ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΟΣΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΗΣ ΖΙΜΕΝΣ

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ελληνικής γεωργίας μπροστά στο “κατώφλι μιας νέας εποχής” επισημαίνει στην συνέντευξή του στον “Ελευθερο” ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός.

Τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες της ελληνικής γεωργίας μπροστά στο “κατώφλι μιας νέας εποχής” επισημαίνει στην συνέντευξή του στον “Ελευθερο” ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Αλέξανδρος Κοντός. 


Ο κ. Κοντός δεν παραλείπει να σχολιάσει και το ζήτημα του σκανδάλου της Ζίμενς, μετά τις ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις που αυτό λαμβάνει. “Η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και θα βοηθήσει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, από όπου κι αν αυτές προέρχονται” είναι το μήνυμα που στέλνει προς κάθε κατεύθυνση ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης με την συνέντευξή του.


Ο κ. Κοντός υπογραμμίζει επίσης ότι η Δικαιοσύνη στη χώρα μας λειτουργεί ανεξάρτητα και η σημερινή κυβέρνηση είναι η τελευταία που θα αμφισβητήσει αυτή την ανεξάρτητη λειτουργία της.


Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καλεί επίσης τους αγρότες να αλλάξουν νοοτροπία, αφήνοντας πίσω παλιές και λαθεμένες πρακτικές και σε συνεργασία με την Πολιτεία να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των καιρών, με αναδιάρθρωση των καλλιεργειών (όπως π.χ. με την στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα και τα “ενεργειακά” φυτά) και ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων, σε συνδυασμό με το καλό μάρκετινγκ στις διεθνείς αγορές.


Όσον αφορά την αισχροκέρδεια και την εκμετάλλευση των παραγωγών από κυκλώματα μεσαζόντων, ο κ. Κοντός διαβεβαιώνει πως θα συνεχισθεί η τακτική της παραπομπής στη δικαιοσύνη των περιπτώσεων εναρμονισμένων πρακτικών σε βάρος των αγροτών μας, με παράλληλη παρέμβαση στην αγορά, με όποιο μέσο έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. 



“Ε”: Κύριε Υπουργέ, ποιες είναι σήμερα οι μεγάλες προκλήσεις και οι σημαντικές ευκαιρίες για την ελληνική γεωργία;


Βρισκόμαστε, σήμερα, στο κατώφλι μιας νέας εποχής για τη γεωργία, σε διεθνές επίπεδο. Μπροστά μας ανοίγονται προκλήσεις και ευκαιρίες, στις οποίες οφείλουμε να ανταποκριθούμε αν θέλουμε, όχι απλά να επιβιώσουμε, αλλά και να διασφαλίσουμε το μέλλον και την ανάπτυξη σ’ έναν ιδιαίτερα ευαίσθητο, όσο και νευραλγικό τομέα, όπως ο αγροτικός.


Το ζητούμενο, λοιπόν, δεν είναι μόνο το να αντιμετωπίσουμε ή να διαχειριστούμε τα θέματα της καθημερινότητας που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, αλλά και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των αγροτικών μας προϊόντων.


Να επιτύχουμε σωστή αναδιάρθρωση των καλλιεργειών μας, να διασφαλίσουμε προδιαγραφές ποιότητας, τυποποίησης και καλό μάρκετινγκ των προϊόντων μας στις ευρωπαϊκές και διεθνείς αγορές.


Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσα από δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουμε, δίνοντας παράλληλα έμφαση στην αλλαγή νοοτροπίας του αγροτικού κόσμου της χώρας μας.


Διότι το έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον που διαμορφώνεται στον αγροτικό τομέα διεθνώς απαιτεί από τους αγρότες να είναι ενημερωμένοι, να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να λειτουργούν σε επιχειρηματική βάση και πάνω από όλα να κινούνται μέσα από συλλογικές δράσεις, αφήνοντας πίσω τους παλιές και λαθεμένες πρακτικές.


