Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Ακούμε τελευταία και δη από κυβερνητικά χείλη να λένε πως η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα….

Ακούμε τελευταία και δη από κυβερνητικά χείλη να λένε  πως η ακρίβεια είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και δεν πλήττει μόνο την Ελλάδα….


Ουδείς διαφωνεί πως η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια, απόρροια της ραγδαίας αύξησης της τιμής του πετρελαίου, αλλά και των εξελίξεων στο χώρο της  αγοράς πρώτων υλών και τροφίμων διεθνώς….


Επομένως η ακρίβεια έχει κάνει πιο δύσκολη τη ζωή και των Αμερικάνων και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών….


 



Μπορεί η ακρίβεια ως έννοια γενική να φαντάζει εξίσου για όλους, όμως στην αντιμετώπισή της εύκολα διαπιστώνεις πως δεν έχει τον ίδιο βαθμό δυσκολίας ή τις ίδιες συνέπειες για όλους τους ευρωπαίους πολίτες, γιατί απλούστατα κινούνται με διαφορετικές ταχύτητες…..


Και οι διαφορετικές ταχύτητες ερμηνεύονται με τα μέσα που η κάθε χώρα διαθέτει για να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες από την ακρίβεια…..


Σκεφτείτε για παράδειγμα πως έχετε μπροστά σας  μια μεγάλη ανηφόρα να ανεβείτε και το αυτοκίνητό σας  είναι δεκαετίας και  μικρής ιπποδύναμης, για να μην αναφερθώ σε μάρκες, ταυτόχρονα όμως την ίδια ανηφόρα έχει μπροστά του και ένας Γερμανός ή Γάλλος, μόνο που οι παραπάνω εταίροι μας διαθέτουν πιο δυνατά και καινούρια οχήματα …..


Ποιος θα ζοριστεί λοιπόν περισσότερο…….;


Μα φυσικά ο Έλληνας με το σαραβαλάκι του….


 



Κάπως έτσι δηλαδή, με τα αδύναμα όπλα που διαθέτει καλείται να αντιμετωπίσει και την  ακρίβεια…..


Μια …..ακρίβεια….. που στη χώρα μας …..την πληρώνουμε….ακόμη πιο ακριβά…..


Άρα θα πρέπει κάποια στιγμή οι πολιτικοί μας και δη του κυβερνητικού χώρου να σταματήσουν να πιπιλούν την καραμέλα με την ….ακρίβεια ότι είναι μια παγκόσμια κρίση που πλήττει τις περισσότερες χώρες…..


Το ζήτημα είναι τι μέσα διαθέτει η κάθε χώρα και πώς έχει θωρακίσει τους πολίτες της για να τα βγάλουν πέρα…..


Αν συγκρίνουμε τους εαυτούς μας με τους Γερμανούς ή τους Σκανδιναβούς, το μόνο σίγουρο είναι πως θα μελαγχολήσουμε ακόμη περισσότερο και τα ποσοστά της απαισιοδοξίας μας θα πιάσουν κόκκινο…..


Πώς να συγκριθεί κανείς μαζί τους……


 



Υπολειπόμαστε κατά πολύ στους μισθούς, στις κοινωνικές δομές-το κράτος πρόνοιας είναι μόνο στα χαρτιά-, ευαισθησία του κράτους απέναντι στους πολίτες του είναι επιδερμική και όχι ουσιαστική….


Σε χαμηλά επίσης ποσοστά κυμαίνεται και η  ευαισθητοποίηση και ενεργό συμμετοχή των πολιτών  σε ζητήματα που τους αφορούν….


Η ακρίβεια έχει φέρει τα πάνω κάτω στον οικογενειακό προϋπολογισμό και ο κίνδυνος έχει γίνει πλέον ορατός για  πολλές οικογένειες που  κινδυνεύουν να  φύγουν από τη διαχωριστική γραμμή και να βρεθούν ακόμη και κάτω από  το όριο της φτώχειας και όμως ο κόσμος παραμένει θεατής των όσων διαμορφώνονται στο οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό γίγνεσθαι ……


Ο Έλληνας δεν έχει μόνο να αντιμετωπίσει τα ακριβά καταναλωτικά αγαθά και υπηρεσίες …..


