Μείον 20-30% ο τζίρος των καταστημάτων

Με αρνητικό πρόσημο για τα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων έπεσε χθες η αυλαία των θερινών εκπτώσεων.
Παρά τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές των περισσοτέρων προϊόντων καθόλη τη διάρκεια των εκπτώσεων, η κίνηση στην Ξανθιώτικη αγορά παρουσίασε ακόμη μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση με πέρυσι –χρονιά επίσης αρνητική για την εισροή κερδών στα ταμεία των καταστημάτων.
Φέτος ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης προχώρησε λίγο πριν την εκπνοή της περιόδου των εκπτώσεων σε μια δειγματοληπτική έρευνα για την αγοραστική κίνηση στα καταστήματα της πόλης και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο απολογισμός των εσόδων είναι αρνητικός.

Με αρνητικό πρόσημο για τα ταμεία των εμπορικών καταστημάτων έπεσε χθες η αυλαία των θερινών εκπτώσεων.


Παρά τις μεγάλες μειώσεις στις τιμές των περισσοτέρων προϊόντων καθόλη τη διάρκεια των εκπτώσεων, η κίνηση στην Ξανθιώτικη αγορά παρουσίασε ακόμη μεγαλύτερη πτώση σε σύγκριση  με πέρυσι –χρονιά επίσης αρνητική για την εισροή κερδών στα ταμεία των καταστημάτων.


Φέτος ο Εμπορικός Σύλλογος Ξάνθης προχώρησε λίγο πριν την εκπνοή της περιόδου των εκπτώσεων σε μια δειγματοληπτική έρευνα για την αγοραστική κίνηση στα καταστήματα της πόλης και σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία ο απολογισμός των εσόδων είναι αρνητικός.


«Σε γενικές γραμμές σε όλα τα είδη, λίγο πάνω, λίγο κάτω, καταγράφεται μια πτώση του τζίρου της τάξης του 20-30% σε σύγκριση με πέρσι», επεσήμανε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, Γιάννης Αλεξιάδης.


Η γνωστή ρήση «κάθε πέρσι και καλύτερα», επιβεβαιώνεται και φέτος, γεγονός που οδηγεί τους περισσότερους εμπόρους της πόλης στο αδιέξοδο και την απόγνωση.


Η μείωση του κύκλου εργασιών των καταστημάτων και η επιδείνωση των οικονομικών των ΜΜΕ αποτυπώνεται με τον πιο δραματικό τρόπο στους τρεις πιο εμπορικούς δρόμους της Ξάνθης, την 28η Οκτωβρίου, τη Μιχ. Καραολή και την Παναγή Τσαλδάρη με την πληθώρα των  καταστημάτων που έχουν βάλει λουκέτο και παραμένουν για μήνες ολόκληρους ανοίκιαστα.


Το μέλλον για τον εμπορικό κόσμο διαγράφεται ζοφερό και τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει πάρα πολλά και ανοιχτά εδώ και καιρό.


Και όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου το θέμα δεν είναι να κάνει προτάσεις-έχει κάνει και μάλιστα πολλές-, αλλά το να εισακουστούν από τους αρμοδίους.


Απαισιόδοξος για το μέλλον των εμπόρων εμφανίζεται ο κ. Αλεξιάδης, ο οποίος επισημαίνει χαρακτηριστικά «είναι προδιαγεγραμμένη η πορεία μας, θα περάσουμε και φέτος ένα δύσκολο χειμώνα».


Όσο για τη μαγική συνταγή που θα τους βγάλει από το αδιέξοδο, φαίνεται πως δεν έχει βρεθεί από την κυβέρνηση, καθώς για τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, τα 25 δις που θα δοθούν στις τράπεζες οι οποίες με τη σειρά του θα τα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία, δηλαδή στη στήριξη της αγοράς, θα είναι δανεικά που θα πρέπει να επιστραφούν και μάλιστα με αυστηρούς όρους, καθώς οι τράπεζες θα κοιτάξουν πρώτιστα να διασφαλίσουν τα δικά τους κέρδη.


«Οι τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν τόσο εύκολα χρήμα στις ΜΜΕ», τόνισε.


Ενώ αναφορικά με τις ελαφρύνσεις που προβλέπει το Υπουργείο Οικονομικών για φορολογικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες, ο κ. Αλεξιάδης επισημαίνει πως όταν δεν υπάρχει χρήμα στους εμπόρους , δεν υπάρχει ρευστότητα, τότε η κατάσταση παραμένει ίδια.


