Ειπώθηκαν…ακούστηκαν…θεάθηκαν

Τα πιο ζεστά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών είναι αυτά που περάσαμε φέτος. Με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 18 και 20 βαθμούς κελσίου και τον ήλιο να λάμπει πάνω από τα κεφάλια μας γιορτάσαμε τις αργίες των Χριστουγέννων. Τυχεροί οι εκδρομείς που βρέθηκαν στην περιοχή μας και απόλαυσαν το καφεδάκι τους στην νέα μας πλατεία και άτυχοι όσοι ήθελαν να κάνουν λευκά Χριστούγεννα και να δοκιμάσουν την τέχνη τους στο σκι.

Ηλιόλουστα Χριστούγεννα


 σε καιρό κρίσης


Τα πιο ζεστά Χριστούγεννα των τελευταίων δεκαετιών είναι αυτά που περάσαμε φέτος. Με θερμοκρασίες να αγγίζουν τους 18 και 20 βαθμούς κελσίου και τον ήλιο να λάμπει πάνω από τα κεφάλια μας γιορτάσαμε τις αργίες των Χριστουγέννων. Τυχεροί οι εκδρομείς που βρέθηκαν στην περιοχή μας και απόλαυσαν το καφεδάκι τους στην νέα μας πλατεία και άτυχοι όσοι ήθελαν να κάνουν λευκά Χριστούγεννα και να δοκιμάσουν την τέχνη τους στο σκι.


Το “…χιόνια στο καμπαναριό που Χριστούγεννα σημαίνουν….” παρέμεινε και φέτος μόνο στοίχος του γνωστού χριστουγεννιάτικου τραγουδιού.


Τα τελευταία χρόνια γίνονται πια ολοένα και πιο ορατές οι αρνητικές συνέπειες των ανθρώπινων παρεμβάσεων στο περιβάλλον. Η καταστροφή του οικοσυστήματος του πλανήτη μας έχει πλέον δρομολογηθεί και το πρώτο δείγμα αποτελεί η κλιματική αλλαγή.


Έτσι δεν αποκλείεται φέτος, αφού δεν κάναμε λευκά Χριστούγεννα, το Πάσχα μας να είναι λευκό, χιονισμένο, μια και θα το γιορτάσουμε  στις 4 Απριλίου.


Πάντως σε καιρό οικονομικής κρίσης ένας ζεστός χειμώνας δε θα μας έπεφτε και άσχημα με την ανηφόρα που έχει πάρει η τιμή του πετρελαίου.


 



Αρκετοί και φέτος


 οι επισκέπτες στην Ξάνθη


Ο Νομός Ξάνθης αποτελεί έναν από τους τουριστικούς προορισμούς που προτιμούν πολλοί Θεσσαλονικείς, αλλά και γενικά από τη Βόρειο Ελλάδα εκδρομείς.


Έτσι και φέτος αρκετοί ήταν αυτοί που προτίμησαν να περάσουν τις γιορτές των Χριστουγέννων στην περιοχή μας. Μπορεί στα Ξενοδοχεία μας να μην κατεγράφη πληρότητα στο 100%, ωστόσο σε πολλά, όπως σε παραδοσιακούς ξενώνες δεν υπήρχαν άδεια δωμάτια. Την τιμητική τους και φέτος είχε ο Δήμος Σταυρούπολης, ενώ πλήθος επισκεπτών κατέκλυσαν και τα σοκάκια του παραδοσιακού μας οικισμού, της Παλιάς Πόλης της Ξάνθης.


Μπορεί η τουριστική δίοδος προς Βουλγαρία από τον Άγιο Κωνσταντίνο να μην άνοιξε δοκιμαστικά για τα Χριστούγεννα, ωστόσο αρκετοί ήταν και οι Ξανθιώτες που επέλεξαν τα χιονοδρομικά κέντρα της Βουλγαρίας για τα Χριστούγεννα.


 



Τέτοιες μέρες πρωταγωνιστεί


 η κοινωνική ευαισθησία


Το κοινωνικό τους πρόσωπο δείχνουν πιο έντονα αυτές τις ημέρες οι πολιτικοί μας, αλλά και απλοί πολίτες.


