Αντίσταση για να μην περάσουν τα μέτρα του Μνημονίου

Τραγωδία χαρακτήρισε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα , μιλώντας το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.
Η Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στο πλαίσιο της περιοδείας σε Ξάνθη και Καβάλα και της ενημέρωσης που πραγματοποιεί για τις θέσεις του ΚΚΕ αναφορικά με το Μνημόνιο , καθώς και τις προτάσεις διεξόδου από την οικονομική κρίση, το Σάββατο από την Ξάνθη έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτά που καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το γυναικείο φύλο.

Τραγωδία χαρακτήρισε την αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στα 65 η Γενική Γραμματέας της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα , μιλώντας το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου σε εκδήλωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης.


Η Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος στο πλαίσιο της περιοδείας σε Ξάνθη και Καβάλα και της ενημέρωσης που πραγματοποιεί για τις θέσεις του ΚΚΕ αναφορικά με το Μνημόνιο , καθώς και τις προτάσεις διεξόδου από την οικονομική κρίση, το Σάββατο από την Ξάνθη έκανε ιδιαίτερη αναφορά σε αυτά που καλείται πλέον να αντιμετωπίσει το γυναικείο φύλο.


Με μια μικρή τροποποίηση του προγράμματός της ως προς την ώρα-η εκδήλωση ξεκίνησε με μια ώρα καθυστέρηση εξαιτίας μηχανικής βλάβη του αεροπλάνου που μετέφερε την  Γραμματέα του ΚΚΕ- η κ. Παπαρήγα αφίχθη λίγο μετά της 12.30 το μεσημέρι στο ξενοδοχείο Δημόκριτος, όπου την υποδέχθηκαν τα μέλη και οι φίλοι της νομαρχιακής οργάνωσης της Ξάνθης.


Μπροστά σε ένα ακροατήριο όπου στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες, η Αλέκα Παπαρήγα μίλησε με θέμα «Οικονομική κρίση και συνέπειες στις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ».


Επισημαίνοντας ότι το ασφαλιστικό πλήττει εξίσου άνδρες και γυναίκες, ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, χαρακτήρισε τραγωδία την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, όπως τραγωδία, ενώ προκαλεί και αγανάκτηση, την αγορά των πλασματικών χρόνων μητρότητας.


«Διαφωνούμε ριζικά, αν θέλετε και με τον όρο. Τι θα πει εξαγοράζω τα πλασματικά χρόνια μητρότητας Τα χρόνια της μητρότητας, όπως και της πατρότητας δεν είναι πλασματικά, είναι πραγματικά χρόνια. Και δεν είναι μόνο 3-4 ή 5 χρόνια, δυστυχώς έτσι όπως φτάσαμε οι γονείς θα γλιτώνουν από την ευθύνη απέναντι  στα παιδιά τους όταν πεθαίνουν. Με το θάνατό μας, μόλις κλείσουμε τα μάτια μας…», σημείωσε χαρακτηριστικά.


Θέση του ΚΚΕ, σύμφωνα ε τη Γραμματέα του, είναι η 5ετής διαφορά συνταξιοδότησης (55-60) ανάμεσα σε γυναίκες και άνδρες και χωρίς εξαγορά πλασματικών χρόνων.


Και ο λόγος των πέντε χρόνων διαφοράς, όπως εξήγησε η κ. Παπαρήγα έχει να κάνει με την κοινωνική ανισότητα και τις βιολογικές διαφορές και ιδιαιτερότητες ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες.


Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση και στα μέτρα που πήρε τόνισε ότι από αυτά πλήττονται όλοι , λαϊκή οικογένεια, αγρότες, οι εργαζόμενοι, οι μικρές επιχειρήσεις και φυσικά οι γυναίκες και η νεολαία, ενώ την κατηγόρησε ότι δε διστάζει να προχωρά σε περικοπές κοινωνικών προγραμμάτων, προκειμένου να εξυπηρετήσει υποχρεώσεις απέναντι στην πλουτοκρατία της Ελλάδας και της Ευρώπης.


Παράλληλα επανέλαβε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα παλεύει να αποδοθεί ταξική και κοινωνική ισότητα.


Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις αλλαγές που θα επιφέρει ο Καλλικράτης , με τον οποίο το ΚΚΕ είναι αντίθετο, σημειώνοντας επίσης και τα προβλήματα που θα προκύψουν  στις υπηρεσίες από τις απολύσεις εργαζομένων, φέρνοντας ως παράδειγμα τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς, «μείωση θέσεων παιδιών και αύξηση τροφείων, η κατάσταση θα είναι τραγική», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.


Καλώντας παράλληλα τις γυναίκες να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση που μείνουν έξω κάποια παιδιά από τους παιδικούς σταθμούς των δήμων.


Σχολιάζοντας τις αλλαγές στην Παιδεία επεσήμανε ότι τα παιδιά «θα μαθαίνουν λίγο από όλα και τίποτε. Η ελληνική γλώσσα θα πληγεί. Τα παιδιά θα μάθουν τη γλώσσα του Τουρισμού, 700 με 900 αγγλικές λέξεις. Άλλο πράγμα όμως είναι η γλώσσα σκέψης και λόγου».


