Με θετικό πρόσημο ο απολογισμός του Δήμου Βιστωνίδας…

Δεν κρύβει την ικανοποίησή του ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νίκος Ζλάτκος από την οικονομική πορεία του δήμου του . Όπως επισημαίνει ο ίδιος παρέλαβε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ένα Δήμο με χρέη που ξεπερνούσαν το 1,5δις και κατόρθωσε μαζί με τους συνεργάτες τους και την βοήθεια των υπηρεσιών του όχι μόνο να αποπληρώσει τις όποιες οφειλές, αλλά να κλείσει και με θετικό πρόσημο τη διαχειριστική χρονιά.

Με θετικό πρόσημο ο απολογισμός του Δήμου Βιστωνίδας…


Δεν κρύβει την ικανοποίησή του ο Δήμαρχος Βιστωνίδας Νίκος Ζλάτκος από την οικονομική πορεία του δήμου του . Όπως επισημαίνει ο ίδιος παρέλαβε πριν από τέσσερα περίπου χρόνια ένα Δήμο με χρέη που ξεπερνούσαν το 1,5δις και κατόρθωσε μαζί με τους συνεργάτες τους και την βοήθεια των υπηρεσιών του όχι μόνο να αποπληρώσει τις όποιες οφειλές, αλλά να κλείσει και με θετικό πρόσημο τη διαχειριστική χρονιά.


 


Στην Καβάλα η Ολομέλεια των Δικηγόρων …


Ούτε καλά ούτε κακά είναι τα νέα για το δικηγορικό κλάδο. Παρά τις πολύμηνες κινητοποιήσεις τους –η τελευταία  αποχή τους έληξε την περασμένη εβδομάδα-για το ασφαλιστικό και το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων , οι δικηγόροι δεν κατόρθωσαν την ικανοποίηση έστω και μέρους των αιτημάτων που έχουν θέσει στα συναρμόδια υπουργεία.. Μέχρι στιγμής εισπράττουν μόνο τις καταρχήν θετικές δεσμεύσεις από πλευράς κυβέρνησης.


Στο μεταξύ όπως μας έκανε γνωστό ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης, Κώστας Γούναρης, την ερχόμενη Δευτέρα συνεδριάζει η Ολομέλεια των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, αυτή τη φορά πολύ κοντά μας και συγκεκριμένα στην Καβάλα. Στη νέα τους αυτή συνάντηση οι δικηγόροι της χώρας αναμένεται να εξετάσουν τα επόμενα βήματά σε ότι αφορά τις διεκδικήσεις τους, καθώς στα ζητήματα που απασχολούν τον κλάδο τους, μια και λήγει και το δικαστικό έτος.


 


Στο νομάρχη για τη ΣΕΚΑΠ…


Για τα ζητήματα που ανέκυψαν αναφορικά με το μέλλον της συνεταιριστικής καπνοβιομηχανίας ΣΕΚΑΠ, επισκέφτηκαν το πρωί της Δευτέρας το Νομάρχη Ξάνθης Γιώργο Παυλίδη, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης μαζί με τους προέδρους των δυο Σωματείων των εργαζομένων του εργοστασίου.


Επειδή τα πράγματα παραμένουν ρευστά σε ότι αφορά τη στάση της ΑΤΕ και κάθε μέρα αποκαλύπτονται και νέα  στοιχεία που πραγματικά προβληματίζουν και ανησυχούν όχι μόνο τους εργαζόμενους αλλά και όλη την τοπική κοινωνία Εργατικό Κέντρο και Σωματεία της ΣΕΚΑΠ επαγρυπνούν και βρίσκονται επί ποδός. Στόχος μέσα από τις επαφές τους με τις αρχές και φορείς του τόπου να καταλήξουν σε  μια ενιαία δυναμική στάση απέναντι στα σχέδια της ΑΤΕ.


 


Σε Μητροπολίτη και Δήμαρχο Ξάνθης τα Σωματεία της ΣΕΚΑΠ…


Λίγες ώρες πριν από τη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων της ΣΕΚΑΠ, τα προεδρεία των  δυο Σωματείων των εργαζομένων ολοκλήρωσαν τον κύκλο επαφών τους με τις αρχές του νομού στην προσπάθειά τους να κινητοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους τοπικούς φορείς προκειμένου να προλάβουν τα χειρότερα.


