Από το πρίσμα της Δέσποινας Γκούμα

Παράταση χρόνου για την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είχαμε με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της κυβέρνησης, προχθές την Τετάρτη ….

Παράταση χρόνου για την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου είχαμε με την κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από το ΠΑΣΟΚ σε βάρος της κυβέρνησης, προχθές την Τετάρτη ….


Το τι θέλει να πετύχει ή να αναδείξει, λίγο πολύ έχει αναλυθεί από τους πολιτικούς αναλυτές των μεγάλων καναλιών …..


Κάποιοι μπορεί να συμφωνούν με την κίνηση αυτή και άλλοι όχι…..


Το θέμα δεν είναι να προχωρούμε σε θεωρίες και αναλύσεις, αλλά να αντιμετωπίζουμε τη ρεαλιστική πραγματικότητα, την οποία καλούνται να φέρουν σε πέρας τα εκατομμύρια των Ελλήνων που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα και φυσικά τους ίδιους…..


 



Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο μπορεί να μην έγινε νόμος την περασμένη Τετάρτη, αλλά ο κύβος ερίφθη για τη ψήφισή του….


Το πολύ σε είκοσι μέρες θα έχει ψηφισθεί …..


Ετούτη η μεταρρύθμιση της κυβέρνησης, αργά και σταθερά παίρνει το δρόμο της υλοποίησης …..


Τον πολίτη όμως τον απασχολούν και άλλα προβλήματα πέρα από το ασφαλιστικό…. Τον απασχολεί η ανεργία και προπάντων η ακρίβεια…..


Ζητά ένα χέρι βοηθείας για την αντιμετώπιση των καθημερινών του υποχρεώσεων….


Τον ενδιαφέρει αν η αύξηση που θα πάρει στο μισθό του θα είναι ουσιαστική  και όχι πλασματική…..  


 



Τα συνδικάτα και η εργοδοσία στην τέταρτη συνάντησή τους κατέληξαν σε συμφωνία και υπέγραψαν τη διετή Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας….


Το βέβαιο είναι πως οι υποχωρήσεις ήταν μεγαλύτερες από την πλευρά της ΓΣΕΕ, άλλωστε άλλοι είχαν το καρπούζι και το μαχαίρι….


Όσο για τις αυξήσεις που θα δουν οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα στους μισθούς τους, μάλλον θα χρειαστούν μεγεθυντικό φακό….


Πήραν κάτι παραπάνω από τον πληθωρισμό…..τις οποίες βέβαια αυξήσεις θα τις πάρουν σε τρεις δόσεις….μέχρι το Μάιο του 2009…..


Με την ακρίβεια να καλπάζει σαν καθαρόαιμο αραβικό άτι, εύκολα συμπεραίνετε τι ανάσα πρόκειται να πάρουν οι εργαζόμενοι με τις νέες τους αυξήσεις….


Συνολικά 83 ευρώ υπολογίζεται ότι θα πάρουν μέσα σε δυο χρόνια  …. 


Αλήθεια πόσο βγαίνει την ημέρα…..; Λιγότερο από ένα ευρώ….;


 



Πάντως σύμφωνα με το παράδειγμα που διάβασα και εγώ με τη σειρά μου, ένας άγαμος υπάλληλος χωρίς προϋπηρεσία που στις 31/12/2007 έπαιρνε μηνιαίο μισθό 657 ευρώ, από 1/1/2008  (αναδρομικά) θα παίρνει 681 ευρώ, από 1/9/2008 701 ευρώ, για να καταλήξει την 1/5 2009 να έχει αποδοχές 740 ευρώ….


Δηλαδή ο βασικός μισθός του ανειδίκευτου εργάτη, ή αυτού που πιάνει για πρώτη φορά δουλειά, το 2009 θα ανέρχεται στα 740 ευρώ…..


