Άρθρα

Επιμελητήρια ηγέτες στην ανάπτυξη, όχι ικέτες στο Υπουργείο

Ομιλία μου στην Γενική Συνέλευση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος – Κεφαλονιά 18.05.2024

Καλημέρα φίλες και φίλοι,

Βρίσκομαι εδώ ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ως τοπικός επιχειρηματίας. Εταιρίας μέλους του δικού μας Επιμελητηρίου, εδώ στην Κεφαλονιά.

Οφείλω λοιπόν και εγώ να σας καλωσορίσω στην πατρίδα μου. Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς που είστε όλοι εδώ σήμερα. Και σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας.

Αν δεν το ξέρετε, βρίσκεστε στο πιο όμορφο νησί του Βορείου Ημισφαιρίου. Και στα χέρια του καλύτερου οικοδεσπότη των Νοτίων Βαλκανίων. Του καλύτερου Προέδρου όλων των ελληνικών Επιμελητηρίων. Δεν το λέω με διάθεση να προσβάλω κανέναν.

Αλλά τοπικιστής είναι όποιος θεωρεί την πατρίδα του πιο όμορφη από την Κεφαλονιά… Και τον Σπαθή αδελφό. Τον ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Λένε, ότι καλό είναι να ξεκινάς μια ομιλία με ένα χωρατό για να χαλαρώσει το κοινό. Αντί για αυτό, θα μοιραστώ μαζί σας κάτι που διάβασα χθες το πρωί. Για να σας τσιτώσω λίγο. (Το ’χουμε εμείς οι Κεφαλονίτες.)

Διαβάζω από το δελτίο ανάλυσης ειδήσεων FACT:

  1. «Το Κράτος έδωσε και δίνει, χωρίς σχεδιασμό, άδειες για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τις ΑΠΕ. Με αποτέλεσμα να παράγεται περισσότερο ρεύμα από αυτό που καταναλώνουμε.
  2. Tο ρεύμα που περισσεύει δεν μπορεί να διοχετευθεί στο δίκτυο γιατί αν δεν υπάρχει ισορροπία, θα προκληθεί black-out.
  • O ΑΔΜΗΕ αναγκάζεται να διακόψει την παροχή ενέργειας που παράγουν οι ΑΠΕ για να μην έχουμε black-out. Το οποίο, αν συμβεί, δεν θα είναι εύκολο για το δίκτυο να επανέλθει.
  • Σημαντικό: τα προηγούμενα χρόνια ο ΑΔΜΗΕ δεν έκανε καμία επένδυση για τη δημιουργία δικτύων (buffer) που θα διοχέτευαν στο εξωτερικό το περίσσιο ηλεκτρικό ρεύμα που παράγεται. Συνεχίζει δε σήμερα να μην ασχολείται με την κατασκευή ενός τέτοιου δικτύου.

Τι σκέφτονται να κάνουν οι «εγκέφαλοι» του ΑΔΜΗΕ σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής; Να αλλάξουν το ωράριο παροχής του φθηνότερου ρεύματος. Και ποιο είναι το πρόβλημα; Aυτές τις ώρες οι περισσότεροι είναι εκτός σπιτιού.

Οπότε το Υπουργείο Ενέργειας σκέφτεται να επιδοτήσει έξυπνες συσκευές που λειτουργούν με WiFi ώστε να καταναλώνουν ρεύμα όταν δεν είμαστε στο σπίτι.

Δηλαδή, θεωρούν καλή ιδέα να παραμένει το air condition ανοιχτό από τις 11 το πρωί ως τις 4 το απόγευμα, ακόμα κι αν δεν βρίσκονται οι καταναλωτές στο σπίτι, για να καίει ο ΑΔΜΗΕ το ρεύμα που περισσεύει».

«Δεν σας κάνω πλάκα», καταλήγει η συγγραφέας που δεν την λες αντικυβερνητική. «Αυτή είναι η Ελλάδα».

Για να δούμε ένα διαφορετικό σενάριο. Βγαλμένο από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ.

Φανταστείτε τι θα γινόταν αν ένα μέρος των ΑΠΕ είχε δοθεί σε Δήμους, Συνεταιρισμούς, και κυρίως, για δικό σας ενδιαφέρον, Επιμελητήρια.

Οι Δήμοι θα φώτιζαν και θα ζέσταναν το πρωί σχολεία, οι Συνεταιρισμοί θα βοηθούσαν αγρότες να ποτίσουν και τα Επιμελητήρια θα περνούσαν φτηνή ενέργεια στα μέλη τους.

