Το τρίτο μάτι

Η καλύτερη απόφαση για το βαμβάκι από τότε που η χώρα μας αποτελεί μέλος της Ε.Ε., είναι αυτή που εξεδόθη στην τελευταία σύνοδο των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες

*Η καλύτερη απόφαση για το βαμβάκι από τότε που η χώρα μας αποτελεί μέλος της Ε.Ε., είναι αυτή που εξεδόθη στην τελευταία σύνοδο των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης στις Βρυξέλλες


Η μάχη που έδωσε η χώρα μας για την εξασφάλιση των όσο το δυνατόν ευνοϊκότερων ρυθμίσεων για το βαμβάκι ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς η Ελλάδα και η Ισπανία είναι οι μόνες βαμβακοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης, αλλά επιπροσθέτως  ότι το συγκεκριμένο φυτό είναι ένα ιδιαίτερα υδροβόρο φυτό, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ενίσχυσή του.


Πάντως μετά από πολύμηνες διαβουλεύσεις η έκβαση της προσπάθειας ήταν θετική για τη χώρας μας καθώς ο νέος Κανονισμός για το βαμβάκι που αποφασίσθηκε προβλέπει την ενίσχυσή του μέχρι το 2013 και την αξιοποίηση στο 100% των πόρων και των επιδοτήσεων .


“Δε θα υπάρξει απώλεια ούτε ενός ευρώ”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, και Βουλευτής Ξάνθης, κ. Αλέξανδρος Κοντός, μιλώντας στους τοπικούς δημοσιογράφους για θέματα της αρμοδιότητάς και που έχουν  άμεση σχέση  με την περιοχή μας.


 


*Στη Γενική Συνέλευση της ΕΒΖ αποφασίσθηκε να έρθει το θέμα των δυο προσφορών για το στρατηγικό επενδυτή που θα αναλάβει τη μετατροπή των Ζαχαρουργείων Ξάνθης και Λάρισας σε παραγωγής Βιοαιθανόλης ή αιθανόλης.


Σε αυτή την κίνηση κατέληξαν μετά από σύσκεψη των εμπλεκομένων φορέων, δηλαδή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της ΑΤΕ, της ΕΒΖ, των υπηρεσιακών στελεχών και της Delloite,του Γραφείου που έχει αναλάβει να φέρει σε πέρας το δημόσιο διεθνή διαγωνισμό για την εξεύρεση του στρατηγικού επενδυτή, η ο οποία πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη.


Πάντως από τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις φαίνεται ότι η ζυγαριά γέρνει προς την πλευρά της αμερικανικής εταιρείας που έχει καταθέσει προσφορά, ή άλλη είναι του Ομίλου Βαρδινογιάννη, καθώς δείχνει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και διαθέτει και την εμπειρία και την τεχνογνωσία στην κατασκευή εργοστασίων αυτής της κατηγορίας.   Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως με την αύξηση της τιμής του πετρελαίου επανήλθε η βιωσιμότητα  της επένδυσης καθώς οι τιμές του αραβοσίτου παρουσιάζουν πτώση.


 



*Σε εξέλιξη βρίσκονται οι σχετικές διαδικασίες για τη ΣΕΒΑΘ και τη ΣΕΠΕΚ, προκείμενου να παρουσιαστούν οι τελικές προτάσεις από πλευρά ΑΤΕ, στην γενική Συνέλευση που θα γίνει το προσεχές διάστημα.


Το όλο θέμα για τα δύο εργοστάσια βρίσκεται στην τελική του φάση, ενώ όποια απόφαση και αν ληφθεί θα πρέπει να έχει και τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.


Αυτή είναι δέσμευση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρου Κοντού.


“Προσπαθούμε να δώσουμε προοπτική ανάπτυξης και στη ΣΕΠΕΚ και στο χώρο που βρίσκεται η ΣΕΒΑΘ, έστω και κάτω από μια άλλη δραστηριότητα. Πιστεύω ότι υπάρχουν τα περιθώρια και για τις δυο εκμεταλλεύσεις  να μπορέσουν να οδηγηθούν σε ένα δρόμο ανάπτυξης και προόδου.


Όπως και στη ΡΟΔΟΠΗ όλα έγιναν και με τη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων, έτσι και στα δυο αυτά εργοστάσια θα κληθούν οι εργαζόμενοι, έτσι ώστε να τύχουν μιας αναλυτικής ενημέρωσης για να μπορέσουν να ξέρουν που πάμε”.


Από τα συμφραζόμενα του Υπουργού συμπεραίνει λοιπόν κανείς, πως η ΣΕΠΕΚ πωλείται και για τη ΣΕΒΑΘ μάλλον δίδεται βαρύτητα στην αξιοποίηση του οικοπέδου της, προκειμένου να γίνει επένδυση με άλλου είδους δραστηριότητα.


 



*Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να έρθει ο Υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, προκειμένου να εγκαινιάσει το Παράρτημα του ΟΚΑΝΑ στο νοσοκομείο της Ξάνθης. Αυτή είναι η υπόσχεση που έδωσε στο συνάδελφό του τον Αλέκο Κοντό.


Η διαμόρφωση του χώρου που θα στεγάσει το παράρτημα βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσής του.


Δεν αποκλείεται ο κ. Αβραμόπουλος να περιμένει και την περαίωση της ανέγερσης του Πολυδύναμου Κέντρου Υγείας των Αβδήρων, για να έρθει στην περιοχή μας, προκειμένου να εγκαινιάσει και το Κέντρο Υγείας. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια, δηλαδή.        

Σχετικά Άρθρα

Back to top button