Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Οικονομικοί αναλυτές και φυσικά κύκλοι και φωνές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για μια ακόμη επιτήρηση των οικονομικών της χώρας μας από τα αρμόδια Κοινοτικά Όργανα….

Οικονομικοί αναλυτές και φυσικά κύκλοι και φωνές από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για μια ακόμη επιτήρηση των οικονομικών της χώρας μας από τα αρμόδια Κοινοτικά Όργανα….


Η Ελλάδα βρίσκεται στο κατώφλι της Επιτήρησης και εκεί που είπαμε ότι γλιτώσαμε από τον Αλμούνια, ο κίνδυνος να γίνει Κέρβερος των ταμείων, σχεδίων και αποφάσεων του  Υπουργείου Οικονομικών, της κυβέρνησης και των δημοσιονομικών μας γίνεται ολοένα και  πιο ορατός……


Πάνω που η κυβέρνηση μετά κόπων και βασάνων και ο λαός με θυσίες και αιματηρές οικονομίες κατάφεραν να αποτινάξουν το ζυγό του Αλμούνια, εκείνος σχεδιάζει να μας ξαναχτυπήσει την πόρτα…..


Δηλώνει δύσπιστος με τα στοιχεία που του παραθέτουν τα αρμόδια όργανα της κυβέρνησης και δη ο Αλογοσκούφης για την πορεία των οικονομικών θεμάτων της χώρας ….


 



Έχουμε ξεπεράσει για το 2007 το όριο του 3% του ΑΕΠ….;


Είμαστε στην επικίνδυνη ζώνη που αυτομάτως οδηγεί  και στο γκρεμό, δηλαδή σε μια νέα παρέμβαση της Κομισιόν στα δημοσιονομικά μας….;


Είναι δεδομένη και αναμενόμενη μια ακόμη επιτήρηση…..;


Ή μήπως βρισκόμαστε ακριβώς στο όριο και για αυτό αποφάσισε ο Αλμούνια να μας τραβήξει το αυτί, για να μην παρεκτραπούμε της πολιτικής λιτότητας, που ακόμη συνεχίζει να εφαρμόζει η κυβέρνηση αν και έχουμε βγει εδώ και μήνες από το στενό μαρκάρισμα και έλεγχό του….;


Λέτε να θέλει να προλάβει το κακό και για αυτό ζητά επιπλέον διευκρινήσεις…..;


Η Κομισιόν αμφισβητεί τα ελληνικά στοιχεία για το έλλειμμα για το 2007…. Δεν της είναι αρκετά και δεν διασαφηνίζουν κάποια βασικά στοιχεία του προϋπολογισμού του 2007 για να καταλήξει τελικά σε ένα ασφαλές συμπέρασμα για το να έχουμε διασφαλίσει το όριο του 3% για να αποφύγουμε μια ακόμη επιτήρηση των οικονομικών μας……


 



Οικονομολόγος δεν είμαι, μαύρα μεσάνυχτα έχω  με ότι σχετίζεται με τα δημοσιονομικά θέματα, τους προϋπολογισμούς και τα ελλείμματα…..


Αλλά υπάρχει ένα αλλά πάντα στη ζωή…..


Η ίδια η καθημερινότητά της σε διδάσκει πολλά , έστω και εμπειρικά, που σε βοηθά στην εξαγωγή συμπερασμάτων, τα οποία ουδόλως απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα…..


Λένε πως όταν έχει ο γείτονάς σου  έχεις και εσύ…..


Και μπορεί αυτό να μην αποτελεί κανόνα, ωστόσο είναι αντιπροσωπευτικό ενός μεγάλου κομματιού της κοινωνίας……


Αφού λοιπόν δεν έχω εγώ, δεν έχει ο γείτονάς μου, τότε πολύ πιθανό είναι να μην έχουν χρήματα και  τα ταμεία του κράτους…..


Για να έχουν από κάπου θα πρέπει να τα πάρουν …..


Άρα τα δημοσιονομικά της χώρας μας είναι κάπως μπερδεμένα και όπως και αν τα μαγειρεύουν τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης, φαίνεται πως δεν μπορούν να ξεγελάσουν τον Αλμούνια…..


Ήταν να μην μπούμε στη μαύρη λίστα….


   


Το μεγάλο δημόσιο έλλειμμα είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο, είναι αδιαμφισβήτητο και για αυτό και η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε ακόμη ένα φορολογικό “σαφάρι” μήπως και καταφέρει να μαζέψει κάτι και γλυκάνει και τον Αλμούνια, γιατί οι προβλέψεις του και για το 2008-2009 είναι ιδιαίτερα δυσοίωνες…..


Περικοπές δαπανών προκειμένου να ενισχυθούν τα κρατικά έσοδα και να περιοριστεί το έλλειμμα του προϋπολογισμού είναι πλέον μονόδρομος…..


Αιματηρή οικονομία στο Δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, εικονικές αυξήσεις για την Παιδεία και την Υγεία και φυσικά ιδιωτικοποιήσεις συνεχίζουν ακάθεκτες στην κυβερνητική ατζέντα…..


Και για να χρυσώσει το χάπι υπόσχεται και για τους φτωχούς ότι οσονούπω, μετά τα μπάνια του λαού και όχι μόνο, θα πάρει σάρκα και οστά και το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, το Ταμείο που θα απαλύνει τα φτωχά ελληνικά νοικοκυριά……


 



Και ύστερα ο λαός περίμενε πως θα ερχόντουσαν καλύτερες μέρες όταν η χώρα θα έβγαινε από την κοινοτική επιτήρηση……


Θα ξέσφιγγε λιγάκι το ζωνάρι του, θα έπαιρνε μια βαθιά ανάσα και λίγες δεκάρες και θα αναπτερωνόταν το ηθικό του, αλλά και οι αντοχές του…..


Μόνο που στην πορεία όλα φαίνεται πως εξελίσσονται μαύρα και άραχνα….


Και αντί για δεκάρες όχι μόνο πήρε αέρα κοπανιστό, αλλά θα τον πληρώσει και από πάνω….


Τα πάντα κοστολογούνται προκειμένου να αποφύγουμε μια ακόμη κοινοτική επιτήρηση…..


Είπαμε αν ο Έλληνας δε θυσιαστεί για την πατρίδα, ποιος θα το κάνει, ο Αλμούνια ή πολύ περισσότερο ο Κωστάκης και ο Γιωργάκης….;         

Σχετικά Άρθρα

Back to top button