ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Αύριο είναι η μεγάλη μέρα….. Η κρίσιμη ημέρα…που θα δείξει….θα πει ….θα σφυγμομετρήσει…. Η καθοριστική μέρα που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την ανατροπή μιας αρνητικής κατάστασης που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο νομό Ξάνθης….

Αύριο είναι η μεγάλη μέρα…..


Η κρίσιμη ημέρα…που θα δείξει….θα πει ….θα σφυγμομετρήσει….


Η καθοριστική μέρα που θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την ανατροπή μιας αρνητικής κατάστασης που παρατηρείται τα τελευταία  χρόνια στο νομό Ξάνθης….


Ανεργία, αποβιομηχάνιση, οικονομική άπνοια στην αγορά της Ξάνθης και γενικά μια εικόνα μαρασμού και στασιμότητας, παρά τις κατά καιρούς ελπιδοφόρες υποσχέσεις από υψηλόβαθμους πολιτικούς παράγοντες εντός και εκτός των τειχών του νομού….


Αύριο είναι η μεγάλη μέρα της Πανξιαθώτικης απεργιακής κινητοποίησης που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και Εμπόρων Ξάνθης, του Επιμελητηρίου και του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης….


Αύριο λοιπόν θα δείξει κατά πόσο αποδεικνύεται στην πράξη η ενότητα, αλλά και η αποφασιστικότητα των τοπικών φορέων και των εργαζομένων για δράση έτσι ώστε να διατηρηθούν κεκτημένα του νομού, όπως τα συνεταιριστικά εργοστάσια, αλλά και διεκδικήσεων για να γίνει και πάλι η περιοχή μας ελκυστική σε επενδυτές που θα δώσουν και πάλι ώθηση στην ανάπτυξη της περιοχής….


 



Μιας  ανάπτυξης που θα οδηγήσει στην ανασύνταξη των δυνάμεων του τόπου, που θα δώσει ελπίδα στους κατοίκους της περιοχής, μια ελπίδα που θα γεννηθεί μέσα από τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας…


Η αυριανή λοιπόν ημέρα θα αποδείξει κατά πόσο ικανή είναι η τοπική κοινωνία της Ξάνθης να αναδείξει και να κάνει ευρύτερα γνωστό το μεγάλο πρόβλημα του οικονομικού μαρασμού της περιοχής……


Πόσο αποφασισμένη είναι να μη μείνει μόνο στα λόγια και στα ψηφίσματα διαμαρτυρίας, να μην αποδεχτεί καρτερικά τη μοίρα της, ή πιο σωστά να μη δεχτεί αμαχητί αυτά που κάποια κέντρα εξουσίας, κάποιοι στεγνοί τεχνοκράτες και οικονομικά συμφέροντα της ετοιμάζουν…..


Η Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου  θα σημάνει την πραγματικά αντίστροφη μέτρηση για την πορεία των συνεταιριστικών εργοστασίων, αλλά και για την αποβιομηχάνιση της περιοχής μας….


Από τη συμμετοχή των Ξανθιωτών στην απεργιακή κινητοποίηση, αλλά και από το παρόν που θα δώσουν στη γέφυρα του Νέστου θα εξαρτηθεί σε τι βαθμό θα εισακουστούμε στα κέντρα λήψης των καθοριστικών για την περιοχή μας αποφάσεων…..


 



Κάποιοι επιμένουν, οι απαισιόδοξοι πως δεν υπάρχει φως στο τούνελ και πως ο κύβος ερίφθη  για το μέλλον των συνεταιριστικών μας εργοστασίων…..


Άλλοι πάλι με μια δόση κυνισμού, επισημαίνουν πως στην εποχή που τα πάντα μετρώνται με το χρήμα, λογικό είναι κάποιες επιχειρήσεις που είναι ζημιογόνες, στα πλαίσια της προσφοράς και της ζήτησης, του ανταγωνισμού της παγκοσμιοποιημένης μας αγοράς, να κλείνουν ……


Άλλωστε σε άλλους φορείς θα πρέπει να αναζητηθεί η άσκηση κοινωνικής πολιτικής και πρόνοιας….


