Τρίτο Μάτι

ΣΤΡΑΤΟΣΦΑΙΡΙΚΑ ΝΕΑ

Γράφει ο Στέλιος Αρσενίου

Την ώρα που ο Σιδηρόδρομος άνοιξε το δρόμο για τη μετά θάνατον ζωή λογής λογής οργανισμών, στη Στρατόσφαιρα τα νέα είναι διαμετρικά αντίθετα.
Η νέα γενιά, τα παιδιά με τα εγγόνια μας γράφουν Ιστορία με χρυσά γράμματα σε βαθμό ΞΑΝΘΟ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.
Ο λόγος ;
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ξάνθη ο τίτλος του πρωταθλητή Ελλάδος στο Ρομποτικό Ποδόσφαιρο!
Το περασμένο Σαββατοκύριακο έγινε στην Αθήνα ο Τελικός Πανελλήνιος Διαγωνισμός STEM &
Εκπαιδευτικής Ρομποτικής που διοργάνωσε ο WRO Hellas με στρατηγικό
συνεργάτη την COSMOTE.

Περισσότερες από 300 ομάδες και πάνω από 1000 μαθητές απ΄ όλη την Ελλάδα, πλημμύρισαν κυριολεκτικά το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του κολλεγίου Αθηνών, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα.
Ανάμεσά τους και 8 ομάδες από το STEM Education Ξάνθης, αποτελούμενες από 28 συνολικά μαθητές, έλαβαν το εισιτήριο της πρόκρισης και είχαν τη χαρά να είναι πρωταγωνιστές σε αυτή τη μεγάλη γιορτή της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Πίσω από τα ρομποτικά ονόματα: «RoboManiacs», «Μικροί Αρχιτέκτονες», «XanthiBots», «SlideBots», «RoboGirls», «PowerPuffGirls», «RoboMasters» και «Shadow» και μέλη αυτής της υπέροχης ομάδας του STEM Ξάνθης που συμμετείχε στους Τελικούς, ήταν οι μαθητές: Τσουκαλίδης Βασίλης, Ανδρέας Τσάκαλης, Καδρή Αβτζή, Χρίστος Κρουστάλης, Χρήστος Στρατής, Ορφέας Ντερεμίδης, Μαρία Βακάλη, Δημήτρης Μυρισίδης , Δήμητρα Αντωνιάδου, Πολυχρόνης Μπαλαφούτης, Παναγιώτης Καραμπάσης, Άννα Μήτρακα, Σταματία Ιωαννίδου, Γιάννης Μπίκος, Εγκεμέν Τζεμήλ Ογλού, Δημήτρης Αλεξιάδης Νούσης, Ελευθέριος Τσαφαράκης, Νικόλας Ζούρος, Σπύρος Αποστολόπουλος, Δόκας Μιχάλης, Βασίλης Παπαδόπουλος, Βασίλης Τατάρης, Φίλιππος Τούρπας, Ντορίνα Κουτσούδη, Αθηνά Μαρία Κουστένη, Άννα Μπαλαφούτη, Λυδία Καρφάκη.
Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά ανεξαιρέτως που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και προσπάθησαν τα μέγιστα!
Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να κάνουμε στις ομάδες μας που διακρίθηκαν:
Κατηγορία Ρομποτικού Ποδοσφαίρου


1η θέση:«RoboGirls» (Αθηνά Μαρία Κουστένη και Ντορίνα Κουτσούδη)
3η θέση: «PowerPuffGirls» (Λυδία Καρφάκη και Άννα Μπαλαφούτη)
4η θέση: «Shadow» (Βασίλης Τατάρης και Φίλιππος Τούρπας)
Κατηγορία Τρίλιζας Προχωρημένων
Βραβείο Rising Stars: «XanthiBots» (Χρίστος Κρουστάλης, Χρίστος Στρατής
και Ορφέας Ντερεμιδης)
5η θέση: «SlideBots» (Τσουκαλίδης Βασίλης, Ανδρέας Τσάκαλης, Καδρή
Αβτζή)
Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά πρωταθλητές Ελλάδος στο Ρομποτικό Ποδόσφαιρο!
Back to Back Football Champions!
Πάμε στους λίγο μεγαλύτερους

