ΑΠΌ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ ΓΚΟΥΜΑ

Το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας νοσεί καθημερινά εδώ και πάρα πολύ καιρό και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας με επιδερμικές επεμβάσεις και νωχελικές κινήσεις προσπαθεί να πετύχει την ίασή του….

  *Το Εθνικό μας Σύστημα Υγείας νοσεί καθημερινά εδώ και πάρα πολύ καιρό και το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας με επιδερμικές επεμβάσεις και νωχελικές κινήσεις προσπαθεί να πετύχει την ίασή του….


Οι ευθύνες για την κατάσταση στο χώρο της Υγείας και δη των νοσοκομείων αλλά και των λοιπών δομών παροχής ιατρικής φροντίδας και περίθαλψης δεν αναζητούνται  μόνο στην τωρινή ηγεσία τόσο του υπουργείου, όσο και της κυβέρνησης, αλλά και στις προηγούμενες ηγεσίες και κυβερνήσεις….


Το σύνολο των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων και τεχνοκρατών, κατά τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και όσων ασχολούνται τώρα, φέρουν ο καθένας μερίδιο των ευθυνών…..


Μπορεί οι πολιτικές κυρίαρχα να χαράσσονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, ωστόσο διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο και εκείνοι που έχουν την ευθύνη της εφαρμογής αυτών στην πράξη….


Όπως ουσιαστικό ρόλο έχουν και εκείνοι που υπηρετούν στο χώρο της Υγείας….  


 


    *Οι μόνοι που φυσικά δε φταίνε είναι οι έρμοι οι πολίτες, οι οποίοι και χρυσοπληρώνουν τη νύφη……


Και όχι μόνο πληρώνουν τη δωρεάν δημόσια υγεία, αλλά την πληρώνουν διπλά….


Τα χρήματα που δίνουν μέσω των ασφαλιστικών τους εισφορών μάλλον δεν επαρκούν, αν και δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα….


Πληρώνουν και ….cash….για να βρουν τη γιατρειά τους…


Έχει περάσει πλέον στη συνείδηση του κόσμου πως αν δε δώσει φακελάκι στο γιατρό δε θα βρει γρήγορα ιατρική φροντίδα ή υψηλού επιπέδου περίθαλψη….


Αν τώρα ο δύσμοιρος ο ασθενής δεν έχει να πληρώσει το κατιτίς, κουράγιο να έχει μέχρι να έρθει η σειρά του για να χειρουργηθεί σε κάποιο δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής του…..


 



      *Αλί και τρισαλί σε αυτόν που δεν έχει μαλλί….κοινώς παρά, χρήμα δηλαδή…. Τέλος πάντων δεν είναι και ένα καινούριο αξίωμα, αυτό, αλλά και κάτι που ισχύει εδώ και αιώνες….


Εξίσου δύσκολο πάντως στο χώρο  της Υγείας είναι, όταν ξέρεις ότι έχεις δίκαιο για κάποιο θέμα, αλλά δεν μπορείς να το βρεις…..’Όταν δε σου αποδίδεται το δίκαιο σου από τα αρμόδια όργανα, είτε γιατί υπάρχουν συμφέροντα που δε συμβαδίζουν με αυτό που εσύ διεκδικείς, είτε για Χ άλλους λόγους…..


Είτε γιατί ουδείς από τους εμπλεκόμενους στο χώρο της Υγείας επιθυμούν να  αναταράξουν τα λιμνάζοντα νερά κα να χάσουν τη βολή τους…..


Και αν κάποιος τους ζητήσει το λόγο, θα του απαντήσουν ότι προσπαθούν, αγωνίζονται για το καλύτερο, αλλά χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια δεν μπορούν να γίνουν και θαύματα…..


 



     *Για όλα όμως τα προβλήματα των πολιτών με το χώρο της Υγείας πανάκεια δεν αποτελούν τα χρήματα….


Η ηθική δικαίωση ενός ασθενούς που ταλαιπωρείται από μια λανθασμένη διάγνωση ενός γιατρού, με την τιμωρία του τελευταίου είναι κάτι….


Υπάρχουν περιπτώσεις που για να αποδώσεις δικαιοσύνη δεν κοστίζει….


Όπως το να οργανώσεις καλύτερα μια κλινική ενός νοσοκομείου ή να απαιτήσεις ως Υπουργείο Υγείας από το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό να έχει ανθρώπινη και ευγενική συμπεριφορά απέναντι στον κόσμο που καθημερινά μπαινοβγαίνει στους χώρους υγείας, ειδάλλως να υποστούν τη συνέπεια μιας ενδεχόμενης άκοσμης συμπεριφοράς απέναντι σε κάποιον ασθενή, την πειθαρχική τους ή άλλη δίωξη….  


 


     *Μάλιστα σύμφωνα με το Συνήγορο του Πολίτη στο κενό πέφτουν οι καταγγελίες ασθενών για το ΕΣΥ….


Σε πόρισμά του διαπιστώνει σοβαρά προβλήματα σχετικά με το σύστημα εσωτερικού ελέγχου (διερεύνηση καταγγελιών ασθενών-πειθαρχικός έλεγχος ιατρών) των νοσοκομείων του ΕΣΥ, αλλά και με τις πειθαρχικές διαδικασίες που ακολουθούν οι ιατρικοί σύλλογοι, μετά τη διερεύνηση  των καταγγελιών προς την Ανεξάρτητη Αρχή…


Αξίζει να παρουσιαστεί αυτολεξεί  μέρος του συγκεκριμένου πορίσματος…. “παρουσιάζεται έλλειμμα αντικειμενικών, αμερόληπτων, τεκμηριωμένων και ως εκ τούτου αξιόπιστων ερευνών.


Οι τελικές αποφάσεις της διοίκησης  απλώς συντάσσονται με το μη ικανοποιητικό αρχικό αποτέλεσμα ορισμένης “έρευνας”.


Με τον τρόπο αυτό, όμως πλήττεται το σύστημα υγείας, ενδυναμώνεται το καθεστώς ατιμωρησίας και τελικά ενισχύεται η καχυποψία των πολιτών-ασθενών…


Η απουσία ενός αξιόπιστου συστήματος πειθαρχικού ελέγχου των ιατρών, εξάλλου παράγει ανασφάλεια και βέβαια δημιουργεί δυσπιστία στους πολίτες για τη δυνατότητα των δημόσιων φορέων να προασπίσουν τη νομιμότητα, απονέμοντας αληθινή πειθαρχική δικαιοσύνη.”…


Και το καλύτερο για το τέλος….


Ο Συνήγορος του  πολίτη παρατηρεί την αρνητική στάση του Υπουργείου Υγείας τόσο σε επίπεδο μιας εποικοδομητικής συνεργασίας, όσο και σε επίπεδο αποδοχής των προτάσεων της Αρχής….        


  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button