Άρθρα

Νίκος Φωτιάδης: ΣΥΝΟΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ

Από τις 30 Νοεμβρίου 2023, εκπρόσωποι όλων των Χωρών συναντήθηκαν στο Ντουμπάϊ (στον ψεύτικο παράδεισο που «έστησαν» οι πετρελαιάδες των Αραβικών Εμιράτων), υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για να συζητήσουν τα οξύτατα θέματα της κλιματικής αλλαγής.

Η Διάσκεψη αυτή (Σύνοδο την αποκαλούν άλλοι) με το λογότυπο “COP28” αφορά στην λήψη μέτρων για την επιβίωση των ανθρώπων απο τα καταστροφικά φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής. Ο πλανήτης κινδυνεύει σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε απο πλημμύρες, ξηρασία και πυρκαϊές. Όλοι το γνωρίζουν, πολλοί Επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, λαοθάλασσες ευαίσθητων ανθρώπων διαμαρτύρονται και κάνουν πορείες σε πολλές χώρες, οι «Μεγάλες» όμως Δυνάμεις (οι κύριοι υπεύθυνοι για τις εκπομπές αερίων, καταναλώσεις ορυκτών καυσίμων, ρυπάνσεις με χημικά και πυρηνικά) ποιούν την νήσσα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας επιμένει στην απανθρακοποίηση, ο Ευρωπαϊκός Μετεωρολογικός Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη αυξήθηκε κατά 2 βαθμούς σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή. Στην 26ηCOP στην Γλασκώβη είχαν δοθεί υποσχέσεις για παροχή βοήθειας στις αναπτυσσόμενες χώρες ύψους 100 δις δολλαρίων ετησίως, στην 27ηCOP στο Σάρλ Ελ Σέιχ της Αιγύπτου συμφωνήθηκε να ιδρυθεί ειδικό ταμείο για τις ευάλωτες χώρες, όμως δυστυχώς όλα έμειναν στα χαρτιά.

Οι «μεγάλοι ρυπαντές» Ηνωμένες Πολιτείες, Κίνα, Ινδίες, Ρωσία έχουν δεσμευθεί να μειώσουν την εκπομπή άνθρακα, όμως οι επιστήμονες δεν διαπιστώνουν καμία βελτίωση. Το Πανεπιστήμιο του Μιλάνου διοργάνωσε Παγκόσμιο Συνέδριο για το κλίμα με σύνθημα «Ακολουθήστε μας στη Μάχη» – όμως παρά τις σφοδρές κακοκαιρίες σε Αμερική, Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία δεν λαμβάνονται απο κυβερνήσεις σοβαρά μέτρα. Ίσως επειδή είναι κοστοβόρα. Το 1992 στο Ρίο έγινε Διεθνής Διάσκεψη για «Πράσινη Ανάπτυξη», όμως δυστυχώς η Πράσινη Ανάπτυξη έγινε κι αυτή «Πράσινα Άλογα».

Δεν είναι όμως μόνον η ατμοσφαιρική ρύπανση που δημιουργεί τα τρομερά προβλήματα που ζούμε στις μέρες μας. Είναι και η ρύπανση της γής που πατάμε (σκουπίδια, λάστιχα ,χημικά, φυτοφάρμακα) κι η ρύπανση του υπεδάφους (ταφή πυρηνικών καταλοίπων, μόλυνση του υδάτινου ορίζοντα κτλ). Τί κάνουμε όλοι μας στην καθημερινή μας ζωή με την ανακύκλωση σκουπιδιών, την ρύπανση των παραλιών και των θαλασσών με κάθε είδους σκουπίδια (αποτσίγαρα, αποφάγια, νάϋλον συσκευασίες φαγητών και ποτών); Πόση ευαισθησία δείχνουμε ρίχνοντας σε ρέματα, σε ποτάμια, σε λάκκους καμμένα λάδια, υγρά μπαταριών και άλλα επικίνδυνα υγρά που η καημένη η Γή μας τα δέχεται με δυσφορία γιατί δηλητηριάζεται και δυστυχώς αυτή η συμφορά θα έρθει στα μούτρα μας;

Η Γη εκπέμπει SOS!

Νικόλαος Φωτιάδης

Ρυπαντής Περιβάλλοντος

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button