Άρθρα

ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ….

Αρθρο του Κωνσταντίνου Ζαγναφέρη

Κατά καιρούς ακούγονται και γράφονται απόψεις κοινότυπες, πιασαρικες, χιλιοειπωμένες συνήθως καταγγελτικές για το πολιτικό προσωπικό και για την ΑΝΥΠΑΡΞΙΑ του και σ’αυτό το θέμα. Στο τέλους αφού αναθεματίσουμε ,συνεχίζουμε την ρουτίνα μας μέχρι την επόμενη φορά που κάποιος θα μας ξυπνήσει.
Όλα τα κείμενα διανθίζονται από τα γνωστά τετριμμένα περί απείρου κάλλους,φυσικών ομορφιών ,δαντελωτων παραλιών κλπ.
Ας δούμε τα πράγματα με ψυχραιμία. Ένας τόπος για να αναδειχθεί χρειάζεται ιστορικότητα, εύκολη πρόσβαση, σημεία αναφοράς, και συνεχή προσπάθεια από άρχοντες και κοινωνία συγχρόνως.
Ενω το αποτέλεσμα έρχεται από μακροχρόνιες προσπάθειες οι περισσότεροι πολιτικοί “αποτυγχάνουν” στον σχεδιασμό επειδή επιδιώκουν άμεσες ( συνήθως πρόχειρες) λύσεις μήπως και πάρουν τα εύσημα επι θητείας τους για εύλογους λόγους.
Η επιλογη ενός τόπου με σκοπο την γνωριμία του είναι ακραία ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΉ και ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ .
Να προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα με ψυχραιμία ….γιατί ο ” ξένος ” να προτιμήσει την ΞΑΝΘΗ.
Η πόλη έχει ευτυχίσει να έχει καθιερωθεί πανελληνίως για δύο θεσμούς ( Καρναβάλι, Γιορτές Παλιάς Πολης) ,δύο τοπόσημα ( Παλιά πολη, Αβδηρα ) δύο, τρία εμβληματικά τοπικά προϊόντα και ένα σημείο αναφοράς (SKODA ) που δυστυχώς χάθηκε. Σε όλα τα άλλα φυσικό κάλλος, διάρκεια καλοκαιριού , προσβασιμοτητα από κέντρο ,Μοναστήρια κλπ υπάρχουν ανταγωνιστές που σε κάποια υπερτερούν. Πιστεύει κανείς ότι μπορεί να προτιμηθεί η ΞΑΝΘΗ για τις θάλασσες της έναντι της ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ η της ΘΑΣΟΥ ?
Αντίστοιχα το ίδιο πρόβλημα υπάρχει με τον Μοναστηριακό τουρισμό. Όλη η Ελλάδα προσφέρει με πολλές περιοχές να στηρίζονται μόνο σε αυτόν.
Ακούγονται κάθε χρόνο γκρίνιες μετά το πέρας του καρναβαλιού και των γιορτών Παλιάς Πόλης. Ολοι επικεντρώνονται στην ποιότητα. Όπου υπάρχει ποιότητα όμως υποχωρεί η ποσότητα και το κέρδος. Είναι κανείς διατεθειμένος να θυσιάσει τον κέρδος έναντι της ποιότητας ? Κανείς. Ίσως μπορούσαν οι εκδηλώσεις να επεκταθούν και σε άλλες χρονικές περιόδους με πανομοιότυπες δράσεις γιατί υπάρχει χρονικός περιορισμός.
Αξιοσημείωτες οι εκδηλώσεις του ΜΑΙΟΥ νεολαίας και μουσικών Σχολείων.
Την παλιά πόλη ποτέ δεν την στήριξε ούτε αναγνώρισε την αξία της ο πολίτης της ΞΑΝΘΗΣ. Επεβλήθη από έξω χάρη στο ηρωισμό και την διορατικότητα δύο υπουργών. Ο σχεδιασμός και η ανάδειξη της προσκρούσει σε μικροσυμφέροντα πολιτών ( κατοίκων και μη) .Μικροσυμφεροντα που κανείς Δήμαρχος δεν θέλει η δεν μπορεί να αντιμετωπίσει. ( ψηφαλάκια γαρ ).
