέας-εννοείται κάποιο μεγαλόπνοο έργο-, το σχεδιασμό της, την εξαγγελία της, την εξεύρεση των σχετικών κονδυλίων, την εκπόνηση μελετών, τη δημοπράτηση και την υλοποίησή της,  με έναν πρόχειρο υπολογισμό θα πρέπει να έχουν περάσει το λιγότερο δέκα με δεκαπέντε χρόνια….


 



Θητείες δημαρχιακές και νομαρχιακές θα έχουν παρέλθει, κυβερνήσεις θα έχουν αλλάξει  και  οι πολίτες θα περιμένουν ακόμη το άλλο μισό του ήμισυ του παντός….


Και επειδή πρέπει τα όσα καταγράφουμε να στοιχειοθετούνται και με παραδείγματα απτά και ορατά, εύκολα αντιληπτά από όλους τους πολίτες, παρακάτω σας θυμίζω  κάποια έργα, μεγάλα και μικρά που αφορούν την περιοχή μας…..


Ξεκινώ με την Εγνατία  Οδό, για την οποία  κάποτε ο Λαλιώτης είχε πει  ότι θα  είχε ολοκληρωθεί στο σύνολό της μέχρι το 2001 το αργότερο….. Βέβαια  στην πορεία των χρόνων το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε τα  ηνία της διακυβέρνησης στη Νέα Δημοκρατία,  ο ίδιος αποχώρησε από την ενεργό πολιτική και τη σκυτάλη περαίωσης του έργου της Εγνατίας Οδού το ανέλαβε ο νέος  -που πάλιωσε βέβαια μετά από τόσα χρόνια- υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, ο οποίος με τη σειρά του δεσμεύτηκε πως μέχρι την εκπνοή του έτους που διανύουμε το έργο θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολό του…..


Πάμε τώρα στον Κάθετο Άξονα, το έργο ως  ιδέα -που παραμένει ακόμη ιδέα αφού τα μηχανήματα ακόμη δεν έχουν μπει- ξεκίνησε να συζητείται πριν από δεκατέσσερα περίπου χρόνια…..


Ήταν το 1994 αν θυμάμαι καλά, τώρα  έχουμε 2008 και ακόμη δεν υπάρχουν οι τελικές  μελέτες, παρόλο που η Υπουργός Εξωτερικών κατά την τελευταία της επίσκεψη στην Ξάνθη και στη ορεινή περιοχή, το 2007, είχε πει ότι το Μάρτιο του 2008 η μελέτη για τον Κάθετο Άξονα θα ήταν έτοιμη  και θα ακολουθούσε η άμεση δημοπράτηση του έργου…. Μήπως ξέρετε πιο μήνα διανύουμε τώρα…..;


 



Και από τον Κάθετο Άξονα να περάσουμε σε ένα άλλο μεγάλο έργο , στην άρδευση της πεδιάδας του νομού Ξάνθης…..


Το έργο αποτελεί  πρόταση του νομάρχη Ξάνθης Γιώργου Παυλίδη, για την υλοποίηση της οποίας παλεύει από το τέλος του 1999  με αλλεπάλληλες καθόδους του στην πρωτεύουσα κα ι στα καθ’ ύλην αρμόδια υπουργικά  γραφεία  και στα κέντρα λήψης των αποφάσεων…. 


Για τα παραπάνω έργα υποτίθεται πως το νερό μπήκε στο αυλάκι και ότι έγινε η αρχή για την εκτέλεσή τους , που είναι όπως είπαμε παραπάνω το ήμισυ του παντός….


Και φυσικά όταν λέμε αρχή αναφερόμαστε στο στάδιο της εκπόνησης των μελετών…..


Προσχέδια, προμελέτες, προκαταρτικές μελέτες, μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, οριστικές μελέτες και όλα τα  γνωστά για τους τεχνοκράτες και τους εργολάβους  που για να βρεθεί μια άκρη και να  ολοκληρωθεί το σχετικό στάδιο ίσως απαιτηθούν από δυο μέχρι και πέντε χρόνια…..


 


Να μην ξεχάσω και την αναβάθμιση του λιμένα του Πόρτο Λάγος  μετά το χαρακτηρισμό του σε Εθνικής σημασίας και εμβέλειας….


Να σας θυμίσω και το χρόνο που μας πήρε για ξεκινήσει το μεγάλο έργο της ενοποίησης των πλατειών της Ξάνθης, του ιστορικού μας κέντρου….;


Πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια από τότε που προτάθηκε από τον τότε  Δήμαρχο, τον αείμνηστο Φίλιππο Αμοιρίδη….


Ήρθε τώρα το πλήρωμα του χρόνου και φυσικά και τα χρήματα  και τα έργα ξεκίνησαν…..


Βέβαια η κατάσταση δεν είναι καλύτερη ούτε  με έργα μικρότερης δυναμικότητας, και εδώ για να τα δούμε να ολοκληρώνονται θα πρέπει να κάνουμε μεγάλη υπομονή….


Αθλητικά έργα , οι αυτόνομες κατοικίες για  τα ΑμεΑ, μουσεία  και σχολεία και λοιπά  βρίσκονται εδώ  και χρόνια  είτε στη φάση της εκτέλεσης, είτε του σχεδιασμού…..


 



Για να πούμε όμως και να γράψουμε  και του στραβού το δίκαιο για  όλη αυτή την καθυστέρηση τη λιγότερη ευθύνη φέρουν οι  αρμόδιες τοπικές αρχές και υπηρεσίες…


Ας όψονται η κεντρική γραφειοκρατία  και η έλλειψη κονδυλίων, η ρημάδα η φτώχεια σε όλα τα επίπεδα…..του μυαλού και της τσέπης… 


Και μέσα σε όλα αυτά τα έργα που αναμένουμε να δούμε τελειωμένα μέχρι τα γεράματά μας προσθέστε και το έργο του Περιμετρικού δακτυλίου της Ξάνθης, όπου έγινε η πρώτη παρουσία   ενός αρχικού προσχεδίου  του έργου στην προχθεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου…. 


Οπλιστείτε λοιπόν με ακόμη μεγαλύτερη υπομονή γιατί ακόμη βρισκόμαστε στη φάση των λόγων….που μακάρι να μην αποδειχτούν στην συνέχεια κάποια από αυτά λόγια του αέρα……

Σχετικά Άρθρα

Back to top button