Στο πνεύμα των Χριστουγέννων και αρκετοί είναι αυτοί που θυμήθηκαν και τους συμπολίτες μας που βρίσκονται στο κρεβάτι του πόνου, πραγματοποιώντας επισκέψεις στο νοσοκομείο της Ξάνθης, προκειμένου να τους ευχηθούν τα καλύτερα.


Επίσης αυτές τις ημέρες πολλοί είναι αυτοί που επισκέπτονται το Γηροκομείο της πόλης μας θέλοντας έτσι να βιώσουν το πραγματικό πνεύμα των γιορτών, που είναι η προσφορά αγάπης και ενός καλού λόγου, που δεν κοστίζει τίποτε στον καθένα μας.


Αρκεί βέβαια να το ενστερνιστούμε πραγματικά και όχι για απλά γιατί το επιτάσσει το πνεύμα των Χριστουγέννων. 


 



Πολύ ομίχλη


 στον “Καποδίστρια 2”


Δύσκολο αναμένεται το έργο της κυβέρνησης, αλλά και των υπηρετούντων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση στο πλαίσιο της κοινωνικής διαβούλευσης που θα ξεκινήσει σε λίγες ημέρες για τη διοικητική μεταρρύθμιση.


Το ζήτημα είναι ποιες λογικές και κριτήρια θα κυριαρχήσουν, αλλά και ποιοι θα έχουν το τελικό λόγο.


Οι τοπικές κοινωνίες θα εισακουστούν ; ή μόνο τα πολιτικά και κομματικά συμφέροντα;


Στο νομό Ξάνθης δεν αποκλείεται να ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου, καθώς σε κανέναν δεν αρέσει το σενάριο που θέλει το Δήμο Ξάνθης να συνενώνεται με το Δήμο Σελέρου ή τις Σάτρες.


Αρκετοί είναι αυτοί που δε συμφωνούν με το σενάριο των τεσσάρων Δήμων και αντιπροτείνουν οι επτά Δήμοι και τρεις Κοινότητες  να συνενωθούν σε τρεις.


Ο Δήμος Ξάνθης με το Δήμο Σταυρούπολης, Δήμος Μύκης μαζί με Δήμο Σελέρου και τις τρεις Κοινότητες Σατρών, Κοτύλης και Θερμών και ο τρίτος Δήμος να προκύψει από τις συνενώσεις Βιστωνίδας -Τοπείρου και Αβδήρων.


Ένα άλλο μεγάλο αγκάθι προβλέπεται να είναι και η επιλογή της έδρας του κάθε νέου Δήμου.


Δύσκολα λοιπόν τα πράγματα και άκρως ενδιαφέροντα σε αυτά που καλούνται να αποφασίσουν και να πράξουν οι άμεσα εμπλεκόμενοι, κυβέρνηση και ΟΤΑ.


 



Χωρίζει στα δύο


 η Περιφέρεια Α.Μ.-Θ;


Η νέα διοικητική μεταρρύθμιση θα φέρει και τον αιρετό Περιφερειάρχη, σύμφωνα πάντα με τις δηλώσεις Ραγκούση. Οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση θα γίνουν με βάση τα νέα σχήματα που θα προκύψουν, όπως και η εκλογή των πρώτων αιρετών περιφερειαρχών της χώρας.


Το γνωστό σενάριο θέλει οι Περιφέρειες της χώρας να είναι από 13 -όπως είναι τώρα-έως και 16.


Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου Δράμας -Καβάλας-Ξάνθης, που έγινε πριν από μερικές μέρες στην έδρα της Ε.Ν.Α., στην Ξάνθη, ο υπερνομάρχης κ. Τάτσης , είχε δηλώσει ότι πιο κοντά να βγει αληθινό είναι το σενάριο των δεκατεσσάρων Περιφερειών, με το Αιγαίο να χωρίζεται σε δυο Περιφέρειες.


Τελευταία υπάρχει και ένα νεότερο σενάριο, αν όχι και το επικρατέστερο, αυτό των 16 Περιφερειών, το οποίο μεταξύ άλλων θέλει την Περιφέρεια Α.Μ-Θ να χωρίζεται στα δύο. Νομός Έβρου και Ροδόπης μια Περιφέρεια με έδρα την Κομοτηνή και Νομός Ξάνθης, Νομός Δράμας και Νομός Σερρών που προσαρτάται σε μας, η άλλη περιφέρεια με έδρα την Ξάνθη.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button