Το Μουσείο των ΑΒΔΗΡΩΝ ξέρετε τι ποσοστό των κατοίκων του νομού το έχει επισκεφθεί? Ούτε το 20% . Στην κριτική και στην κατηγόρια πρώτοι. Λίγο πιο αυξημένα είναι τα ποσοστά αυτών που επισκέφθηκαν έστω και μια φορά την ορεινή περιοχή. Με μια έρευνα στο φιλικό σας περιβάλλον εύκολα διαπιστώνεται.
Η μεγάλη ευθύνη της πολιτείας ευρίσκεται στην παραλιακή ζώνη Εκεί που δέσμια της συνθήκης Ramsar και των μικροιδιοκτητών καταδίκασε ένα τόπο με την δημιουργία φάμπρικας αυθαιρέτων. Χωρίς σχέδιο,χωρίς υποδομές γιατί έτσι βόλευε αυτούς που σήμερα φωνασκούν και ” υβριζουν”. Αλλά ξαναλέμε ο μακροχρόνιος σχεδιασμός είναι η καταδίκη του πολιτικού δυστυχώς.
Ο τομέας που έχει μείνει πίσω είναι της ανάδειξης περιοχής που κατοικούν Μουσουλμάνοι. Πολλοί κάτοικοι της χώρας αγνοούν και την ύπαρξη του. Καλά τα αναθέματα κατά της πολιτείας .Που είναι όμως ο Ξανθιωτης επιχειρηματίας που συνεχώς διαμαρτύρεται να πάρει το ρίσκο της κατασκευής πέντε δέκα δωματίων στην ορεινή περιοχή? Είναι αδύνατο να έρθει ο επισκέπτης χωρίς η περιοχή να υποστηρίζεται ξενοδοχιακά. Και χωρίς κανένα εστιατόριο απαιτήσεων. ( Εξαιρουμένης της απομακρης ΚΟΤΑΝΗΣ )
Ανεπανάληπτη τονίζεται η φιλοξενία του ΞΑΝΙΩΤΙΚΟΥ ΛΑΟΥ. Εντάξει παιδιά μη το παρακάνουμε. Δεν υπάρχει περιοχή της Ελλάδας που να θεωρείται αφιλόξενη. Δεν ξέρω όμως πόσο ευγενικοί και λογικοί στις τιμές είμαστε έναντι των ανταγωνιστών.
Τελευταία φέρνουμε παράδειγμα τα Τρίκαλα η την Δράμα γιά την επιτυχία των χριστουγιεννιάτικων εκδηλώσεων. Αντίστοιχα οι κάτοικοι αυτών των πόλεων γκρινιάζουν για τις επιτυχείς εκδηλώσεις της ΞΑΝΘΗΣ.
Παρόλη την γκρίνια μας ή ΞΑΝΘΗ έναντι πολλών γειτονικών πόλεων έχει πληθώρα ποιοτικών εκδηλώσεων που προσελκύσουν κόσμο. Μπορεί να θέλουν βελτιώσεις αλλά σε κάποιους πρέπει να αποδώσουμε εύσημα. Ο μηδενισμός είναι κακός σύμβουλος.
Για να γίνει “τοπ” προορισμός ένας τόπος θελει υποδομές , επαρκή και συγχρόνως σύγχρονο αριθμό δωματίων.Η πόλη έχει πολύ λίγα δωμάτια.Ουτε βλέπω οίστρο επενδύσεων από τους αυτοαπασχολούμενους με τον χώρο. Ολοι χωρίς κόπο θέλουν κέρδη με ευθύνη άλλων.
Τα τελευταία χρόνια έχει γίνει κορυφαίος προορισμός των σχολικών εκδρομών. Ο γράφων επι τρία χρόνια πριν λήξει το ημερολογιακό έτος έστελνε επιστολές με τουριστικό υλικό σε όλα τα σχολεία της ΕΛΛΑΔΟΣ και της ΚΥΠΡΟΥ. Γιατί διαβάζω απόψεις οτι όλα γίνονται τυχαία.
Τελειώνοντας καλή η κριτική και η διάχυση των ευθυνών ας κάνουμε ομως την αυτοκριτική μας….ιδέες πολλές πολίτες για να τις υλοποιήσουν ?
Υ.Γ Μπορεί να στεναχωρώ κάποιους. ..αλλα στην πορεία μου ποτέ δεν χαϊδεψα αυτιά.
Κωνσταντίνος Ζαγναφέρης

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button