Συνοδευόμενα από τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης, Άγγελο Μπεμπεκίδη, το πρωί της Τετάρτης επισκέφθηκαν το Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμονα, καθώς και το Δήμαρχο Ξάνθης, κ. Μιχάλη Στυλιανίδη, όπου και τους επέδωσαν τα υπομνήματα με τους προβληματισμούς και τα αιτήματα των εργαζομένων για το μέλλον της ΣΕΚΑΠ.


Τόσο ο Μητροπολίτης Ξάνθης, όσο και ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης τάχθηκαν στο πλευρό των εργαζομένων, εκφράζοντας και οι ίδιοι τις ανησυχίες τους για τις κινήσεις που γίνονται από πλευράς ΑΤΕ για τη συνεταιριστική καπνοβιομηχανία της Ξάνθης.


Μάλιστα ο κ. Στυλιανίδης και ως Πρόεδρος της ΤΕΔΚ Ν. Ξάνθης, τους πρότεινε το υπόμνημα που το κατέθεσαν, με τη σειρά του να το διαβιβάσει στο Δ.Σ. της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, ώστε να ενημερωθούν όλοι δήμαρχοι του νομού και στη συνέχεια να εκδώσουν και σχετικό ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα που κάνουν.


Πάντως μετά και την τελευταία εξέλιξη η οποία και εξέπληξε δυσάρεστα όλους, δηλαδή τη δανειοδότηση της εταιρείας από την ΑΤΕ με επιτόκιο 10,71%, τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά για τη ΣΕΚΑΠ και λίγο ως πολύ προδιαγράφουν τα σχέδια της Αγροτικής Τράπεζας για ιδιωτικοποίηση του εργοστασίου.


Για αυτό και οι εργαζόμενοι αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με κλείσιμο ακόμη και του κόμβου της Εγνατίας, περίπου στο ύψος της γέφυρας του Νέστου.


Δεν αποκλείεται, αν δεν υπάρξει πολιτική παρέμβαση και δη του πρωθυπουργού υπέρ της διατήρησης του συνεταιριστικού χαρακτήρα διοίκησης και λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ –να προχωρήσουν αρχές, φορείς και εργαζόμενοι του νομού σε μια πανξανθιώτικη  απεργιακή κινητοποίηση.


 


 


Σήμερα ανοίγει τα χαρτιά του….


Τέλος στα σενάρια που κυκλοφορούν αναφορικά με το πολιτικό του μέλλον, αναμένεται να βάλει ο Δήμαρχος Σταυρούπολης, Γιώργος Καρασακαλίδης σήμερα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να μιλήσει στους συνεργάτες του.


Ο Γιώργος Καρασακαλίδης, που γεγονός είναι ότι βρίσκεται σε δύσκολη θέση πολιτικά μετά τη συνένωση του Δήμου Σταυρούπολης με το Δήμο Ξάνθης, αφού προχώρησε στις απαραίτητες διεργασίες και επαφές και έχοντας εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα, φαίνεται πως έχει καταλήξει και σίγουρα με ότι και αν ανακοινώσει θα κάνει την έκπληξη.


 


Μεσολαβητής ο Μάντατζη Τσετίν για το Λοβέρδο….


Μετά και την ψήφιση του νέου Ασφαλιστικού νόμου και αφού ηρεμίσει και λιγάκι ο Υπουργός  Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, Ανδρέας  Λοβέρδος, η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης αναμένεται να επιδιώξει και πάλι να κλείσει ραντεβού μαζί του και αυτή τη φορά ελπίζει να γίνει η συνάντηση.