Αλήθεια εκείνοι που θα εργάζονται με το καθεστώς της μερικής απασχόλησης πόσο θα αμείβονται…..;


Το ερώτημα λοιπόν είναι θα πρέπει να δηλώνουν ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι από αυτές τις αυξήσεις που θα πάρουν και μάλιστα σε τρεις δόσεις….;


Τι είναι λοιπόν αυτό που τους απασχολεί περισσότερο, το τι σύνταξη θα πάρουν μετά από αρκετά χρόνια και αν θα προλάβουν να την πάρουν ή το πώς θα καταφέρουν τώρα, στο παρόν με τους μισθούς που παίρνουν…..;


Και με τον οποίο πενιχρό μισθό θα πρέπει να κλείσουν όχι μια και δυο τρύπες, αλλά πολλές, ακόμη και για εκείνα που υποτίθεται πως φροντίζει το κράτος πρόνοια, παρέχοντας δωρεάν Παιδεία και Υγεία…..


 



Πραγματικά οι Έλληνες μικρομεσαίοι είναι αληθινοί ήρωες, που καταφέρνουν και επιβιώνουν με τούτες τις συνθήκες που επικρατούν σε ένα κατά τ’ άλλα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος…..


Έχουν γίνει οι καλύτεροι μαθηματικοί και εφευρετικοί τύποι, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν αξιοπρεπώς, στο βαθμό που ο καθένας το κατορθώνει, μέσα από πολύ κόπο και σκληρές θυσίες….


Μπορεί το τσιγάρο και το ποτό να μην το στερούνται οι περισσότεροι, στερούνται όμως την ποιότητα σε πολλά είδη…., όπως  σε αυτά που βάζουν στο τραπέζι τους…


Η εργασιακή ειρήνη λοιπόν επιτεύχθηκε, εργαζόμενοι και εργοδότες τα βρήκαν και η Φάνη Πάλη Πετραλιά μας δε βγήκε να μας πει αν αισθάνεται ικανοποιημένη από τη συμφωνία ή αν ήταν εκείνη στη θέση του γείτονά μου τον Γιώργη που παίρνει το βασικό μισθό και έχει να πληρώνει και το νοίκι των 300 ευρώ κάθε μήνα, αν θα μπορούσε να τα βγάλει πέρα με τα 740 ευρώ που θα έχει πλέον ως μισθό, και αυτόν από τα μέσα του 2009…..;


Αν δεν ήταν οι γονείς του Γιώργη, να τον βοηθούν οικονομικά, θα ήταν να τον κλαίνε οι ρέγκες, που λέει και ο ίδιος…..


Τι γίνεται όμως όταν ο μπαμπάς και η μάμα δεν έχουν ή δεν τους περισσεύουν για να βοηθήσουν τα παιδιά τους…..;


 



Είπαμε οι απασχολούμενοι στον ιδιωτικό τομέα είναι οι σύγχρονοι ήρωες…. Και όπως δείχνει και οι τωρινές εξελίξεις η γενιά των επτακοσίων ευρώ θα έχει πολύ δρόμο ακόμη  μπροστά της….


Πώς λοιπόν να δηλώνουν αισιόδοξοι πως θα καλυτερεύσουν τα οικονομικά τους, όταν κάθε φορά νιώθουν εμμέσως πλην σαφώς να τους κοροϊδεύουν….;


Μάλιστα σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών το κόστος μιας τετραμελούς οικογένειας ανήλθε στα 3.035 ευρώ το μήνα….


Ποιο  νέο ζευγάρι μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα μπορεί να πιάσει τα 3000 ευρώ το μήνα , ώστε να αποφασίσει να κάνει και τη δική του οικογένεια….;


Και ύστερα μιλάμε για υπογεννητικότητα…..


Ή βλέπουμε τη Φάνη μας να βγαίνει και με περηφάνια να λέει πως το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο προβλέπει και μέτρα στήριξης της μητρότητας….;


Ξέρω υπάρχουν και καλύτερα ανέκδοτα…… 


Σχετικά Άρθρα

Back to top button