Επίσκεψη του Νομάρχη στα νέα αντιπλημμυρικά έργα Κιμμερίων, Φιλίων, Σελέρου, Γρηγόρου και Πολυσίτου

Την Πέμπτη 27 Μαρτίου , ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης επισκέφτηκε αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νομό, με σκοπό να διαπιστώσει την πορεία ολοκλήρωσής τους.

   Την Πέμπτη 27 Μαρτίου , ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης επισκέφτηκε αντιπλημμυρικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Νομό, με σκοπό να διαπιστώσει την πορεία ολοκλήρωσής τους.


Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε το αντιπλημμυρικό έργο που από την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής Κιμμερίων θα συλλέξει και θα εγκιβωτίσει και οδηγήσει σε μεγάλη απόσταση τα νερά του διερχόμενου χειμάρρου για να τα οδηγήσει σε παρακείμενο χείμαρρο, σε απόσταση 530 μέτρων, μεταξύ Λευκόπετρας και Κιμμερίων (εργοστάσιο Καλωδίων). 


   Ο χείμαρρος της Αγίας Παρασκευής, τον οποίο είχαμε  διευθετήσει πριν κάποια χρόνια, δημιουργούσε, σε περιπτώσεις πλημμυρικών καταστάσεων, ακραία προβλήματα και σοβαρό κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος στους διερχόμενους την οδό Κιμμερίων-Λευκόπετρας.


   Σε συνέχεια των παραπάνω διευθετήσεων, διαμορφώνεται μία λεκάνη ηρεμίας εμβαδού 1400 τ.μ. και κεκλιμένα τοιχώματα που θα υποδέχονται τα όμβρια ύδατα των δύο μικρότερων χειμάρρων και θα τα εκτρέπουν παροχετεύοντάς τα στον χείμαρρο Μαϊσιάδη.


   Είναι ένα έργο, προϋπολογισμού (με ΦΠΑ) 551.475,85 Ε (ευρώ), που χρηματοδοτείται από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης  (ΠΕΠ Α.Μ.-Θ.) – Γ’ ΚΠΣ, Μέτρο 1.11.2, μέσω της ΣΑΝΑ/3, το οποίο λύνει πολλαπλά προβλήματα πλημμυρών στην ανατολική περιοχή των Κιμμερίων.


Κατόπιν, ο Νομάρχης Ξάνθης επισκέφτηκε το έργο που αφορά την αντιπλημμυρική προστασία των οικισμών Σελέρου, Φιλίων και Γρηγόρου. Πρόκειται για έργο που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ανατ.Μακ.-Θρ. – Γ’ ΚΠΣ, επίσης μέσω του προγράμματος ΣΑΝΑ/3, και περιλαμβάνει την κατασκευή μεγάλου μήκους κιβωτοειδών οχετών και σαρζανέτ.


  Ο προϋπολογισμός του έργου (το οποίο περιλαμβάνει επίσης και τους οικισμούς Βελοχωρίου και Σημάντρων) ανέρχεται στα 980.000,00 Ε, συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.


  Όσον αφορά το έργο “Παράλληλα έργα Πολυσίτου”, ενημερώνουμε ότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη διάστρωση αγροτικών δρόμων, με ταυτόχρονη κατασκευή διαφόρων τεχνικών, καθώς και τη εκσκαφή στραγγιστικών τάφρων στο αγρόκτημα Πολυσίτου Ν.Ξάνθης.


   Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 796.486,10 Ε(με ΦΠΑ) και χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ Ανατ.Μακ.-Θρ. 2000-2006, μέσω του προγράμματος ΣΑΕΠ 0313, του μέτρου 1.4, με συγχρηματοδότηση 80% από το ΕΓΤΠΕ.


  Σχετικά ο Νομάρχης κ. Γεώργιος Παυλίδης δήλωσε: “Η αντιπλημμυρική θωράκιση του Νομού μας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Με τα έργα  από το ΠΕΠ και τους ΚΑΠ που υλοποιεί σήμερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, λύνει πολλαπλά προβλήματα πλημμυρών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του Νομού, δίνοντας ταυτόχρονα δουλειά σε εκατοντάδες εργαζόμενους. Έργα ουσίας που αίρουν σημαντικά την επικινδυνότητα σε περίοδο ακραίων πλημμυρικών φαινομένων.


  Έργα που μελετήθηκαν και κατασκευάστηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και είμαστε υποχρεωμένοι να ευχαριστήσουμε γι’αυτό όλες τις υπηρεσίες που συντελούν στην ολοκλήρωσή τους”. 


 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button