Άρθρα

Γυναίκες με σπουδαία καριέρα

Είναι γυναίκες που κατάφεραν να αφήσουν το αποτύπωμα τους ανεξίτηλο στην ιστορία. Είναι γυναίκες του σήμερα, που με τη στάση ζωής τους και τις επιτυχίες τους αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για πολλούς ανθρώπους. Το σίγουρο είναι πως οι θρύλοι παραμένουν ζωντανοί και το σίγουρο είναι πως αξίζει να κάνουμε μνεία σε γυναίκες που -είτε είναι εν ζωή είτε όχι- έχουν εμπνεύσει πολλούς ανθρώπους. Κοινός παρονομαστής της επιτυχίας αυτών των γυναικών ήταν η θέληση, η αυταπάρνηση, το ταλέντο και η προσωπικότητα τους.

Μια τέτοια γυναίκα είναι η Αγκάθα Κρίστι. Μια γυναίκα πάρα πολύ εργατική, κοινωνική, πολυταξιδεμένη, αλλά κυρίως μια σπουδαία συγγραφέας αστυνομικών μυθιστορημάτων. Πιο συγκεκριμένα, έχει γράψει πάνω από 60 αστυνομικά βιβλία, 19 θεατρικά έργα και 6 διηγήματα. Η Αγκάθα Κρίστι δεν φημίζεται μόνο για τις ιστορίες που έγραφε, αλλά και για δύο πολύ ενδιαφέροντες και πολύπλευρους λογοτεχνικούς χαρακτήρες, τον Ηρακλή Πουαρό και την αιωνίως δεσποινίδα Μάρπλ. Το πιο χαρακτηριστικό και διάσημο της έργο είναι, αναμφίβολα, το «Έγκλημα στο Όριεν Εξπρές».

Η Αμέλια Έρχαρτ είναι μια ακόμα συγγραφέας, που δικαιολογημένα, άφησε το δικό της στίγμα. Αναλυτικότερα, η Αμερικανίδα συγγραφέας συνέδεσε άρρηκτα το όνομα της με το πείσμα, το δυναμισμό, τη σεμνότητα και…τα αεροπλάνα. Το 1920, η Αμέλια Έρχαρτ παρακολούθησε μια αεροπορική επίδειξη και, τότε, κατάλαβε τι ήταν αυτό που πραγματικά ήθελε να κάνει. Δύο χρόνια αργότερα (1922) αγόρασε το πρώτο της αεροπλάνο, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως ήταν η πρώτη γυναίκα που διέσχισε μόνη της τον Ατλαντικό Ωκεανό, ενώ έκανε και πάρα πολλές πτήσεις πάνω από τις ΗΠΑ και τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ένα ακόμα ιστορικό όνομα είναι αυτό της Φρίντα Κάλο. Με σύνθημα «Στο τέλος της ημέρας, μπορούμε να αντέξουμε πολλά περισσότερα από ό,τι νομίζουμε ότι μπορούμε», η Φρίντα Κάλο εξελίχθηκε σε μια άκρως ελκυστική, δυναμική και εκρηκτική φιγούρα. Από πολύ μικρή ηλικία αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας, αλλά αυτό δεν την πτόησε. Αντίθετα, αυτό την ώθησε στην μεγάλη της αγάπη, τη ζωγραφική. Η Μεξικάνα έθιξε πάρα πολλά θέματα μέσα από τους πίνακες της, οι οποίοι ακόμα και σήμερα θεωρούνται έργα τέχνης και αποθεώνονται σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

Ένα εντυπωσιακό επίτευγμα πέτυχε η Βαλεντίνα Τερεσκόβα. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία που ταξίδεψε στο διάστημα. Συγκεκριμένα, στις 16 Ιουνίου του 1963 και μετά από επιλογή μεταξύ περίπου 400 υποψηφίων, η Τερεσκόβα κυβέρνησε το διαστημόπλοιο Βοστόκ 6 και ταξίδεψε ως το διάστημα. Αναντίρρητα, ένα σπουδαίο κατόρθωμα, αν αναλογιστεί κάποιος πως χρειάστηκαν 19 χρόνια για να ταξιδέψει η επόμενη γυναίκα στο διάστημα.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι ευρέως γνωστή, καθώς θεωρείται μια από τις σημαντικές πανεπιστημιακές προσωπικότητες και υμνείται για τις γνώσεις της στην ιστορία, στον πολιτισμό και τη βυζαντινολογία. Έχει μια πολύ γεμάτη ζωή, αφού υπήρξε η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης το 1967. Επίσης, η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ είναι Πρέσβειρα Καλής Θελήσεως της Unicef και δίνει πάρα πολλές διαλέξεις εντός και εκτός συνόρων.

Μια άλλη σπουδαία γυναίκα είναι η Τζένιφερ Σαχάντε. Πρωταθλήτρια στο σκάκι, συντάκτρια της ιστοσελίδας «Chess Life», συγγραφέας και ημι-επαγγελματίας παίκτρια πόκερ. H 43χρονη Αμερικανίδα είναι υπέρμαχος της προώθησης των γυναικών στο σκάκι και στο πόκερ, έχει συμμετάσχει σε πολλά τουρνουά και events, ενώ ξεχώρισε η συμμετοχή της στο Women’s Day Events της PokerStars, όπου μίλησε για το γυναικείο φύλο και τη διαφορετικότητα στο πόκερ. Αξίζει να σημειωθεί  πως η Τζένιφερ Σαχάντε είναι πρέσβειρα των πνευματικών παιχνιδιών της PokerStars. Πρόκειται για μια γυναίκα που έχει αναδειχθεί δύο φορές πρωταθλήτρια στο αμερικανικό πρωτάθλημα σκάκι γυναικών, ενώ σήμερα διδάσκει μαθήματα σκάκι και μυεί νέους παίκτες στο πόκερ. Μάλιστα, η ίδια είναι πάρα πολύ καλή και στο διαδικτυακό πόκερ, που σημειώνει τεράστια επιτυχία και άνοδο τα τελευταία χρόνια.

Θα κλείσουμε τη σημερινή μας λίστα, αναφερόμενοι στη γυναίκα που έθεσε τα θεμέλια για τη γυναικεία μόδα. Φυσικά, αναφερόμαστε στην Γκαμπριέλ Μπονέρ Σανέλ, γνωστή και ως Κοκό Σανέλ. Το μακρινό 1909 άνοιξε για πρώτη φορά ένα δικό της κατάστημα στο Παρίσι με γυναικεία καπέλα. Τα ρούχα της ήταν πολύ πρωτοποριακά για την εποχή, γεγονός που την έκανε ένα ιδρύσει σύντομα τον ομώνυμο οίκο μόδας. Πρόκειται για μια γυναίκα με τεράστια επιρροή στο χώρο στης μόδας που μνημονεύεται ακόμα και σήμερα.

Αυτές είναι, επομένως, μόνο μερικές από τις γυναίκες που ξεχώρισαν και πραγματοποίησαν μια σπουδαία καριέρα. Και αυτό που πρέπει να μείνει σε όλους μας είναι πως πάντα η σκληρή δουλειά και το ταλέντο ανταμείβονται.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button