Εγκρίθηκαν 13 επενδύσεις για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ 11,8 εκατ. Ευρώ το συνολικό κόστος των επενδύσεων

Συνεδρίασε την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008, η Γνωμοδοτική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Δημήτρη Σταμάτη και ενέκρινε 13 αιτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παραπάνω Νόμου, με ύψος επένδυσης 11.800.000 εκ. ευρώ & ύψος επιχορήγησης 6.336.000 εκ. ευρώ και τη δημιουργία 46 νέων θέσεων εργασίας.

Συνεδρίασε την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008, η Γνωμοδοτική Επιτροπή του Αναπτυξιακού Νόμου 3299/04 υπό την Προεδρία του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Δημήτρη Σταμάτη και ενέκρινε 13 αιτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων για την υπαγωγή τους στις διατάξεις του παραπάνω Νόμου, με ύψος επένδυσης 11.800.000 εκ. ευρώ  & ύψος επιχορήγησης 6.336.000 εκ. ευρώ και τη δημιουργία 46 νέων θέσεων εργασίας.  


 Η Γνωμοδοτική Επιτροπή συνεδρίασε για δεύτερη φορά μετά το 2006 για την υπαγωγή επενδύσεων στον Αναπτυξιακό Νόμο. 


Αναλυτικότερα: εξετάστηκαν 17 θέματα-προτάσεις  για υπαγωγή, ομόφωνα  εντάχθηκαν 13 αιτήσεις στον Αναπτυξιακό Νόμο 3299/04, απερρίφθησαν 2 και πήρε αναβολή μία. Επίσης απεσύρθη μία με πρόταση του ίδιου του ενδιαφερόμενου.Με την παραπάνω συνεδρίαση ολοκληρώθηκε ο κύκλος των υπαγωγών των αιτημάτων που υποβλήθηκαν εντός του 2007.  


 Εν συνεχεία η Γνωμοδοτική Επιτροπή συζήτησε άλλες 30 υποθέσεις που σχετίζονται με τους ελέγχους, παρατάσεις και ανακλήσεις επενδύσεων που είχαν κατά το παρελθόν υπαχθεί σε διάφορους Αναπτυξιακούς Νόμους.  


 Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης, σε δηλώσεις του τόνισε ότι “πρωταρχικό μου μέλημα από τη στιγμή που ανέλαβα την ευθύνη Διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ ήταν , και θα συνεχίσει να είναι, η εξυγίανση της επενδυτικής πολιτικής και η αξιοπιστία της Αναπτυξιακής προσπάθειας.   Οι τρέχουσες εξελίξεις στο μικρό αυτό διάστημα της θητείας μου και τα αναμενόμενα αποτελέσματα της εξυγιαντικής προσπάθειας μου παρέχουν μια αίσθηση ικανοποίησης, καθώς οι εκπρόσωποι των παραγωγικών τάξεων φαίνεται να επιδιώκουν τον αυτοκαθορισμό που θα αναβαθμίσει την αναπτυξιακή προσπάθεια και προοπτική του τόπου”. 


 Όπως ανέφερε ο κ. Σταμάτης σταθερή απόφαση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ παραμένει η ενίσχυση του κλίματος υγιούς επιχειρηματικότητας και ο δρόμος της εξυγίανσης των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα θα συνεχισθεί με κάθε τρόπο. 


“Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και τα όργανα της βρίσκονται και θα συνεχίσουν να βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους που “επιχειρούν” και θα είναι συμπαραστάτες και αρωγοί σε κάθε “υγιή” προσπάθεια και δίκαιο αίτημά τους. Η Περιφέρεια ΑΜ-Θ είναι αρωγός στην προσπάθεια των επιχειρηματιών. Η ανάπτυξη αυτής της περιοχής δεν είναι μόνο υπόθεση του κράτους αλλά είναι κυρίως υπόθεση των ιδιωτικών επενδύσεων. Θέλουμε να βοηθήσουμε τους επενδυτές και οι ίδιοι πρέπει να μας βλέπουν σαν αρωγούς και βοηθούς, αλλά οι σωστοί επενδυτές , αυτοί που έρχονται να κερδίσουν με νόμιμο τρόπο” σημείωσε ο κ. Σταμάτης. 


 Άλλωστε όπως υπογράμμισε ο κ. Σταμάτης αυτό “αποδείχθηκε έμπρακτα με την πρωτοβουλία που πήραμε πρόσφατα με τη διοργάνωση της Ημερίδας με θέμα “Η ανάδειξη Επενδυτικών και Επιχειρηματικών ευκαιριών των Νομών της Περιφέρειας”, με τη συμμετοχή 30 Εμπορικών και Οικονομικών Ακολούθων Ξένων Πρεσβειών. Μια πρωτοβουλία που καταγράφηκε από τους αρμόδιους φορείς ως άκρως θετική τονίζοντας το μεγάλο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή των τοπικών επιχειρήσεων στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις που είχαν με τους Εμπορικούς Ακολούθους. Τότε είχα την ευκαιρία να δηλώσω ότι “τα αποτελέσματα της πρωτοβουλίας προσέγγισαν τον τριπλό στόχο που είχε τεθεί αρχικά: να βγει η Περιφέρειας μας από την εσωστρέφεια και την αδράνεια, να γνωρίσουν οι ξένοι τις δυνατότητες και τις προοπτικές της και να δώσουμε τη δυνατότητα στους επιχειρηματίες της περιοχής να έρθουν σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους που ίσως ποτέ άλλοτε δε θα είχαν αυτή την ευκαιρία”. 


 Τέλος ερωτηθείς για το  θέμα των Μηχανικών του Δημοσίου ο κ. Σταμάτης στις δηλώσεις του ανέφερε “Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι προσπάθησα με κάθε τρόπο να  βοηθήσω τον κλάδο, με την έννοια να κάνω κατανοητό στους αρμόδιους φορείς τα όρια της ευθύνης ενός υπαλλήλου και τους κινδύνους που εμπεριέχονται. Μέχρι στιγμής τα έχουμε πάει καλά. Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι πρέπει να συνεργαστούμε. Και πρέπει να συνεργαστούμε σ’ έναν βασικό αντικειμενικό στόχο κι αυτός δεν είναι άλλος από την ανάπτυξη της Περιφέρειας. Άρα κινητοποιήσεις που βλάπτουν υπέρμετρα μια τέτοια προσπάθεια δεν πρέπει να συνεχίζονται στην περιφέρεια. Εγώ θα κάνω ό,τι μπορώ να τους βοηθήσω ώστε κι εκείνοι να αισθάνονται ότι δεν είναι ακάλυπτοι , ότι πράγματι ένας υπάλληλος καλείται σήμερα να προβλέψει μελλοντικές ενέργειες ενός “επενδυτή” μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης. Κάτι που όπως αντιλαμβάνεστε δεν είναι λογικό και δεν είναι εφικτό. Ένας υπάλληλος μπορεί να εξετάσει  αυτό που έχει τις γνώσεις και τη δυνατότητα να εξετάσει”.   

Σχετικά Άρθρα

Back to top button