“Ε”: Μεγάλος θόρυβος έχει προκληθεί για το αν υπάρχουν μεσάζοντες και αισχροκέρδεια εις βάρος των αγροτών. Ποια είναι η δική σας θέση; 


Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δίνει τα τελευταία χρόνια μία μεγάλη “μάχη” για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, έχοντας επιτύχει μέχρι τώρα σημαντικά αποτελέσματα. 


Ήδη, έχουμε παραπέμψει στον εισαγγελέα πολλές περιπτώσεις εναρμονισμένων πρακτικών σε βάρος των αγροτών μας και παράλληλα παρεμβαίνουμε στην αγορά, με όποιο μέσο έχουμε στη διάθεσή μας. προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε δυναμικά, στηρίζοντας με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του αγροτικού κόσμου της χώρας μας.


Ωστόσο, η ουσιαστική αντιμετώπιση της κατάστασης μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα από την αλλαγή νοοτροπίας των ιδίων των αγροτών. Το Υπουργείο δίνει έμφαση σε αυτό, παροτρύνοντας τους να λειτουργούν μέσα από συλλογικές δράσεις και να διαθέτουν οι ίδιοι την παραγωγή τους κατευθείαν στα σημεία πώλησης, χωρίς μεσάζοντες, ώστε να κλείσει η ψαλίδα μεταξύ των τιμών του παραγωγού και του καταναλωτή. 


 “Ε”: Πολλοί είναι αυτοί πάντως που φοβούνται τον κίνδυνο κοινωνικής έκρηξης, εξαιτίας της ακρίβειας και της μεγάλης αύξησης στη διεθνή τιμή του πετρελαίου, βλέποντας και τα τρακτέρ να εισβάλλουν στις… Βρυξέλλες. Κατά τη γνώμη σας υπάρχει κίνδυνος κοινωνικής έκρηξης και στη χώρα μας; 


Δεδομένου ότι με πολύ μεγάλη προσοχή και ευαισθησία αντιμετωπίζουμε το θέμα της ακρίβειας σε ότι αφορά ιδιαίτερα τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τον αγροτικό κόσμο, θεωρώ ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την προσπάθειά μας και το γεγονός ότι εξαντλούμε όλα τα οικονομικά περιθώρια που υπάρχουν για να τους στηρίξουμε. 


Κατά συνέπεια, δεν βλέπω “έκρηξη” όσον αφορά τις αντιδράσεις των πολιτών. Διαμαρτυρίες μπορεί να υπάρξουν, όμως οι πολίτες αντιλαμβάνονται ότι η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, το οποίο ως γνωστόν δεν είναι εσωτερικό, αλλά παγκόσμιο.


“Ε”: Έχουν πεισθεί οι Έλληνες αγρότες ότι πρέπει να στραφούν σε νέες καλλιέργειες;


Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσεται μία δυναμική προς νέες καλλιέργειες, η οποία αφορά κυρίως νέους αγρότες. Διότι δεν είναι εύκολο να αλλάξει η νοοτροπία του συνόλου του αγροτικού κόσμου, που στο παρελθόν δεν  είχε προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τις νέες απαιτήσεις της αγοράς.


Ωστόσο, καταβάλλεται κάθε προσπάθεια ώστε να επιτευχθεί αναδιάρθρωση καλλιεργειών και να δοθεί έμφαση σε προϊόντα που έχουν καλύτερη προοπτική στην αγορά και είναι πιο κερδοφόρα για τους αγρότες μας. 


Είμαστε ικανοποιημένοι  από τα έως τώρα αποτελέσματα των προσπαθειών μας, τα οποία δίνουν αισιόδοξα μηνύματα και για το μέλλον.


Θα πρέπει να επισημάνουμε, όμως, ότι σε κάθε περίπτωση εναπόκειται στην  επιλογή του ιδίου του αγρότη, τον οποίο εμείς -όπως οφείλουμε- ενημερώνουμε, ενθαρρύνουμε και παροτρύνουμε, ώστε να αντιληφθεί τις ευκαιρίες που δίνουν άλλες μορφές καλλιέργειας, περισσότερο φιλικές στο περιβάλλον, αλλά και περισσότερο ελπιδοφόρες για το μέλλον. 