Ειδικά τα ενεργοβόρα, όπως φούρνους και εστιατόρια. Το ψωμί θα ήταν πιο φθηνό και η σίτιση πιο ανταγωνιστική.

Η ακρίβεια θα μειωνόταν, ο ανταγωνισμός ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών θα αυξανόταν, δεν θα χρειαζόμασταν τόσα PASS και, αν ήθελε μια Κυβέρνηση ή ο Δήμος, θα μπορούσαν να μειώσουν τους φόρους και τα δημοτικά τέλη.

Αντί για αυτό, σήμερα, τα κέρδη από τις ΑΠΕ πάνε σε εκατομμυριούχους, εμείς πληρώνουμε φόρους, και η Κυβέρνηση μοιράζει PASS στους ευάλωτους, τους αγρότες και τους μικρομεσαίους.

Αυτούς, δηλαδή, που θα μπορούσαν να παράγουν τη δική τους ενέργεια φθηνά και καθαρά.

Διαφωνώ με την συγγραφέα που σας διάβασα πριν.

Αυτή που περιέγραψε… δεν είναι η Ελλάδα.

Αυτή είναι μια Ελλάδα, στην οποία το κεντρικό πολιτικό σύστημα κρατάει όλη την εξουσία στα χέρια του και όλο τον πλούτο στα χέρια λίγων.

Αυτή είναι μια Ελλάδα που φορολογεί το επάγγελμα και όχι το εισόδημα.

Αυτή είναι μία Ελλάδα που αντί να επενδύει στη μικρομεσαία επιχείρηση την έχει βάλει απέναντι.

Με δικαιολογία; Ένα: ότι δεν είναι ανταγωνιστική και δύο: φοροδιαφεύγει.

Συγνώμη, κάτι καταλαβαίνω λάθος.

Διότι ποτέ μα ποτέ δεν είχαν την ευκαιρία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να είναι πιο ανταγωνιστικές από ότι είναι σήμερα.

Και ποτέ, μα ποτέ, η συλλογή των φόρων δεν ήταν ευθύνη του φορολογούμενου. Ήταν ευθύνη των αρχών.

Η Ελλάδα που κρατάει όλη την εξουσία στα χέρια της Κυβέρνησης, τον πλούτο στα χέρια των λίγων και βάζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις απέναντι, δεν είναι η Ελλάδα που δημιουργεί. Είναι η Ελλάδα του κου Μητσοτάκη

Αν δεν σας τσίτωσα αρκετά, να σας θυμίσω κάτι ακόμα στην αρχή του συνεδρίου σας: ότι σε καμία άλλη χώρα της Ευρώπης που γνωρίζω τουλάχιστον το Επιμελητήριο δεν έχει τόσες λίγες αρμοδιότητες, τόσο λίγους πόρους, τόσο λίγη εξουσία όσο το ελληνικό.

Δεν συγκρίνω με ευρωπαϊκά Επιμελητήρια, στα οποία ανήκει το τοπικό λιμάνι ή το αεροδρόμιο. Ή μέρος τους τουλάχιστον.

Δεν μιλώ για Επιμελητήρια που έχουν το δικαίωμα να συνεταιρίζουν τα μέλη τους. Ούτε καν για αυτά που παράγουν την δική τους ενέργεια.

Συγκρίνω με τα βασικά.  Δηλαδή Επιμελητήρια που έχουν τους πόρους να κάνουν σοβαρή δουλειά στον περιφερειακό σχεδιασμό.

Εμείς τέτοια Επιμελητήρια θέλουμε.

Διότι δεν πιστεύουμε ότι μπορείς να κάνεις περιφερειακό σχεδιασμό όταν ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος πάνε ικέτες στο Υπουργείο Εσωτερικών (διαφορετικές ώρες ο καθένας), ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου ικέτης στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ή στο Ανάπτυξης, ο Πρύτανης ικέτης στο Παιδείας και ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού ικέτης στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Περιφερειακό σχεδιασμό κάνεις όταν όλοι αυτοί βρίσκονται μαζί, συναποφασίζουν το μέλλον του τόπου τους και οι Υπουργοί έρχονται εδώ στην Κεφαλονιά για να δουν πως μπορούν να βοηθήσουν ένα κοινό πρόγραμμα για το καλό του νησιού.

Αυτή είναι η Ελλάδα που θέλει να χτίσει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα.

Και αυτή είναι η Ελλάδα που θέλουμε να δούμε όλοι μας πριν αφήσουμε αυτή τη χώρα στα παιδιά μας.

Καλωσορίσατε λοιπόν στο πιο όμορφο νησί του βορείου ημισφαιρίου και καλή επιτυχία στις εργασίες σας.

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button