Η ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΜΕ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

Με τη φετινή τρίτη συμμετοχή της στις “Γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης” η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου συνεχίζει έναν κύκλο εκθέσεων φωτογραφιών και εκδόσεων, που εικονίζουν και περιγράφουν τις ιστορικές και εθνικές πραγματικότητες στην καθ’ ημάς Ανατολή και την ιστορική Θράκη. Ο κύκλος αυτός των φωτογραφικών εκθέσεων και εκδόσεων ολοκληρώνεται πλέον με την παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης και της πολιτισμικής πραγματικότητας στην πόλη της Ξάνθης.

Με τη φετινή τρίτη συμμετοχή της στις “Γιορτές της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης” η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου συνεχίζει έναν κύκλο εκθέσεων φωτογραφιών και εκδόσεων, που εικονίζουν και περιγράφουν τις ιστορικές και εθνικές πραγματικότητες στην καθ’ ημάς Ανατολή και την ιστορική Θράκη.


Ο κύκλος αυτός των φωτογραφικών εκθέσεων και εκδόσεων ολοκληρώνεται πλέον με την παρουσίαση της ιστορικής εξέλιξης και της πολιτισμικής πραγματικότητας στην πόλη της Ξάνθης.


Πρόκειται για φωτογραφική έκθεση η οποία παρουσιάζει μέσα από φωτογραφίες και επεξηγηματικά κείμενα τις ιστορικές, ιδεολογικές, οικονομικές και πολιτισμικές προϋποθέσεις και συνθήκες κάτω από τις οποίες συγκροτήθηκε και οικοδομήθηκε η πόλη της Ξάνθης.


Παρουσιάζεται συγκεκριμένα το βυζαντικό πολεοδομικό υπόβαθρο της πόλης, η καθαγίαση του χώρου από τα πέριξ μοναστήρια, -πράγμα που δίνει αφορμή για τον τίτλο της έκθεσης- οι συνθήκες και οι συντελεστές της ανοικοδόμησης της Παλιάς Πόλης μετά τους σεισμούς του 1829 και ο ρόλος της κοινότητας και της τοπικής εκκλησίας ως κτιτόρων της Παλιάς Πόλης.


Παρουσιάζεται η επίδραση της καλλιέργειας και επεξεργασίας του καπνού, η πολυμορφία και η ιδιομορφία του χώρου και του ανθρώπινου περιβάλλοντος και των αρχιτεκτονικών ρυθμών και ρευμάτων που χαρακτηρίζουν την Παλιά Πόλη και την καθιστούν ένα μοναδικό αρχιτεκτονικό υβρίδιο, καθρέπτη της εξωστρέφειας του Ελληνισμού και του κοσμοπολιτισμού των Ρωμηών της καθ’ ημάς ανατολής, αλλά και τόπο αρμονικής συμβίωσης πληθυσμών με διαφορετικές πολιτισμικές καταβολές, που ιστορικά συνιστούν την κοινωνία της πόλης.


Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως

Σχετικά Άρθρα

Back to top button