Αν ήταν να έχει να πληρώσει μόνο για το φαγητό, το ρεύμα, το νερό και το τηλέφωνο, ίσως και να τα κατάφερνε ακόμη και με τα ψίχουλα του βασικού μισθού….


Όταν όμως έχει να πληρώσει και για την δημόσια και δωρεάν, Υγεία και  Παιδεία, όταν έχει τόσες ανοιχτές πληγές να κλείσει, λογικό είναι να κινδυνεύει να πάθει καρδιακή προσβολή με το ράλι της ακρίβειας…..


 


Το να μεταφέρεις τα προβλήματα, την αγωνία και τα παράπονα των πολιτών είναι πολύ εύκολο να κατηγορηθείς από κάποιους για λαϊκισμό……


Όταν οι πολιτικοί μας  καλούνται να απαντήσουν σε εύλογα και απλά ερωτήματα και συναντούν δυσκολία στο να πουν τα πράγματα με το όνομά τους ή υπεκφεύγουν μέσα από πολιτικολογίες και αοριστολογίες, αμέσως σε χαρακτηρίζουν ως φίλα προσκείμενο σε κάποιο αντίπαλό τους  κομματικό στρατόπεδο…..


Οι κρατούντες κάθε φορά τα ηνία της εξουσίας, όποτε τους κρίνεις θετικά, τότε κανένα πρόβλημα, όταν όμως είσαι αυστηρός μαζί τους υπογραμμίζοντας κάποια κακώς κείμενα, τότε σε λένε εμπαθή ……


Αν όλα ήταν ρόδινα και ανθηρά και οι πολιτικοί μας, αλλά και ο καθείς μας δούλευε και για το κοινό καλό μαζί με το προσωπικό, τότε δε θα μας πείραζε αν κάποιος έπαιρνε κάτι περισσότερο…..


 



Όταν όμως νιώθεις ότι κατά κάποιο τρόπο σε αντιμετωπίζουν ως άτομο χαμηλής νοημοσύνης και αντιδράς για αυτή την αντιμετώπιση τότε θα σε πουν να μη λαϊκίζεις…


Είναι λαϊκισμός όταν συγκρίνεις την επιδότηση ενοικίου που δίνεται στον απλό εργαζόμενο με αυτή που λαμβάνουν κάθε μήνα οι Βουλευτές της Περιφέρειας για να έχουν στέγη στην πρωτεύουσα, έτσι ώστε απερίσπαστοι να εργάζονται για το καλό των συμπολιτών τους…..; Ανακοινώθηκε ότι από τη Δευτέρα 7 Ιουλίου και μέχρι  15 Δεκεμβρίου οι δικαιούχοι μπορούν  να υποβάλλουν αιτήσεις για την επιδότηση του ενοικίου τους….


Και ποιοι είναι οι δικαιούχοι …..; Μα εκείνοι που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας….


Το οικογενειακό εισόδημα δε θα πρέπει να ξεπερνά τα 12000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 2000 ευρώ για κάθε παιδί…..


 



Με λίγα λόγια ενώ την οικονομική αυτή ενίσχυση την έχουν ανάγκη πολλοί, να την παίρνουν στην ουσία όσοι βρίσκονται λίγο πιο πάνω από τα όρια της εξαθλίωσης…. Και μιλάμε για ένα ποσό της τάξης των 1200 ευρώ…..


Επιδοτούνται περίπου με 100 ευρώ το μήνα για το ενοίκιό τους…..


Τη στιγμή που οι βουλευτές με πολλαπλάσιο εισόδημα λαμβάνουν 1000 ευρώ το μήνα για τη στέγασή τους…..    


Αυτό είναι  λοιπόν το Ελληνικό κράτος πρόνοιας που στηρίζει την οικογένεια και το μέσο Έλληνα πολίτη σε χαλεπούς καιρούς…..


Ίσως κάποιοι να πουν πως δεν μπορείς να συγκρίνεις ανόμοιες καταστάσεις….


Άλλες οι υποχρεώσεις  των βουλευτών και άλλες των πολιτών….


Μόνο που όταν τίθεται θέμα επιβίωσης και αξιοπρέπειας, όλα τα άλλα φαντάζουν φθηνές δικαιολογίες που δεν πείθουν τον κόσμο που αγωνιά για το δικό του αύριο….         

Σχετικά Άρθρα

Back to top button