Όπως είναι οι βιολογικές καλλιέργειες, τα ενεργειακά φυτά, αλλά και οι καλλιέργειες της λεγόμενης “άλλης γεωργίας”, δηλαδή αυτές που παράγουν προϊόντα με παραδοσιακό ή τοπικό χαρακτήρα, άγνωστα μέχρι πρόσφατα στο καταναλωτικό κοινό, αλλά με πολλές δυνατότητες να αναδειχθούν μελλοντικά στο “χάρτη” των βασικών προϊόντων της χώρας μας. 


 “Ε”: Η στροφή προς τα βιολογικά προϊόντα είναι λύση για τους αγρότες; Και κατά πόσο μπορεί να είναι ήσυχος ο καταναλωτής ότι τα βιολογικά προϊόντα είναι όντως βιολογικά και ότι αξίζει να διαθέτει παραπάνω ευρώ για αυτά; 


Παρατηρείται, ήδη, στην εγχώρια αγορά ένα όλο και αυξανόμενο ενδιαφέρον των καταναλωτών προς την υγιεινή διατροφή, στην οποία σημαίνουσα θέση έχουν αποκτήσει τα “βιολογικά προϊόντα”. 


Τα προϊόντα αυτά, με την κατάλληλη στήριξη από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη χώρα μας, τόσο σε επίπεδο ζήτησης, όσο και σε επίπεδο προσφοράς- παραγωγής.


Πρέπει να σας επισημάνω, δε, πως η βιολογική γεωργία είναι το σύστημα με τα αυστηρότερα πρότυπα παραγωγής και ελέγχου των αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.


Ο έλεγχός τους αρχίζει από την παραγωγή και φθάνει μέχρι την πώληση στον καταναλωτή, δηλαδή σε όλα τα στάδια, παραγωγή- Παρασκευή- αποθήκευση και εμπορία του προϊόντος.


Γι’ αυτό και η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, από δραστηριότητες που εξυπηρετούσαν μια πολύ περιορισμένη αγορά, ήλθαν τόσο δυναμικά στο προσκήνιο -ως μια εναλλακτική γεωργική προσέγγιση που μπορεί να παράγει ασφαλή τρόφιμα, να διασφαλίσει την προστασία του περιβάλλοντος, να προστατεύσει και να ενισχύσει το εισόδημα του παραγωγού.


Βέβαια, κύριος συντελεστής στην αλυσίδα της βιολογικής παραγωγής είναι αναμφισβήτητα ο παραγωγός, ο βιοκαλλιεργητής, ο οποίος πρέπει να αναπτύξει επιχειρηματικό πνεύμα και όπως όλα δείχνουν, με τη σωστή στήριξη και καθοδήγηση, μπορεί να τα καταφέρει.


Ήδη, σήμερα, η βιολογική γεωργία στη χώρα μας γνωρίζει πραγματικά σημαντική ανάπτυξη και κυρίως είναι εντυπωσιακή η αύξηση του ενδιαφέροντος από νέους αγρότες.


“Ε”: Πως σχολιάζετε τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και την αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης;


Δεν θα ήθελα να σχολιάσω εσωτερικά θέματα άλλου κόμματος. Ελπίζω μόνο η αξιωματική αντιπολίτευση να λύσει σύντομα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει και να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, που βρίσκονται πάντα στο επίκεντρο της κυβερνητικής ατζέντας.


“Ε”: Υπάρχει και “φωτιά” εκτός από τον “καπνό” για τη Ζίμενς; Και ποιους κινδυνεύει να κάψει περισσότερο; 


Να είστε σίγουρος πως όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή θα αποκαλυφθούν.


Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας λειτουργεί ανεξάρτητα και η σημερινή κυβέρνηση είναι η τελευταία που θα αμφισβητήσει αυτή την ανεξάρτητη λειτουργία της Δικαιοσύνης, την οποία σέβεται απόλυτα.  


Από κει και πέρα, όπως υπογράμμισε ο ίδιος ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής, η κυβέρνηση δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και θα βοηθήσει στην πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης και την απόδοση ευθυνών, από όπου κι αν αυτές προέρχονται. 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button