Περιφέρεια

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία στις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Δράμας, ενώ σύντομα εγκαινιάζει την ψηφιακή πλατφόρμα Opera Box

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία, το εξαιρετικά επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, υλοποιείται για δεύτερη χρονιά φιλοδοξώντας να ξεναγήσει με πρωτότυπο τρόπο ακόμα περισσότερους εφήβους στον μαγευτικό κόσμο της όπερας.

Η περιοδεία του εκπαιδευτικού προγράμματος σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα κάνει στάση στην Αλεξανδρούπολη στις 31 Οκτωβρίου και 1, 2 και 3 Νοεμβρίου 2023 για το Μουσικό Γυμνάσιο, το 2ο Γυμνάσιο, το 1ο Γυμνάσιο και το 5ο Γυμνάσιο της πόλης, και στη Δράμα στις 6 και 7 Νοεμβρίου για το Γυμνάσιο Φωτολίβους και το 1ο Γυμνάσιο της πόλης. Το ταξίδι στην Περιφέρεια θα συνεχιστεί για λίγες εβδομάδας ακόμα, μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου 2023.

Η μοναδική εμπειρία όμως δεν τελειώνει με την ολοκλήρωση της περιοδείας. Κατά τη σχολική χρονιά 2023/24, το πρόγραμμα εγκαινιάζει τη συναρπαστική ψηφιακή πλατφόρμα Opera Box για όσους μαθητές και εκπαιδευτικούς επιθυμούν να μυηθούν διαδικτυακά στην ακαταμάχητη γοητεία του λυρικού θεάτρου, αλλά και για όσους γνώρισαν ήδη την όπερα, την αγάπησαν και την αναζητούν για λίγο ακόμα… Υποβολή συμμετοχής αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τη μαέστρο της παραγωγής, τους λυρικούς τραγουδιστές και τους μουσικούς, ενώ παράλληλα λαμβάνουν μέρος σε βιωματικά καλλιτεχνικά εργαστήρια μουσικής, μουσικοκινητικής και εικαστικής έκφρασης. Στη συνέχεια, υπό την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών του προγράμματος, συνδημιουργούν πρωτότυπο ηχητικό, μουσικό και εικαστικό υλικό, που εντάσσεται στη ροή της παράστασης Η Ωραία Ελένη του Όφενμπαχ, η παρουσίαση της οποίας ολοκληρώνει την επίσκεψη της ΕΛΣ στα σχολεία.

Το έργο, που δημιουργήθηκε για τους εκπαιδευτικούς στόχους του προγράμματος, συστήνει τον μύθο της Ωραίας Ελένης μέσα από μια σύγχρονη και απολαυστική ματιά, σε μουσική Κορνήλιου Σελαμσή, λιμπρέτο Αλεξάνδρας Κ*, σκηνοθεσία Γιάννη Καλαβριανού και σκηνικά, κοστούμια και βίντεο-animation Πέτρου Τουλούδη.

 Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία φέτος εισάγει στις σχολικές αίθουσες το Opera Box και απογειώνει τη γνωριμία και τη διάδραση των εφήβων με το λυρικό θέατρο. Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα εξ αποστάσεως συμμετοχής στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα και θα προσφέρει στους χρήστες μια απολαυστική βιωματική περιήγηση στην τέχνη της όπερας μέσα από ένα εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό περιβάλλον. Εκεί θα μπορούν να ανακαλύψουν δωρεάν την κινηματογραφική εκδοχή της παράστασης σε παραγωγή της Foss Productions και σκηνοθεσία Κωστή Θεοδοσόπουλου, καθώς και μια σειρά από πρωτότυπα πολυμεσικά και διαδραστικά υλικά διασκεδαστικής γνωριμίας των μαθητών και των εκπαιδευτικών με την τέχνη του λυρικού θεάτρου, αλλά και εμπλουτισμού της μουσικής διδασκαλίας: πρωτότυπα μουσικολογικά κείμενα σχετικά με την όπερα, βιωματικές δραστηριότητες, ένα συναρπαστικό μουσικό videogame, κουίζ, βίντεο animation, και άλλα πολλά. Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που θα δηλώσουν συμμετοχή θα έχουν τη δυνατότητα, εάν το επιθυμούν, να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικό διαδικτυακό σεμινάριο (webinar) διάρκειας 90΄ για τη διευκόλυνση της χρήσης του Opera Box και την καθοδήγηση με ιδέες, προτάσεις και καλές πρακτικές για τη βέλτιστη εφαρμογή του πλούσιου εκπαιδευτικού υλικού που περιέχεται σε αυτό. Υποβολή συμμετοχής αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ.

 Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις ΕΛΣ

Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Υποβολή εξ αποστάσεως συμμετοχής στο πρόγραμμα αποκλειστικά μέσω της φόρμας που θα βρείτε εδώ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button