Ο AEOLOS της Ξάνθης ταξιδεύει στη Σιγκαπούρη
Οι μαθητές ενός δημόσιου σχολείου από την Ξάνθη και ενός ιδιωτικού από τη Θεσσαλονίκη, ετοιμάζονται να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα σε έναν από τους μεγαλύτερους διεθνείς διαγωνισμούς ανάπτυξης δεξιοτήτων STEM (Επιστήμη, Τεχνολογία, Μηχανική, Μαθηματικά/Science, Technology, Engineering, Mathematics – STEM), που θα διεξαχθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, στη μακρινή Σιγκαπούρη. Ο λόγος για τα την ομάδα G force Xanthi από το 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης και την ομάδα Anatolian Racers από το Κολλέγιο Ανατόλια της Θεσσαλονίκης, που αρίστευσαν στο μαθητικό διαγωνισμό της F1 in Schools, στην κατηγορία δημόσιο και ιδιωτικό λύκειο αντίστοιχα.
Μπορεί οι ομάδες των μαθητών των δύο σχολείων να διακρίθηκαν ξεχωριστά στον 11ο πανελλήνιο διαγωνισμό F1 in Schools, που διεξήχθη πέρυσι τον Μάρτιο, ωστόσο με πρόταση του εθνικού συντονιστή του προγράμματος F1 in Schools σε Ελλάδα και Κύπρο Δημήτρη Πολυματίδη, αποφασίστηκε η στενή συνεργασία των δύο ομάδων ώστε να υπάρχει μια κοινή εκπροσώπηση της χώρας μας.
Το F1 in Schools είναι ένας από τους μεγαλύτερους μαθητικούς διαγωνισμούς στον κόσμο, κατάλληλος για την ανάπτυξη δεξιοτήτων STEM, στον οποίο συμμετέχουν μαθητές από δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια.
Οι μαθητές των δύο σχολείων συνεργάστηκαν στενά και δημιούργησαν μια νέα ομάδα, που την ονόμασαν ΑEΟΛΟS, όπως θα είναι και το όνομα του μοντέλου που θα κατασκευάσουν.
Στόχος τους είναι να διαγωνιστούν μαζί με άλλες 60 ομάδες από όλο τον κόσμο και βέβαια να διακριθούν στον παγκόσμιο διαγωνισμό F1 in Schools στη Σιγκαπούρη, κατασκευάζοντας μια μινιατούρα αγωνιστικού αυτοκινήτου, που θα τρέξει σε έναν διάδρομο 24 μέτρων, παίρνοντας ώθηση από μια αμπούλα πεπιεσμένου αέρα.
Πρόκειται για μια κατασκευή που στηρίζεται στις αρχές τις αεροδυναμικής, πάνω στην οποία ξεκίνησαν ήδη να δουλεύουν εντατικά, υπό την επίβλεψη των καθηγητών τους και έχοντας τη στήριξη ομάδας φοιτητών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ και του Κολλεγίου Ανατόλια αντίστοιχα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους κανόνες του διαγωνισμού, τα παιδιά θα πρέπει να παρουσιάσουν στη διεθνή κριτική επιτροπή όλο το σκεπτικό της κατασκευής του μοντέλου (φιλοσοφία, επιλογή υλικών, τεχνολογία) αλλά και τις προωθητικές ενέργειες που επέλεξαν για την προβολή της δράσης τους.
Συνολικά έξι μαθητές (οι Οδυσσέας Καλαϊτζίδης, Βασιλεία Πάγγου, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Φίλιππος Βρύζας, Νάσος Παπασαραφιανός, Χρυσούλα Καραβασίλη), δηλαδή τρεις από κάθε σχολείο που αποτελούν τα βασικά μέλη καθώς και επιπλέον δέκα μαθητές, που αποτελούν τα υποστηρικτικά μέλη, μαζί με τους συντονιστές καθηγητές τους, την Όλγα Ορφανίδου και τον Αλέξανδρο Δημαρά από το 2ο ΓΕΛ Ξάνθης και τη Δρ. Ηρώ Κολιάκου από το Ανατόλια, αποτελούν την ομάδα ΑEΟΛΟS, που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στον παγκόσμιο διαγωνισμό της Σιγκαπούρης, από τις 8 έως τις 15 Σεπτεμβρίου.
Καλή επιτυχία
Σε κάθε περίπτωση, όποια θέση και αν καταλάβουν, ένας είναι ο κοινός παρονομαστής.
Η νέα γενιά, τα παιδιά με τα εγγόνια μας γράφουν Ιστορία με χρυσά γράμματα σε βαθμό ΞΑΝΘΟ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ.

Στέλιος Αρσενίου

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button