Άλλωστε τα προβλήματα των οικοδόμων και των καπνεργατών, δυο κλάδοι που μαστίζονται από την ανεργία μέρα με την ημέρα διογκώνονται και μετά και την εφαρμογή του νόμου Πετραλιά, σύμφωνα με τον οποίο αυξάνεται ο αριθμός των ενσήμων τόσο για υγειονομική περίθαλψη, όσο και για να μπορούν να δικαιούνται επίδομα ανεργίας, πολλοί πλέον όχι μόνο δε μπορούν να βγουν στο επίδομα, αλλά μην μπορούν να θεωρήσουν και τα βιβλιάρια ασθενείας τους.


Για το λόγο αυτό και η Διοίκηση του ΕΚΞ έχει έρθει σε επαφή με το Βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ. Μάντατζη Τσετίν, προκειμένου να μεσολαβήσει και να  τους κλείσει ραντεβού με τον υπουργό λίαν συντόμως.


Είναι γνωστό ότι ο κ. Τσετίν διατηρεί ανέκαθεν πολύ καλές σχέσεις με τον υπουργό Απασχόλησης, Ανδρέα Λοβέρδο. Το θέμα βέβαια είναι να μπορέσει να τον επηρεάσει θετικά όχι μόνο για να συναντηθεί σύντομα με τη διοίκηση του ΕΚΞ, αλλά και να δει θετικά τα αιτήματα που θα του θέσουν.


 


Δύσκολη η θέση της ΝΟΔΕ…


Όλα θα εξαρτηθούν από τις οδηγίες που θα δοθούν από τα κεντρικά της Ρηγίλλης αναφορικά με τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η ΝΟΔΕ Ν.Δ. Ξάνθης για τις υποψηφιότητες στους περιφερειακούς δήμους.  Και ενώ για το δήμο Ξάνθης δεν τίθεται ζήτημα, αυτό που πονοκεφαλιάζει τη ΝΟΔΕ, είναι κυρίως ο Δήμος Τοπείρου, αλλά και ο νέος μεγάλος δήμος Αβδήρων, αφού υπάρχουν δυο εν ενεργεία δήμαρχοι, ο Δήμαρχος Βιστωνίδας, Νίκος Ζλάτκος και η δήμαρχος Αβδήρων Εύα Τσακίρη.


Βέβαια οι δυο περιπτώσεις διαφέρουν μεταξύ τους και ως εκ τούτου άλλα είναι τα κριτήρια και δεδομένα που θα πρέπει να εξετάσουν για το Δήμο Τοπείρου και άλλα για το συνενούμενο Δήμο Αβδήρων.  Και αυτό που προβληματίζει είναι αν δώσει χρίσμα και κατεβάσει κομματικό ψηφοδέλτιο στον ένα δήμο θα πρέπει να πράξει το ίδιο και για τον άλλο δήμο, άσχετα αν έτσι δε θα μπορέσει να επιτευχθεί ο απώτερος στόχος που είναι η ανατροπή της νυν δημοτικής αρχής.


 


Πρεμιέρα των εκπτώσεων και τυπικά…


Πρώτη μέρα των εκπτώσεων και τυπικά πλέον, βάσει του προβλεπόμενου νόμου, σήμερα 15 Ιουλίου, γιατί ουσιαστικά οι τιμές σχεδόν στα περισσότερα είδη ήταν σε κάθετη πτώση από το τέλος της προηγούμενης εκπτωτικής περιόδου, της χειμερινής.


Ένεκα και της οικονομικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, και των λοιπών συνεπειών που έχει πλήξει ιδιαίτερα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πολλοί καταστηματάρχες της Ξάνθης ήδη από πολύ νωρίς, αμέσως μετά το Πάσχα, προχώρησαν σε δεκαήμερα προσφορών και εκποιήσεις, αλλά και μειώσεις τιμών, με στόχο την προσέλκυση πελατών.


Πολλοί καταναλωτές επωφελήθηκαν των προσφορών, αλλά από την άλλη επικρατεί και μια σύγχυση στην αγορά, αναφορικά με τις πραγματικές τιμές των προϊόντων  και τα κέρδη των εμπόρων.


Ο προβληματισμός έχει να κάνει με το αν γινόντουσαν πλασματικές εκπτώσεις και κάποιοι επιτήδειοι έμποροι κατάφεραν να τους ξεγελάσουν και αν τώρα γίνονται οι πραγματικές εκπτώσεις.


