ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ

Τραγελαφικές καταστάσεις συμβαίνουν στα υπό διάλυση συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού. Στη ΣΕΒΑΘ η διοίκηση δε φρόντισε να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του Ντοματάδικου, την οποία θα έπρεπε να είχε πάρει από τις αρχές Γενάρη.

   *Τραγελαφικές καταστάσεις συμβαίνουν στα υπό διάλυση συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού. Στη ΣΕΒΑΘ η διοίκηση δε φρόντισε να ανανεώσει την άδεια λειτουργίας του Ντοματάδικου, την οποία θα έπρεπε να είχε πάρει από τις αρχές Γενάρη.


Η κίνηση αυτή ίσως και να έγινε εσκεμμένα, καθώς ήταν ειλημμένη η απόφαση το εργοστάσιο να κλείσει.


Και φυσικά δεν είναι μόνο αυτό, από τη μια ο κ. Ράπτης ανακοίνωσε το κλείσιμο του Τοματάδικου και από την άλλη η διοίκηση βρίσκεται σε “πόλεμο” με εργαζόμενους, καταπατώντας εργασιακά τους δικαιώματα.  


Από την άλλη για τη ΡΟΔΟΠΗ, είχε προταθεί στους Κτηνοτρόφους της ΑΜ-Θ να κάνουν μια ένωση, ώστε να καταθέσουν πρόταση για την αγορά της γαλακτοβιομηχανίας, μπήκε στο παιχνίδι και η ΣΕΚΕ, και στο τέλος πληροφορίες θέλουν τη ΝΕΟΓΑΛ να έχει προβάδισμα για να γίνει το νέο αφεντικό στην ξανθιώτικη γαλακτοβιομηχανία.


Όσο για τη ΣΕΠΕΚ, και εκεί η κατάσταση είναι τραγική  με τους εργαζόμενους απλήρωτους.


Η αλήθεια βέβαια είναι πως εδώ και πολύ καιρό τα εργοστάσια αυτά έπαψαν να είναι συνεταιριστικά, αφού το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών τους έχει περάσει στα χέρια της ΑΤΕ, η οποία πλέον ενεργεί με τους ποιο σκληρούς ιδιωτικοοικονομικούς όρους.


Και παρόλα αυτά αρχές και φορείς του τόπου αν και γνωρίζουν καλά πως το ποτάμι δε γυρίζει πίσω και είναι μονόδρομος η πώληση και το κλείσιμο των συνεταιριστικών μονάδων της Ξάνθης,  ωστόσο βγαίνουν και δηλώνουν πως δε θα επιτρέψουν κάτι τέτοιο.


Τι να πιστέψει κανείς;


 



   *Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έχοντας ως μοναδικό όπλο τον αγώνα μέσω των απεργιακών κινητοποιήσεων τους και της ενημέρωσης του κόσμου, προσπαθούν έστω και την ύστατη στιγμή σε κάτι καλύτερο.


Βέβαια σε ότι αφορά τη ΡΟΔΟΠΗ , αγωνία για το μέλλον της έχουν και 240 μικροί παραγωγοί του νομού, κτηνοτρόφοι οι οποίοι ζουν από το εργοστάσιο αυτό.


 



   *Ερωτηματολόγια προς τις επιχειρήσεις του νομού αναμένεται να μοιράσει το Επιμελητήριο Ξάνθης και το Τμήμα Ανάπτυξης , προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για το ποιες έχουν επιδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα, αλλά και για να συγκεντρώσει επίσης πληροφορίες για την εξαγωγική δραστηριότητα επιχειρήσεων της Ξάνθης και κυρίως προς τις Βαλκανικές χώρες.


 



    *Τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Γεωθερμικών Πεδίων Ξάνθης, με τη συμμετοχή, της Νομαρχίας, της ΤΕΔΚ, του Επιμελητηρίου, του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και των παραγωγών, προτείνει το ΕΒΕ Ξάνθης.


Σύμφωνα με την πρόταση, ο φορέας θα πρέπει να αναλάβει μέσα από προγράμματα την εκπόνηση ερευνητικής εργασίας σε συνεργασία με το ΙΓΜΕ για την πιστοποίηση του πεδίου, ώστε αυτό να καταστεί βεβαιωμένο  γεωθερμικό πεδίο από το υπουργείο Ανάπτυξης.


Παράλληλα, το Επιμελητήριο Ξάνθης προτείνει τη δημιουργία Κέντρου Ενημέρωσης για τη χρήση γεωθερμίας στην περιοχή του πεδίου, όπου θα μπορεί κάποιος να ενημερώνεται για τις σχετικές τεχνολογίες, όπως τη χρήση Υδρογόνου,  τη γεωθερμία αγροτικών εκμεταλλεύσεων  και στη θέρμανση-ψύξη.


Μάλιστα υπογραμμίζεται, πως το Κέντρο αυτό και στην εκπαίδευση μπορεί να χρησιμεύσει, αλλά και στην παροχή συμβουλών σε επενδυτές.    


     


   *Ο γενικός πρόξενος των ΗΠΑ Χόιτ Μπράιαν Γι επισκέφθηκε την πόλη της Ξάνθης την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου.


Είχε συναντήσεις με εκπροσώπους του συλλόγου επιστημόνων της μειονότητας Δυτικής Θράκης, τη διευθύντρια της Στέγης Πολιτισμού Ξάνθης κα Σοφία Καραγιαννίδου, τον αντιδήμαρχο κ. Ν. Φωτιάδη και τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών κ. Βασίλη Μπορνόβα.


Ο γενικός πρόξενος κ. Γι έχει επισκεφθεί την Ξάνθη αρκετές φορές καθώς και άλλα μέρη της Θράκης, και οι επισκέψεις αυτές αποτελούν μέρος των επαφών που έχει το προξενείο με τις τοπικές αρχές, μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ), επιχειρηματίες, δημοσιογράφους και άλλους σε όλη τη Μακεδονία, Θράκη και Θεσσαλία. 



Σχετικά Άρθρα

Back to top button