ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ

“Δεν υπάρχει φως στο τούνελ” σημείωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΡΟΔΟΠΗ, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης με θέμα τη λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις.

*”Δεν υπάρχει φως στο τούνελ” σημείωσε ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στη ΡΟΔΟΠΗ, κατά τη διάρκεια της προχθεσινής σύσκεψης στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης με θέμα τη λήψη απόφασης για κινητοποιήσεις.


Και πώς να υπάρχει φως όταν άρχισαν να καταφθάνουν οι μνηστήρες στη συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία της Ξάνθης για να δουν κα να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις της; 


Γουρούνι στο σακί κανείς δεν αγοράζει.


 



*Το ερώτημα που κυριαρχεί στην ξανθιώτικη κοινωνία μετά την απόφαση για 24ωρη απεργία στις 6 Φεβρουαρίου και το κλείσιμο της γέφυρας του Νέστου είναι αν θα καταφέρουμε να φτάσει το μήνυμα μας μέχρι τα αυτιά της κυβέρνησης και του Αλογοσκούφη.


Προσωπικά με αυτά που παρακολούθησα να εκτυλίσσονται κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της περασμένης Τετάρτης στο Εργατικό Κέντρο κατέληξα στο συμπέρασμα πως είναι πολύ δύσκολο να στείλουμε μήνυμα τόσο βροντερό που να φτάσει μέχρι το κέντρο λήψης των αποφάσεων.


Για ακόμη μια φορά  διαπιστώνει κανείς πως είναι  πολύ εύκολο να λες μεγάλα λόγια, αλλά πολύ δύσκολο να τα κάνεις πράξη.


Και το άξιο απορίας είναι όταν ένας νομός, όπως η Ξάνθη αντιμετωπίζει τόσα μεγάλα προβλήματα με την αποβιομηχάνιση που συντελείται τα τελευταία χρόνια και την ανεργία να αγγίζει όχι το 10% αλλά το 20%, τι άλλο θα πρέπει  να συμβεί για να ενώσει την τοπική κοινωνία και να την οδηγήσει της γέφυρα του Νέστου. 


 



*Από τα παραλειπόμενα της σύσκεψης των παραγωγικών φορέων του νομού στο ΕΚΞ, είναι και το εξής που το παραθέτουμε άνευ σχολιασμού.


Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Ξάνθης, όταν γινόταν η συζήτηση για το κλείσιμο της γέφυρας το Νέστου, σκεπτόμενος την ενδεχόμενη ταλαιπωρία των διερχόμενων οδηγών, πρότεινε να διαθέσει ο ίδιος δυο κιβώτια με εμφιαλωμένα νερά και να τα μοιράζουν στους οδηγούς. Οπότε πετάγεται ένας από τους εργαζομένους, μάλλον από κάποιο συνεταιριστικό εργοστάσιο που οδεύει προς κλείσιμο και συμπληρώνει “μήπως να τους μοιράζουμε μαζί και κόλλυβα;”.


 Όταν ζει κάποιος άμεσα το πρόβλημα εύλογο είναι να αντιλαμβάνεται διαφορετικά την κατάσταση και να διακωμωδεί ακόμη και το πρόβλημά του, μήπως και οι άλλοι καταλάβουν την ουσία της συγκεκριμένης κατάστασης. 


 


*Μέσα στο 2008 αναμένεται η δημοπράτηση του μεγάλου αρδευτικού έργα του κάμπου της Ξάνθης από τα νερά του ποταμού Νέστου, ένα έργο που υπολογίζεται πως θα ξεπεράσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ.


Και όπως έχει ήδη γίνει γνωστό έχουν δοθεί 6 εκταμμύρια ευρώ για τη μελέτη του έργου. Εκείνο που δε γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι  πόσο μεγάλη περιβαλλοντική αξία για την περιοχή μας θα έχει αυτό το έργο όταν ολοκληρωθεί.


Θα βάλει τέλος στην υφαλμύρωση του υπόγειου υδροφοράεα μας και θα διασφαλίσει τον υπόγειο και όχι μόνο υδάτινο πλούτο μας, αφού θα σταματήσουν να λειτουργούν άμεσα πάνω από 10.500 γεωτρήσεις, που βρίσκονται σε χρήση τώρα από τους παραγωγούς του νομού.   


 


*Πλούσια σε βότανα και φυτά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην ιατρική και κοσμετολογία είναι η ορεινή περιοχή του Δήμου Σταυρούπολης.


Επίσης στην περιοχή αυτή συναντά κανείς πέντε ειδών ρίγανης με την καλύτερη σε όλο τον κόσμο να βρίσκεται στα Ίμερα. Έτσι λένε οι βοτανολόγοι  που επισκέφτηκαν την περιοχή, όπως και ότι στο βουνό Τσάαλ υπάρχει μια σπάνια και άριστη ποικιλία τσαγιού. 


Πέρα όμως από τα αρωματικά φυτά κα βότανα, στη διαδρομή προς το Λειβαδίτη, από το παλιό εργοστάσιο του Ξυλοκάρβουνου και μετά  φυτρώνουν 140 είδη μανιταριών, από τα οποία πολλά είναι κατάλληλα για την ανθρώπινη διατροφή.  


Δέσποινα Γκούμα


 



*Στη Βουλή ανέβηκαν οι τόνοι της πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ Κυβέρνησης και  αντιπολίτευσης με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση του Κώστα Κουκοδήμου, που αφήνει το  κυβερνών κόμμα με 151 βουλευτές.


“Η Κυβέρνηση έχει νωπή και ισχυρή εντολή”, δήλωσε  πάντως Κώστας Καραμανλής, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας  Κάρολο Παπούλια, δίνοντας τέλος στα σενάρια διεξαγωγής πρόωρων εκλογών, που προκάλεσε η  ανεξαρτητοποίηση του βουλευτή.


 “Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και με συνέπεια  προχωρούμε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων”, κατέληξε ο Πρωθυπουργός.


Ο κυβερνητικός  εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος τόνισε ότι δεν τίθεται θέμα εκλογών και παρέπεμψε  απευθείας στη δήλωση του Πρωθυπουργού.


 Ο κ. Κουκοδήμος, άλλωστε στην επιστολή του προς  τον πρόεδρο της Βουλής, τονίζει ότι θα συνεχίσει να στηρίζει τις πολιτικές επιλογές της  Κυβέρνησης και θα αγωνιστεί για την πλήρη ηθική και πολιτική του δικαίωση. 


 



*Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να εγκατασταθεί στο νομό Καβάλας οποιαδήποτε ρυπογόνος  βιομηχανία, που θα αλλάξει τον προσανατολισμό του νομού.


Το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα  πάρει την τελική απόφαση”, δήλωσε  ο Νομάρχης  Καβάλας Θεόδωρος Καλλιοντζής, μετά το τέλος ενημερωτικής σύσκεψης που   πραγματοποιήθηκε για το θέμα της σχεδιαζόμενης από τη ΔΕΗ μονάδας παραγωγής  ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση λιθάνθρακα. 


Στη σύσκεψη κατέθεσαν τις απόψεις τους εκπρόσωποι από το ΤΕΕ Αν. Μακεδονίας, το ΤΕΙ  Καβάλας, τον Σύλλογο Χημικών Μηχανικών, την Ένωση Ελλήνων Χημικών, τον Σύλλογο  Ηλεκτρολόγων – Μηχανολόγων, τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας και οι  επικεφαλής τής αντιπο- λίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Καβάλας, Δημήτρης Παπουτσής και Χρήστος Ποτόλιας. 


Σχετικά Άρθρα

Back to top button