Άρθρα

Ο Βασίλης Κυριακού από την Κύπρο στη Θράκη – Ποίηση και Θέατρο

Του Θανάση Μουσόπουλου

Μια αφίσα θεατρικής παράστασης στην Ξάνθη, και η ίδια αφίσα για την παράσταση στη Θεσσαλονίκη λίγες μέρες μετά, μου προκάλεσε το ενδιαφέρον. Έγραφε: El Che θεατρικός μονόλογος του Βασίλη Κυριακού.

Πολύ συγκινήθηκα όταν, ψάχνοντας στοιχεία για τον συγγραφέα, βρήκα ότι ο  Βασίλης Κυριάκου ή Ρε Αλέξης, είναι ηθοποιός και ποιητής. Κάνει παραστάσεις σε Κύπρο και Ελλάδα και έχει εκδώσει την πρώτη του ποιητική συλλογή “Στίχος Στοιχειό” και το πρώτο του θεατρικό μονόλογο με τίτλο “El Che”.  Το πιο συγκινητικό όμως είναι ότι ο Κύπριος Βασίλης Κυριακού συνδέεται διπλά με τη Θράκη, όπου ήταν φοιτητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου και δεύτερον στις εκδόσεις του Παρατηρητή κυκλοφόρησε η ποιητική του συλλογή.

Από τις εκδόσεις Παρατηρητής της Θράκης προέρχεται το (αυτο)βιογραφικό του Βασίλη Κυριάκου:

«Πρόσωπο πρώτο, γιατί δεν έχω συμπάθειες στους Καίσαρες. Είχα την τύχη να γεννηθώ στο Παραλίμνι της Κύπρου. Τόπο που “εμίσησα” και “αγάπησα”. To 1987, μήνα Μάη. Τότε δηλαδή που γεννιούνται τα γαϊδούρια της Κύπρου. Γεμάτος από γινάτι και μάτι που γυαλίζει. Aπό μικρός έπαιζα θέατρο. Έπαιζα, όπως λέει, και ο Μαστρογιάννι. Έτσι εκτονωνόμουν, εκφραζόμουν και έλεγα και τα ΟΧΙ μου. Είχα πρόγραμμα, όπως λέει και η γενιά μου, και σπούδασα στα Γιάννενα, Ελληνική Φιλολογία και αρκετό από… “Φον Δημητράκη”.

Ακολούθως σπούδασα στην Κομοτηνή, Νομική που ανέκαθεν δεν αγαπούσα και την άφησα για τον κύριο “Μαρξ στο Σόχο” με τον οποίο περιοδεύαμε με το θεατρικό μας εγχείρημα: Φάντης Μπαστούνι.

Ακολούθως το παιδικό μου όνειρο στεγάζεται στο εγχείρημα με το όνομα “Ρε Αλέξης” προς τιμήν του άγνωστου Κύπριου επαναστάτη του Μεσαίωνα που τα βιβλία της Ιστορίας της Κύπρου δεν βρήκαν χώρο να γράψουν μιαν αράδα. Ο Ρε Αλέξης εκτελέστηκε από τους Φράγκους στις 12 Μαΐου 1427, αλλά την αγχόνη του την κουβαλάει ακόμη μαζί του και ζητάει δικαίωση.

Είναι το πρώτο γραφτό, που επισημοποιώ. Αφιερώνω το πρώτο μου γραφτό στον άγιό μου, τον Ρήγα Αλέξη. καλούς αγώνες στο πεζοδρόμιο/και λευτεριά στα όνειρα εύχομαι…».

Αυτά σημειώνει ο Βασίλης Κυριακού και η φιλόλογος Τζένη Κατσαρή Βαφειάδη γράφει ανάμεσα στα άλλα στον Πρόλογο της ποιητικής συλλογής «Στίχος Στοιχειό» που επιμελείται:

«40 ποιήματα με λέξεις-καρφιά στο σώμα της αμνησίας και της λήθης που επικαλύπτει την ιστορία του σύγχρονου ελληνισμού, στην Κύπρο ή τον Γράμμο…” 40 ποιήματα με στίχους-στοιχειά για τους κατοίκους της “Δανιμαρκίας” που συναποτελούν το “πιο ευτυχισμένο έθνος του κόσμου” . 40 ποιήματα-στοιχειά στα βήματα του Μαγιακόφσκι, όχι λυρικά κι αγαπητικά, αλλ’ ειρωνικά κι οργισμένα για τον καθωσπρεπισμό, την καλοκαιριάτικη εθνική ραστώνη, εδώ που οι επαναστάσεις έχουν ημερομηνία λήξης τον Ιούνη…».

*

Για το θέατρο του και την ποίησή του το βλέμμα μας.  Από μία συνέντευξη  για τον Τσε δύο σημεία:

-Γιατί αποφάσισες να ανεβάσεις μια παράσταση για τον Τσε Γκεβάρα;

-Αποφάσισα να παίξω τον Τσε Γκεβάρα γιατί είναι εφηβικός έρωτας στο πολιτικό αλλά και στο συγκινησιακό θυμικό και πάρα πολλών αντίστοιχων με μένα εφήβων της Κύπρου. Είχα και έχω πολύ μεγάλη αγάπη για τον Τσε και ειδικά για το νησί της Επανάστασης την Κούβα. Όπως και η Κύπρος είχε μεγάλους πολιτικούς και συναισθηματικούς δεσμούς με την ίδια την Κούβα. Μιλάμε άλλωστε για την ζωή του πληρέστερου ανθρώπου επί της γης όπως είπε και ο Σαρτρ. Για μας ο Τσε ήταν η γροθιά στην αδικία, στον ιμπεριαλισμό και η αιώνια νεανική επανάσταση. Είναι οι ιδέες που δεν πεθαίνουν στον χρόνο!

-Εσύ έγραψες το κείμενο;

-Ναι, το κείμενο το έγραψα μόνος μου. Ήταν μία δουλειά δύο ετών και βασικά κυρίως στη βιογραφία του Paco Ignacio Taibo που είναι η πληρέστερη και η πιο επιστημονική βιογραφία για την ζωή του Che. Τα βιβλία του ίδιου, τα ημερολόγια του αντάρτικου πολέμου, τα ημερολόγια στη Βολιβία, τα ημερολόγια στην Σιέρρα Μαέστρα, που είχε γράψει ο ίδιος. Όμως δεν ήθελα να βάλω τα πολύ γνωστά στοιχεία που ήταν για παράδειγμα τα ημερολόγια Μοτοσυκλέτας, τα οποία μπορεί να τα δει κανείς πολύ εύκολα.

Και κλείνουμε με κάποιους στίχους από την ποιητική του συλλογή.

Ματαιότης

Και αν καμιά φορά λες πως όλα είναι μάταια

Κι αυτό όχι λόγω του τιτάνα εχθρού

Αλλά γιατί ψάχνεις δίπλα σου

Να πεις «σύντροφε»

Και δίπλα σου θα είναι τύποι

Που θα είσαι

Γι’ αυτούς χρήμα, κλάκα και νούμερο.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΣΟΠΟΥΛΟΣ

ΞΑΝΘΗ, ΑΡΧΕΣ ΙΟΥΝΗ 2023

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button