Παράλληλα επανέλαβε και ο ίδιος, όπως και όλοι οι Έλληνες, ότι θα πρέπει κάποτε να πληρώσουν αυτοί που φοροκλέπτουν και φοροδιαφεύγουν.


«40-50δις είναι στην παραοικονομία, 30 δις τα ανείσπρακτα από τους φόρους, αυτά θα πρέπει να μαζέψει η κυβέρνηση , αν και πολύ φοβάμαι ότι και πάλι οι γνωστοί θα πληρώσουν το μάρμαρο, οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και  οι ΜΜΕ».


Στο μεταξύ επανερχόμενος στον απολογισμό των θερινών εκπτώσεων και της πτώσης του τζίρου, ο Γιάννης Αλεξιάδης τόνισε ότι είναι κάτι που θα συνεχιστεί.


Δεν κλείνουν μόνο καταστήματα, αλλά πέφτει συνεχώς και ο τζίρος στην αγορά της Ξάνθης με αποτέλεσμα και τα καταστήματα που μένουν να μην μπορούν να είναι βιώσιμα και να παρουσιάζουν και κέρδη.


Όσο για το θέμα των προσφορών, που ακολουθεί αμέσως μετά τη λήξη των εκπτώσεων, το οποίο μεν από τη μια πλευρά ικανοποιεί τους καταναλωτές, από την άλλη δε τους προβληματίζει, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου δηλώνει κατηγορηματικά αντίθετος  με τη μορφή που έχουν πάρει σήμερα.


«Δεν είναι υγιές, δεν είναι σωστό για την αγορά το να μπούμε σε μια διαρκή εναλλαγή εκπτώσεων και προσφορών. Ή κοροϊδευόμαστε ή κάτι δε γίνεται σωστά. Δεν είναι λογικό. Οι εκπτώσεις έχουν συγκεκριμένο σκοπό και στόχο. Δεν είναι κράχτες, . Έχουν σκοπό, κυρίως για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης και για παρεμφερή είδη να ξεστοκάρουν τα προϊόντα τους. Αυτό είναι το νόημα των εκπτώσεων. Όχι να πουλάμε με μειωμένες τιμές όλο το χρόνο».


Τέλος ερωτηθείς για το πως ο εμπορικός κόσμος της Ξάνθης αντιμετωπίζει ή πλαισιώνει τον Εμπορικό Σύλλογο, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης με τα συσσωρευμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ο κ. Αλεξιάδης σημείωσε ότι δεν είναι κοντά στο συνδικαλιστικό τους όργανο, αλλά και ότι επικρατεί ένα χάος με το θέμα του ωραρίου λειτουργίας της αγοράς.


«Δυστυχώς εμένα με στενοχωρεί πάρα πολύ το ότι δεν βλέπουν τα μέλη μας τον Εμπορικό Σύλλογο σαν συνδικαλιστικό όργανο. Τον βλέπουν ακόμη με το σκεπτικό το ότι ο Σύλλογος αυτός ρυθμίζει το ωράριο και πρέπει όλοι να το ακολουθούμε.


Εμείς είμαστε ένα συνδικαλιστικό όργανο και προτείνουμε ένα ωράριο και αν έχουμε την υποστήριξη μπορούμε να κάνουμε πάρα πολλά πράγματα. Επειδή όμως δεν έχουμε υποστήριξη μας μηδενίζει ο εμπορικός κόσμος.


Ακούω κάποιους που λένε ότι θα αρχίσουν να δουλεύουν από Δευτέρα έως και Σάββατο  τα απογεύματα μέχρι τις οκτώ.


Εάν δε βάλουμε μια τάξη τώρα να ακολουθούμε ενιαία θέση και ο καθένας κάνει ότι θέλει από αύριο θα είμαστε χάος. Θα ξεκινάμε το πρωί και θα βγαίνουμε το βράδυ από τα μαγαζιά μας, ή θα ανεβάσουμε πολύ τα κοστολόγια ή δεν ξέρω τι άλλο.


Καλό θα ήταν λοιπόν να κρατάμε και να τηρούμε ορισμένα βασικά σημεία. Όλοι μας περνάμε δύσκολα. Όλοι μας έχουμε δάνεια, αλλά μην πάμε στα άκρα.


Αύριο σε κάποια φάση θα ανοίγουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ, αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση. Ή θα πρέπει να το αποφασίσουμε από κοινού και να εφαρμόζουμε ένα ενιαίο ωράριο λειτουργία και να το τηρούμε».


 


                                                                              Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button