Ελλάδα

Ευρωβουλευτές ΝΔ προς Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην προκλητική ρητορική του Ερντογάν»

Ερώτησηπρος την Ευρωπαϊκή Επιτροπήκατέθεσανοι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα,αναφορικά με τις ευθείες απειλές πολέμου που εξαπέλυσε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο περιθώριο της Συνόδουτων ηγετών των χωρών της G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας.

Οι Ευρωβουλευτές της ΝΔσημειώνουν στην ερώτησή τους πως ο Τούρκος Πρόεδροςκατηγορεί την Ελλάδα ότι «δεν γνωρίζει τα όριά της», ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς καιότι επανέρχεται στο θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου, χαρακτηρίζοντας ως«ανώφελο» τον εξοπλισμό τους.

Επιπλέον, τονίζουνεμφατικά ότι «η Τουρκία, για μία ακόμη φορά, καταστρατηγώντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και σε πλήρη αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρησιμοποιεί άκρως προκλητική ρητορική και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, απειλώντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

Τέλος, οι Ευρωβουλευτές της ΝΔρωτούντην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ενέργειες στις οποίεςπροτίθεται να προβεί, σε σχέση με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου, καθώς και για το πώς σχεδιάζει να απαντήσει σε αυτές.

 Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

 Θέμα: «Η προκλητική ρητορική του Τούρκου Προέδρου, Ερντογάν, στη σύνοδο της G20»

Προς: Ευρωπαϊκή Επιτροπή

16Νοεμβρίου, 2022

Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προέβη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη σύνοδο των ηγετών των χωρών της G20, στο Μπαλί της Ινδονησίας, με ευθείες απειλές πολέμου κατά της Ελλάδας.

Συγκεκριμένα, ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν γνωρίζει τα όριά της, ως προς τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ αναφερόμενος στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, επανέφερε το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης, χαρακτηρίζοντας ανώφελο τον εξοπλισμό τους. Επιπλέον, απευθυνόμενος στις Ελληνικές Αρχές, επανέλαβε ότι «μπορεί ξαφνικά να έρθουμε μια νύχτα», μία απειλή την οποία είχε εξαπολύσει και πρόσφατα, κατά την πρώτη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας.

Η Τουρκία, για μία ακόμη φορά, καταστρατηγώντας κάθε έννοια διεθνούς νομιμότητας και σε πλήρη αντίθεση με τις σχέσεις καλής γειτονίας και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χρησιμοποιεί άκρως προκλητική ρητορική και αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, απειλώντας τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί, σε σχέση με τις απαράδεκτες δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου και πώς σχεδιάζει να απαντήσει σε αυτές.

 

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button