Λαμπρός ο εορτασμός του ΟΧΙ

Με το ηρωικό “ΟΧΙ” των Ελλήνων να παραμένει πάντα επίκαιρο σε μια περίοδο που ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος με τεράστιες συνέπειες για τους λαούς τη γης, η Ξάνθη γιόρτασε, όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα, την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

Με το ηρωικό “ΟΧΙ” των Ελλήνων να παραμένει πάντα επίκαιρο  σε μια περίοδο που ένας παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος με τεράστιες συνέπειες για τους λαούς τη γης, η Ξάνθη γιόρτασε, όπως και όλη η υπόλοιπη Ελλάδα,   την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.


Με σύμμαχο τον καλό καιρό και φέτος οι εορταστικές εκδηλώσεις για το Έπος του ‘40 κορυφώθηκαν όπως πάντα  με τη μεγάλη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Πλήθος κόσμου κατέκλυσε τα πεζοδρόμια της κεντρικής οδού της 28ης Οκτωβρίου για να δει και να χειροκροτήσει τους νέους της Ξάνθης να τιμούν με την παρέλαση τους ήρωες του Αλβανικού Έπους.


Μπορεί να πέρασαν 68 χρόνια από εκείνο το ηρωικό ΟΧΙ  ενάντια στο φασισμό και τη θυσία των προγόνων, ωστόσο το μήνυμα της Επετείου μένει πάντα διαχρονικό και κατανοητό από μικρούς και μεγάλους.


Σύσσωμες οι αρχές και φορείς έδωσαν το παρόν στις εορταστικές εκδηλώσεις. Πριν από την καθιερωμένη παρέλαση το πρωί της Τρίτης τελέσθηκε η επίσημη Δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας χοροστατούντος  του Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος και παρουσία του Γενικού Γραμματέα Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος εκπροσώπησε την κυβέρνηση, καθώς και αρχών και φορέων του νομού  και πολιτών.


Ακολούθως ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης παρέθεσε δεξίωση προς τιμή των Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου στην αίθουσα τελετών της Νομαρχίας. Λίγο πριν τις 12 το μεσημέρι τελέσθηκε επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλης και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων, για όλους εκείνους τους αφανείς ήρωες που πολέμησαν και άφησαν τις ζωές τους στις χιονισμένη Πίνδο και όχι μόνο.


Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν  με τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση, όπου μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, ο Περιφερειάρχης  Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Σταμάτης, αλλά και οι τοπικές αρχές χειροκρότησαν τους νέους που παρέλαυναν. 


Το θερμότερο χειροκρότημα του κόσμου απέσπασε η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων, όπου κατέδειξε ακόμη μια φορά το υψηλό επίπεδο ετοιμότητας και εκπαίδευσης των ενόπλων δυνάμεων.


Μετά το πέρας της παρέλασης δηλώσεις για τα διαχρονικά μηνύματα της εποποιίας του 1940 έκαναν ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, κ. Σταμάτης, καθώς και η θρησκευτική, στρατιωτική και πολιτική ηγεσία του τόπου.


          


Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου,


κ.κ Παντελεήμονας :


 “Καμαρώσαμε και χειροκροτήσαμε σήμερα αυτή τη λαμπρή για την πατρίδα μας ημέρα, της επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940, τη μαθητιώσα νεολαία και τα στρατευμένα μας παιδιά. Και θα πρέπει το ΟΧΙ που είπαν οι πρόγονοί μας και με το οποίο όχι διασώθηκε η αξιοπρέπεια του πολιτισμένου κόσμου, έναντι όλων εκείνων που ήρθαν και μας είπαν να σκύψουμε το κεφάλι για να έρθουν και να περάσουν από πάνω μας. Θα πρέπει λοιπόν σε θέματα που έχουν σχέση με τις αιώνιες και διαχρονικές αξίες, με αυτόν εδώ τον τόπο, με το όνομα αυτού του τόπου, με τα ιδανικά και την ιστορία του τόπου και οι σημερινοί Έλληνες θα πρέπει να λέμε  το όχι, διαφυλάσσοντας εκείνη την παρακαταθήκη, την οποία μας άφησαν οι πρόγονοί μας . Χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους”.


 


Διοικητής Δ’ΣΣ, Γ. Ταμουρίδης:


 “Θα ήθελα να ευχηθώ πρώτα από όλα χρόνια πολλά σε όλους τους συμπολίτες μας, της περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Να διαβεβαιώσω ότι η παρακαταθήκη που οι πρόγονοί μας μάς άφησαν, που είναι μια παρακαταθήκη που έχει σχέση με την ενότητα του λαού  μας, είναι ζωντανή και μας διακατέχει.  Το ένοπλο τμήμα των ελληνικού λαού  της περιοχής μας, όπως και άλλες φορές έχω διαβεβαιώσει, είναι όχι μόνο έτοιμο αλλά και αποφασισμένο εάν οι στιγμές το απαιτήσουν να ανταποκριθεί πλήρως εις την αποστολή του και εις τις επιταγές της πατρίδας”.  


