Περιφέρεια

Λαϊκή Συσπείρωση: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΙΣΩ ΠΟΡΤΑ … ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Με τη γνωστή πρακτική των τροποποιήσεων των πλέον σημαντικών αποφάσεων μέσω των επιτροπών, συνεχίζει την πολιτική των προηγούμενων διοικήσεων και η σημερινή. Φυσικά αυτό το «δικαίωμα» το έχουν δώσει απλόχερα όλες κυβερνήσεις με τους εκάστοτε νόμους (Καποδίστριας, Κλεισθένης, Καλλικράτης κλπ) και τη συγκρότηση προηγούμενα της οικονομικής επιτροπής, σήμερα της περιφερειακής επιτροπής, της επιτροπής αγροτικής οικονομίας και περιβάλλοντος κλπ.

Στη σημερινή 11η συνεδρίαση της περιφερειακής επιτροπής τροποποιούνται προς το χειρότερο δύο από τις σημαντικότερες αποφάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου: το Πρόγραμμα Δράσης της Περιφέρειας και ο Προϋπολογισμός, για τον οποίο μάλιστα προβλέπεται ειδική συνεδρίαση του ΠΣ, αλλά όχι και για τις μετέπειτα τροποποιήσεις!!!

Σχετικά με τον Προϋπολογισμό, οι αλλαγές αποτελούν πραγματική «βόμβα», αφού μειώνεται το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά περίπου 35% για το 2024 και διαμορφώνεται από το ύψος των 170 εκ στα μόλις 110 εκ. Πρόκειται για μια συνολική μείωση στα έσοδα της Περιφέρειας κατά 11,5%, η οποία θα ήταν μεγαλύτερη αν η διοίκηση δεν προέβλεπενα … φορτώσει και άλλα βάρη στο λαό της περιοχής μέσω της αύξησης των ιδίων εσόδων.

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» και στη συζήτηση του φετινού προϋπολογισμού ανέδειξε τον αντιλαϊκό του χαρακτήρα και για αυτό τον καταψήφισε. Στο σύνολό του πρόκειται για ένα εργαλείο στα χέρια της διοίκησης για να προωθήσει έργα και δράσεις που έχουν ανάγκη οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ για τις λαϊκές ανάγκες προβλέπονται ψίχουλα. Στην ίδια ρότα βρίσκεται και το ΠΔΕ, στο οποίο δεν εντάσσονται έργα για την αντιπλημμυρική, αντιπυρική, αντισεισμική θωράκιση και προστασία του λαού, παρά μόνο κάποιες αποσπασματικές δράσεις ως δήθεν «φιλολαϊκός» φερετζές και στην πραγματικότητα προς τέρψη των εργολάβων και των μελετητικών και τεχνικών γραφείων.

Από αυτή τη σκοπιά είναι καθαρό πως το «μάρμαρο» της μείωσης του προϋπολογισμού «θα το πληρώσουν» οι λαϊκές ανάγκες, που θα βρουν πλέον μόνιμη θέση στις καλένδες!

Κάτι τέτοιο άλλωστε επιβεβαιώνεται και από την τροποποίηση του Προγράμματος Δράσης, όπου από τις 100 περίπου δράσεις διαγράφονται οι 25 λόγω ολοκλήρωσής τους, όπως είναι φυσιολογικό, ενώ διαγράφονται άλλες 13 αναιτιολόγητα και προστίθενται περίπου άλλες 165!!! Ποιες άραγε ανάγκες ανακάλυψε η νέα διοίκηση και προχωρά σε τέτοιου μεγέθους αναμόρφωση;

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε:

  • Ο λαός της Δράμας πρέπει να ξεχάσει το Φράγμα της Βροντούς, το Φράγμα των Λευκογείων και το αρδευτικό δίκτυο του Κάτω Νευροκοπίου, αφού η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απεντάσσεται.
  • Αντίθετα οι μαρμαράδες βλέπουν πολύ γρήγορα να αποδίδουν οι «πιέσεις» για τη στήριξη που τους έταξε η νέα διοίκηση, με απόφαση μάλιστα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Έτσι χρηματοδοτείται η συμμετοχή σε έκθεση στον τομέα του μαρμάρου.
  • Ερωτηματικά προκαλούν κάποιες διαγραφές έργων και η παράλληλη ένταξη άλλων με παρόμοιο περιεχόμενο αλλά με πολύ μεγαλύτερο κόστος.
  • Διαγράφεται επίσης η προμήθεια σκηνών για τις ανάγκες της πολιτικής προστασίας σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες στο πλαίσιο της συνολικής υποχρηματοδότησης και υποβάθμισής της.
  • Φυσικά η πλειοψηφία των νέων δράσεων που εντάσσονται αφορούν την προώθηση του «τουριστικού προϊόντος» με συμμετοχή σε εκθέσεις, εκδηλώσεις και άλλες προωθητικές ενέργειες, με τους touroperators και τους μεγαλοξενοδόχους να τρίβουν και με τη σημερινή διοίκηση τα χέρια τους.

Ο λαός της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης δεν θα πληρώσει για μια ακόμα φορά την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, της ανταποδοτικότητας. Έχει τη δύναμη με τον αγώνα του και τις πολιτικές του επιλογές μπροστά και στις ευρωεκλογές να δυναμώσει τις διεκδικήσεις του, να συγκροτήσει τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση σε κυβέρνηση, Δήμους και Περιφέρεια, στο δρόμο του αγώνα και της σύγκρουσης με τη βάρβαρη πολιτική τους.

 

27/3/2024

Για τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

 

Ο Περιφερειακός Σύμβουλος

Κλάδης Διονύσης

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button