Στο μεταξύ αναφερόμενη στις επιπτώσεις από την εφαρμογή των αντιλαϊκών μέτρων τόνισε ότι θα κλείσουν μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις και τα λίγα μονοπώλια που θα μείνουν θα καθορίζουν αυτά τις τιμές.


Σκληρή κριτική άσκησε και στη ΓΣΕΕ, χαρακτηρίζοντας κατάπτυστη τη συμφωνία με την εργοδοσία για την Εθνική  Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ προέβλεψε ότι το ζήτημα της κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού θα επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων σε επόμενο διάστημα.


Η πρόταση του ΚΚΕ…


Αγώνα διπλό για το σήμερα και το αύριο, αντιμετώπιση της καθημερινότητας, αλλά και του αύριου, προτείνει το ΚΚΕ, καθώς έρχεται οδοστρωτήρας και καινούριων μέτρων, όπως σημείωσε η Αλέκα Παπαρήγα.


«Καλούμε όλους στο ΚΚΕ για αυτά τα καθημερινά προβλήματα, παίρνουμε τις υποθέσεις στα χέρια μας με αλληλεγγύη και δράσεις, με μαζικούς αγώνες, μέτωπα πάλης στα Σωματεία, στις γειτονιές, τοπικά, έτσι ώστε να αντιδράσουμε στην εφαρμογή του Μνημονίου. Με συμμάχους της εργατικής τάξης τους  μικροαγρότες και τις  μικρές επιχειρήσεις και τους μικροεπαγγελματίες όλοι μαζί θα αγωνιστούμε. Και αυτοί που μας κατηγορούν για το ΚΚΕ ότι αν μεγαλώσει η φτώχεια , μας ικανοποιεί για να γίνει η επανάσταση, εμείς δε θα τους κάνουμε τη χάρη. Οι εργαζόμενοι όταν θίγονται αγανακτούν οργίζονται και παλεύουν».


Παράλληλα ο δρόμος του ΚΚΕ είναι ο εργαζόμενος λαός να απολαμβάνει δικαιώματα του 21ου αιώνα και όλος ο πλούτος , οι αναπτυξιακές δυνατότητες να συνενωθούν με το λαό. Λαϊκή περιουσία, λαϊκή οικονομία, κοινωνική περιουσία, συνεταιριστική ιδιοκτησία , η ορολογία που χρησιμοποιεί το ΚΚΕ θέλοντας να τονίσει την απόδοση του κοινωνικού πλούτου στους παραγωγού του με την κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο.


Πολιτική μάχη ο Καλλικράτης….


Και για το Κομμουνιστικό Κόμμα οι αυτοδιοικητικές εκλογές και ο Καλλικράτης έχουν πολιτικό χαρακτήρα και βαρύτητα, παρόλο που πιστεύει με τη μεταρρύθμιση αυτή η αυτοδιοίκηση έχει τελειώσει.


Ωστόσο η κ. Αλέκα Παπαρήγα  αναφερόμενη στις αυτοδιοικητικές εκλογές επεσήμανε «η αλλαγή που διεκδικούμε αρχίζει από εκεί , από το τι ποσοστό θα έχει το ΚΚΕ. Και ο Καλλικράτης είναι μια ευκαιρία για να στηριχθεί το ΚΚΕ».


Τέλος έκανε λόγο  και για το σημερινό πολιτικό σύστημα και τους  εκβιασμούς, την αδιαφάνεια και τις μίζες που το χαρακτηρίζουν.


Καταλήγοντας ότι μια ενδεχόμενη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας δεν είναι η άλλη πρόταση που θα σώσει τη χώρα.


Στα λείψανα των εργαζομένων το πάρτι των εξαγορών…


Η δήλωση της Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, λίγο πριν από την ομιλία της στην εκδήλωση  για της γυναίκες.


«Πάνω στα λείψανα των κατακτήσεων των εργαζομένων αρχίζει τώρα το πάρτι των εξαγορών, των συγχωνεύσεων, των ιδιωτικοποιήσεων. Και μάλιστα όσα περισσότερα χάνουν οι εργαζόμενοι, τόσο περισσότερο οι κεφαλαιοκράτες θα τους ανοίγει η όρεξη να παίρνουν περισσότερα.


Με αυτή την άποψη δεν υπάρχει καμία άλλη λύση, παρά η καταδίκη στη συνείδηση των εργαζομένων του Μνημονίου και της πολιτικής της κυβέρνησης και η πάλη για να το δυσκολέψουμε στην εφαρμογή του.


Η αγροτιά, οι γυναίκες, οι νέοι άνθρωποι θα είναι άμεσα τα μεγάλα θύματα και μάλιστα ποινικοποιείται η αγροτική παραγωγή και ο μικρός παραγωγός  με την απειλή της στέρησης των επιδοτήσεων. Και επίσης μεγάλη απειλή είναι η περίπτωση όπου η Αγροτική Τράπεζα εξαγοραστεί και ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι η Αγροτική Τράπεζα έχει υποθηκεύσει ένα μεγάλο μέρος της γης των μικρών παραγωγών , αυτών που έχουν μικρή ιδιοκτησία.


Παρόλα αυτά η αντίσταση θα υπάρξει και θα είναι πολύ οδυνηρή για τους κρατούντες».  


 


                                                           Δέσποινα Γκούμα

Σχετικά Άρθρα

Back to top button