«Επιστροφή στα δύσκολα….»

Αυτές ήταν, πάει πέρασαν….

Οι διακοπές δεν είναι και για χόρταση που λέει και κυρά-Ευαγγελία, η μπακάλισσα της γειτονιάς μου….

«Να χαίρεσαι που μπόρεσες και πήγες εκεί που πήγες και έκανες τα μπάνια σου και ξεκουράστηκες.

Αυτές ήταν, πάει πέρασαν….

Οι διακοπές δεν είναι και για χόρταση που λέει και κυρά-Ευαγγελία, η μπακάλισσα της γειτονιάς μου….

«Να χαίρεσαι που μπόρεσες και πήγες εκεί που πήγες και έκανες τα μπάνια σου και ξεκουράστηκες. Ξέρεις πόσοι είδαν φέτος μα τα κιάλια τη θάλασσα; Πόσοι έκατσαν στο σπίτι και αρκέστηκαν στις παραλίες του Αη Γιάννη, του Μυρωδάτου και των Μαγγάνων; Για ρώτα και μένα να σου πω…»…

Εδώ που τα λέμε δεν πρέπει να είμαι και αχάριστη και να παραπονιέμαι που κάθε χρόνο όλο και λιγότερες μέρες μπορώ να κάνω διακοπές εκτός των τειχών της Ξάνθης…..

Έτσι όπως έχει η οικονομική κατάσταση άγνωστο παραμένει αν θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές του χρόνου…..

Οι φωνές της Κασσάνδρας όλο και έντονες γίνονται….

Και φυσικά, εκ των πραγμάτων τις δυσοίωνες προβλέψεις τις συμμερίζονται όλο και περισσότεροι πολίτες, ακόμη και αυτοί που ανήκουν στην κατηγορία των αισιόδοξων, όπως η αφεντιά μου….

Δεν πάμε καθόλου καλά, για αυτό και εγώ θα δεχτώ αδιαμαρτύρητα το σχόλιο της κυρά-Ευαγγελίας…..

 

Την υγεία μας να έχουμε και αφού μπορέσαμε και φορτίσαμε τις μπαταρίες μας έστω και για μερικές μερούλες, είναι υπεραρκετό για τις συνθήκες που διανύουμε τώρα…..

Έφυγα για διακοπές με την Ελλάδα να είναι το κακό πρόβατο της Ευρωζώνης, το «χρεοκοπημένο» μέλος  που τρέχουν να σώσουν οι δυνατοί της Ευρώπης με πρωτεργάτες τη Μέρκελ και το Ζαρκοζί και επέστρεψα και βρήκα έναν οικονομικό πόλεμο να μαίνεται….

Γνωστός οίκος αξιολόγησης –σιγά μην του κάνω τη χάρη να πω και το όνομά του-να έχει υποβαθμίσει την οικονομία των ΗΠΑ, ήτοι το αμερικάνικο δολάριο, την Ιταλία να έχει εξαγγείλει και να τρέχει όλο αγωνία να εφαρμόσει το κατ’ εικόνα Ελλάδος σκληρό πακέτο μέτρων λιτότητας, την Γαλλία να νιώθει την οικονομική απειλή στην πλάτη της και το Σαρκοζί  με τη Μέρκελ να συμφωνούν για δημοσιονομική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης  για την αποφυγή της κατάρρευσης του ευρώ….

Τα δυο αρχηγικά μυαλά της Ενωμένης μας Ευρώπης αποφάσισαν  να πουν ναι στην ευρωκυβέρνηση , όχι όμως στο ευρωομόλογο (τουλάχιστον προς το παρόν, δεν του την έκαναν τη χάρη του Γιώργου του Παπανδρέου)και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…..

 

Επιστροφή λοιπόν στη δύσκολη, αγωνιώδη και αγχωτική καθημερινότητα και ο θεός να βάλει το χέρι του….

Βρε, τον πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της γενιάς μας, οικονομικό πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη και κανείς δεν ξέρει τι θα του ξημερώσει…..

Τα κεφάλια μέσα, που λέει και ο λαός μας και ώρα για δουλειά…..

Αρκεί βέβαια να έχεις και δουλειά, αφού η ανεργία έφτασε σε ύψη ρεκόρ….

Μερικές μέρες απουσίας για στιγμές χαλάρωσης και ήταν αρκετές να εκτινάξουν την ανεργία στο 20% και βάλε πανελλαδικά και σε τοπικό επίπεδο ίσως και στο 30%…..

Είναι από τις λίγες φορές που τα στατιστικά στοιχεία συμφωνούν με την πραγματική εικόνα, με τα αυτά που αντικρίζουν τα ματάκια μας καθημερινά…..  

 

Η τουριστική κίνηση  δυστυχώς παρουσιάζει και φέτος πτώση….

Στα μέρη  που επισκέφτηκα ήταν εμφανής η μείωση των παραθεριστών….

Τα άλλοτε πολύβουα τουριστικά στέκια της Χαλκιδικής, για παράδειγμα,  δε θύμιζαν σε τίποτε την καλοκαιρινή βραδινή ατμόσφαιρα διασκέδασης και ψυχαγωγίας….

Υπήρχαν μαγαζιά που δεν άνοιξαν καν…..

Και δυστυχώς επικρατεί και εδώ η ρήση κάθε πέρσι και καλύτερα, αφού όσο περνούν τα χρόνια, όλο και συρρικνώνεται η τουριστική σεζόν…..

Αλλά, η στήλη επαναλαμβάνει και πάλι, μη χάνεται την ελπίδα και του κουράγιο, γιατί πάντα υπάρχουν και χειρότερα…..

Άρα, με βάση αυτά που μας περιμένουν, μια χαρά είμαστε τώρα….και μάλιστα με φορτισμένες τις αντοχές μας….

Εξάλλου το καλοκαίρι δε μας τελείωσε ακόμη….ο λαός έχει τη δύναμη να συνεχίζει ακόμη τα μπάνια του, παρόλο που οι πολιτικοί του τα σαμποτάρανε ….

Καλώς σας βρήκα λοιπόν…..

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button