 


Γ. Γραμματέας Α.Μ-Θ, κ. Δημήτρης Σταμάτης:


“Χρόνια πολλά σε όλους και όλες. Με συγκίνηση και εθνική υπερηφάνεια γιορτάσαμε για μια ακόμη φορά το Έπος της Αλβανίας. Ένα έπος που δε σημάδεψε μόνο την ιστορία αυτού του λαού, αλλά έδωσε και μήνυμα ελευθερίας και ελπίδας σε μια δύσκολη εποχή για όλη την ανθρωπότητα. Για μια ακόμη φορά το ελληνικό έθνος στάθηκε στην πρωτοπορία παγκόσμια, για να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην ελευθερία. Και υποχρέωσε εκείνη την εποχή εχθρούς και φίλους να αναγνωρίσουν τη  μεγάλη συνεισφορά του στην πορεία της ανθρωπότητας. Δε δίστασαν να πουν οι ήρωες πολεμούν ως Έλληνες. Ο ελληνικός λαός είναι φιλειρηνικός λαός, του αρέσει να πρωταγωνιστεί σε έργα ειρήνης, αλλά όταν κινδυνεύσει και απειλείται τότε αντιδρά με τον πιο δυναμικό τρόπο που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. Θα πρέπει να θυμούνται ότι σε αυτή τη γη, όταν γίνεται επιστράτευση, δεν είναι μέρα οδύνης, αλλά πανηγυριού. Απευχόμαστε να ζήσει, και εμείς και τα παιδιά μας, ώρες πολέμου, αλλά αν χρειαστεί δεν είμαστε διατεθειμένοι να  ξαναθρηνήσουμε αλησμόνητες πατρίδες”.


 


Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κ. Π. Σγουρίδης:


 “Λαμπρή μέρα, λαμπρή εορτή. Μια μέρα μνήμης για όλους αυτούς που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε σήμερα ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τις θυσίες αυτές των ανθρώπων. Τότε η Ελλάδα στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν πάντα ένα φωτεινό παράδειγμα. Σήμερα όμως έχουμε έναν παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο και η Ελλάδα βρίσκεται στη δίνη αυτού του παγκοσμίου οικονομικού πολέμου, που δημιουργήθηκε μέσα από την απληστία και την ασυδοσία της ελεύθερης αγοράς. Εδώ όπως και στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πρέπει να αντισταθούμε, αλλά τότε υπήρχε ένας σύσσωμος λαός που ακολούθησε τα προστάγματα της ψυχής του και της καρδιάς του. Σήμερα υπάρχει ένας διχασμός σε αυτό το λαό και αυτός ο διχασμός προέρχεται από την πολιτική των εξαιρέσεων που ακολουθεί η  σημερινή ηγεσία.  Για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτόν τον παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, οι Έλληνες πρέπει να είναι ενωμένοι . Πρέπει να βρούμε τον άλλο δρόμο που θα ενώσει όλους τους  Έλληνες για να μπορέσουμε να δούμε με αισιοδοξία τις επόμενες μέρες. Χρόνια πολλά σε όλους”.


 


Γ. Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας,


 κ. Φ. Τσαλίδης :


“Γιορτάσαμε για μια ακόμη φορά την ιστορική επέτειο του ΟΧΙ. Η ιστορική μνήμη υπάρχει. Το παρελθόν υπάρχει. Κοιτάζουμε όμως μπροστά το μέλλον και στην ευρωπαϊκή προοπτική και των γειτονικών χωρών, πάντοτε βέβαια με προϋποθέσεις. Παλιά ήμασταν εχθροί και με τους Ιταλούς και με τους Γερμανούς. Τώρα ανήκουμε όλοι στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια.  Ένα άλλο που θέλω επίσης να πω είναι ότι το ΟΧΙ του Μεταξά είναι πάντα επίκαιρο. Και δεν αναφέρομαι μόνο σε ότι αφορά την εξωτερική μας πολιτική, αλλά και στην καθημερινότητά μας. Διότι με ένα όχι μπορούμε πολλές φορές να διατηρήσουμε τις πανανθρώπινες αξίες, όπως είναι η εντιμότητα, το ήθος η δικαιοσύνη, κλπ. Τέλος θα ήθελα να απευθύνω ένα μεγάλο ευχαριστώ και συγχαρητήρια στους συντελεστές της σημερινής παρέλασης, η οποία για μια ακόμη φορά ήταν πραγματικά άψογη”.


 


Νομάρχης Ξάνθης, κ. Γ. Παυλίδης:


” Σήμερα είναι μια μέρα μνήμης, αλλά και μια μέρα τιμής και διδαχής και παραδειγματισμού για το μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλους. Παρακολουθήσαμε τη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση. Η μέρα που τιμούμε το Έπος του ΟΧΙ είναι σημαντική. Κάθε πτυχή της ιστορίας  πρέπει να μας διδάσκει. Κάθε πτυχή της ιστορίας πρέπει να μας προβληματίζει και να μας οδηγεί στο μέλλον. Χρόνια πολλά σε όλους και πιστεύω ότι εφόσον κινηθούμε και κινούμαστε προς το σωστό δρόμο, το μέλλον αυτής της πατρίδας είναι ευοίωνο”. 


Δέσποινα Γκούμα  

Σχετικά Άρθρα

Back to top button