Τα εργοστάσια, έστω και αν κάποιοι φέρουν το χαρακτηρισμό συνεταιριστικά, δεν είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα….


Και φυσικά δε είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, ούτε βέβαια οι εργαζόμενοι σε αυτά τα μετέξεληξαν σε κακέκτυπα προνοιακών  ιδρυμάτων….


Και το σίγουρο είναι πως ούτε οι εργαζόμενοι φταίνε που έγιναν ζημιογόνα…..


 



Άλλοι ευθύνονται για την κατάντια των συνεταιριστικών εργοστασίων και της αποβιομηχάνισης της περιοχής μας…..


Ευθύνονται όλοι εκείνοι των εκάστοτε κυβερνήσεων της τελευταίας εικοσαετίας που κάθισαν σε προεδρικές και διευθυντικές θέσεις των συνεταιριστικών εργοστασίων με γνώμονα και κριτήριο όχι επιχειρηματικό …..


Να οδηγήσουν τα εργοστάσια αυτά στην ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό, έτσι ώστε να μπορέσουν να γίνουν ανταγωνιστικά στην παγκόσμια αγορά…..


Πρωτίστως τα εργοστάσια αυτά τα λειτούργησαν ως βιομηχανίες παραγωγής ψήφων, αλλά και για να θησαυρίσουν κάποιοι….


Αποτέλεσμα και πάλι οι εργαζόμενοι να καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο…..


Λυπηρό επίσης είναι, πως τεχνηέντως φρόντισαν να περάσουν προς την κοινή γνώμη πως το θέμα των συνεταιριστικών εργοστασίων αφορά τους λίγους εργαζόμενους σε αυτά και όλα γίνονται για αυτούς, για να μη χάσουν τη βολή τους και τους παχυλούς μισθούς τους…..


Κάτι φυσικά που απέχει πολύ από την πραγματικότητα …..


Ο αγώνας γίνεται για να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασία από το νομό …..


 



Εξάλλου είναι πολύ πιο εύκολο και λογικό να πιέσεις  μια κυβέρνηση όταν έχεις να κάνεις με συνεταιριστικά εργοστάσια, αφού  έμμεσα της ανήκουν, να μην τα κλείσει, πάρα έναν ιδιώτη επιχειρηματία……


Όσο για τη δικαιολογία ως πότε ο Έλληνας φορολογούμενος θα πληρώνει τη νύφη, στην προκειμένη περίπτωση δε στέκει …..


Στο κάτω-κάτω ας πάει η φορολογία των Ξανθιωτών στη διατήρηση των συνεταιριστικών εργοστασίων μας, στη διασφάλιση αυτών των θέσεων εργασίας…..


Τα εργοστάσια αυτά δε χρειάζεται να πουληθούν για να εξυγιανθούν….


Μπορούν και με την ιδιότητα των συνεταιριστικών να πάνε μπροστά, αρκεί κάποιοι να αλλάξουν μυαλά, νοοτροπία…..


Αρκεί αυτοί που θα καθίσουν σε  προεδρικές και διευθυντικές θέσεις να μην κινούνται και αποφασίζουν βάση κομματικών κριτηρίων και οδηγιών, αλλά με βάση αυτό που είναι για το συμφέρον της ανάπτυξης του τόπου και των κατοίκων του….


Η αυριανή λοιπόν ημέρα θα αποδείξει αν αξίζει να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία στα εργοστάσια μας αυτά….


Και φυσικά θα δείξει από το πόσο ισχυρή θα είναι η κραυγή αγωνίας που θα βγάλουν όλοι οι εργαζόμενοι, οι έμποροι, οι επαγγελματίες και βιοτέχνες της περιοχής μας, καθώς η οικονομική αλυσίδα αν σπάσει την πληρώνουν όλοι….       


         

Σχετικά Άρθρα

Back to top button