Καταρχήν θετικοί για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση

Την τακτική του συνεδρίαση πραγματοποίησε προχθές το απόγευμα, αυτή τη φορά στην Ξάνθη και στην αίθουσα Π των Καπναποθηκών, το Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας –Καβάλας Ξάνθης με κυριότερο θέμα την πορεία της Διοικητικής μεταρρύθμισης.

Την τακτική του συνεδρίαση πραγματοποίησε προχθές το απόγευμα, αυτή τη φορά στην Ξάνθη και στην αίθουσα Π των Καπναποθηκών, το Συμβούλιο της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας –Καβάλας Ξάνθης με κυριότερο θέμα την πορεία της Διοικητικής μεταρρύθμισης.


Σε μια ήρεμη και χωρίς εντάσεις διαδικασία, ο πρόεδρος της ΔΝΑ, κ. Κωνσταντίνος Τάστης ενημέρωσε τους νομαρχιακούς συμβούλους των τριών νομών για το που βρίσκεται το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης από πλευράς της ΕΝΑΕ.


Προχωρώντας σε μια ανασκόπηση για το τι έχει γίνει από πλευράς του Διοικητικού Συμβουλίου της Ένωσης Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της χώρας , ο κ. Τάτσης έφτασε και στην πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση, όπου του θέσανε οικονομικά προβλήματα των Ν.Α., καθώς και κάποια θεσμικά ζητήματα. Παράλληλα για το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης του παραδώσανε τα ψηφίσματα των δύο Συνεδρίων της ΕΝΑΕ, Δράμας και Αθηνών, καθώς και τη μελέτη που έχουν εκπονήσει για τα οικονομικά και τις αρμοδιότητες αναφορικά με το προτεινόμενο σχέδιο της διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας.


Ο υπερνομάρχης Δράμας-Καβάλας-Ξάνθης, ως αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΝΑΕ κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης προσπάθησε να ενημερώσει το Σώμα για το πού βρίσκονται, αλλά και για το πού βαδίζουν στο κεφάλαιο διοικητική μεταρρύθμιση, καθώς έχουν διαπιστώσει μια αρνητική πορεία για το θέμα του θεσμού από την προηγούμενη κυβέρνηση παρά τις αρχικές της δεσμεύσεις. Ενώ αναμένουν από τη νέα να διασαφηνίσει ορισμένα ζητήματα.


Πάντως μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τον κ. Τάτση οι θέσεις της ΕΝΑΕ ταυτίζονται κατά 99% με τις θέσεις των δύο Επιτροπών που έχει συστήσει το Υπουργείο Εσωτερικών. Την Επιτροπή Ειδικών Επιστημών-μάλιστα μαζί της είχαν ήδη δυο συναντήσεις- και την Επιτροπή Παρακολούθησης.


Σε γενικές γραμμές το σχέδιο μιλά για αιρετό Περιφερειάρχη που θα εκλέγεται άμεσα, για Διοικητικές Μονάδες-καταργούνται οι νομαρχίες-, μέσα στον Ιανουάριο θα οριστικοποιηθεί ποιος θα είναι επικεφαλής της Διοικητικής Μονάδας-πρώην Νομαρχίας-, ενδεχομένως να ορίζεται κάποιος αιρετός από τον Περιφερειάρχη, θα υπάρχει οριζόντια διοίκηση με τομείς, και οι Διοικητικές Περιφέρειες δε θα είναι λιγότερες από 13 και περισσότερες από 17.


Ενώ η Διοικητική μεταρρύθμιση θα συνοδευτεί από ο φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο την οικονομική ενίσχυση του θεσμού.


Το Δ.Σ.της  ΕΝΑΕ, όπως σημείωσε ο κ. Τάτσης έλαβε τη διαβεβαίωση από τον υπουργός Εσωτερικών κ. Ραγκούση, ότι κανέναν εμπόδιο δε θα σταματήσει τη μετεξέλιξη του θεσμού και ότι οι αυτοδιοικητικές εκλογές του 2010 θα γίνουν με το νέο διοικητικό χάρτη της χώρας.


Μάλιστα μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η κοινωνική διαβούλευση για το θέμα, ενώ μέχρι το Πάσχα η κυβέρνηση αναμένεται να έχει έτοιμο και το σχετικό νομοσχέδιο.


Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος κατατέθηκαν αρκετοί προβληματισμοί, τόσο ως προς τις αρμοδιότητες, αρκετές από τις οποίες θα περάσουν στους διευρυμένους δήμους, αλλά και για το ρόλο του κρατικού περιφερειάρχη, που θα έχει την ευθύνη των αρμοδιοτήτων εκείνων που δεν μπορούν να εκχωρηθούν, σύμφωνα με το Σύνταγμα στην αιρετή αυτοδιοίκηση και τα αιρετά της όργανα.


Χαρακτηριστική ήταν η επισήμανση που έκανε ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης « το ζήτημα είναι τεράστιο, έχει να κάνει με την εξυπηρέτηση των κοινωνιών. Θα πρέπει να λύσει τα προβλήματα και τα κενά που υπάρχουν στην Τ.Α. και όχι να γίνει μια μεταρρύθμιση για τη μεταρρύθμιση. Θα πρέπει να υπάρχει οριοθέτηση στις σχέσεις  των Δήμων και του αιρετού Περιφερειάρχη, αλλά και των λοιπών διοικητικών δομών που θα υπάρξουν. Καθαρές λοιπόν σχέσεις, μακριά από πελατειακές εξαρτήσεις, δομές με γεωγραφική συνοχή, και οικονομικοί πόροι εξασφαλισμένοι. Είμαι σε επιφυλακή, είμαι επιφυλακτικός σε αυτό που περιμένω να δω».


Αρνητικοί στο σχέδιο της Διοικητικής μεταρρύθμισης δήλωσαν οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της παράταξης Αγωνιστικής Συνεργασίας, καθώς θεωρούν ότι θα προκύψουν μικρά κρατίδια που δε θα εξυπηρετούν σε τίποτε τις τοπικές κοινωνίες και το λαό.


Στο μεταξύ, τέλος, σε ότι αφορά στα υπόλοιπα θέματα  της συνεδρίασης του Διευρυμένου Νομαρχιακού Συμβουλίου  μεταξύ άλλων εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του 2010, καθώς και η έγκριση υποβολής προτάσεων στα πλαίσια του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας-Βουλγαρίας 2007-2013, που αφορούν δράσεις σε ζητήματα υγείας και κοινωνικής ευημερίας, Τηλεϊατρικής, και περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και άλλων δράσεων.    


 


                                                              Δέσποινα Γκούμα     

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε Επίσης
Close
Back to top button