Ίσως αν η χώρα δε βρισκόταν σε τόσο δεινή οικονομική θέση μαζί και οι πολίτες της, ίσως και να ίσχυε ο παραπάνω προβληματισμός.


Τώρα όμως που όλο ο κόσμος πλήττεται μαζί και ο κόσμος της αγοράς, το σίγουρο είναι ότι οι έμποροι θέλοντας και μη προχωρούν σε γενναίες εκπτώσεις και μάλιστα πραγματικές και όχι εικονικές, γιατί εναποθέτουν τις ελπίδες τους σε αυτή την περίοδο για  να γεμίσουν τα ταμεία τους.


Παράλληλα  βέβαια και οι καταναλωτές βγαίνουν κερδισμένοι  από την περίοδο των εκπτώσεων, αφού δίνεται και σε αυτούς η ευκαιρία προχωρήσουν σε κάποιες αγορές, που σε άλλη περίοδο θα ήταν απαγορευτικές για αυτούς.     


 


Η «Δημοκρατική Αριστερά» δικτυώνεται…


Αισθητή πλέον κάνει την παρουσία του στην Ξάνθη ο νέος πολιτικός φορέας που ίδρυσαν τα στελέχη της Ανανεωτικής Πτέρυγας με επικεφαλής τον Φώτη Κουβέλη, που αποχώρησαν από τον ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟ. Μάλιστα στην Ξάνθη η αποχώρηση των ανανεωτών που προσχώρησαν στο νέο κόμμα της «Δημοκρατικής Αριστεράς» απογύμνωσε σχεδόν την νομαρχιακή οργάνωση του ΣΥΝ.


Μετά λοιπόν και την ιδρυτική διακήρυξη, καθώς και την ανακοίνωση των ονομάτων που στελεχώνουν την προσωρινή επιτροπή Ν. Ξάνθης της Δημοκρατικής Αριστεράς, χθες το μεσημέρι είχαν και την πρώτη επίσημη εκδήλωση τους παρουσία του Βουλευτή Αχαϊας, Νίκο Τσούκαλη.


Στην πρώτη τους επίσημη επικοινωνία με τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης έδωσαν το στίγμα του κόμματός τους, ενώ παρουσίασαν και τους επόμενους στόχους τους, καθώς θέλουν να αποτελέσουν μια άλλη πρόταση που αφουγκράζεται την κοινωνία και ενδιαφέρεται για αυτήν μακριά από ξεπερασμένες και αποτυχημένες μικροκομματικές πολιτικές και έριδες.   


Μάλιστα για καλύτερη επικοινωνία και ενημέρωση με τους πολίτες η Δημοκρατική Αριστερά ετοιμάζει και την ιστοσελίδα της, που σύντομα θα έχει τη θέση  της στο διαδίκτυο.


Δ.Γ.


 


Έρχεται και ο Κουβέλης….


Δυνατά προχωρά η Δημοκρατική Αριστερά στο Νομό Ξάνθης, καθώς τα πρώτα δείγματα από την ανταπόκριση του κόσμου είναι ιδιαίτερα θετικά. Μάλιστα όπως επισημαίνουν στελέχη του νέου κόμματος στην Ξάνθη, πολλά άτομα και φίλοι της Αριστεράς που είχαν αποστασιοποιηθεί κατά το παρελθόν από τη συμμετοχή τους σε πολιτικούς φορείς, τώρα πλέον αρχίζουν να βλέπουν θετικά την  ενεργό παρουσία τους μέσα από τη Δημοκρατική Αριστερά.


Άλλωστε ο Φώτης Κουβέλης, ο πρόεδρος του νέου κόμματος, είχε πολλές συμπάθειες στην Ξάνθη και η αποδοχή προς το πρόσωπό του συνεχίζει να υφίσταται.


Για αυτό και ο ίδιος έχει κάνει γνωστή την επιθυμία του στα στελέχη της Ξάνθης να επισκεφτεί την περιοχή μας τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Θα είναι από τους πρώτους σταθμούς των περιοδειών που θα πραγματοποιήσει σε νομούς της χώρας.  


Δ.Γ.


 



 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button