Ενημερωτική εξόρμηση του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Κώστα Ασκούνη

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανταπόκριση από τους πολίτες της Ξάνθης, η ενημερωτική εξόρμηση με διανομή φυλλαδίων σχετικά με την οικονομική κρίση και την πολιτική συγκυρία.

Πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία και ανταπόκριση από τους πολίτες της Ξάνθης, η ενημερωτική εξόρμηση με διανομή φυλλαδίων σχετικά με την οικονομική κρίση και την πολιτική συγκυρία.


Το κλιμάκιο με επικεφαλής το Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ και Δήμαρχο Καλλιθέας  Κώστα Ασκούνη, απαρτιζόταν από τον Βουλευτή Μάντατζη Τσετίν, τον Γραμματέα της Ν.Ε. Αχιλλέα Τσαρτσάρα, τον Γραμματέα της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Παναγιώτη Δαβιτίδη, καθώς και από μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής και της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Ξάνθης η οποία μοίρασε και το δικό της φυλλάδιο για την οικονομική κρίση (το κείμενο μπορείτε να το δείτε πατώντας εδώ).


Ο Δήμαρχος Καλλιθέας στην αρχή της συνέντευξης τύπου, αισθάνθηκε την ανάγκη, όπως ο ίδιος είπε, να ευχαριστήσει “όλους του φορείς του νομού της Ξάνθης που από την πρώτη στιγμή πάλεψαν να παραμείνει η λίμνη της Βιστωνίδας, οι παραλίμνιες εκτάσεις και γενικά όλος αυτός ο πλούτος, κάτω από τον έλεγχο του Ελληνικού Δημοσίου.


Αυτό είναι ένα μάθημα για όλους μας, για το πώς πρέπει οι συλλογικοί και κοινωνικοί φορείς να αγωνίζονται οι ίδιοι για την προάσπιση του δημοσίου πλούτου”.


Τόνισε ότι ήδη έχουν αποδοθεί πολιτικές ευθύνες, αλλά το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι πρέπει να διερευνούν και μέσω της Προανακριτικής και οι ποινικές ευθύνες για αυτό το μεγάλο σκάνδαλο καταλήστευσης της δημόσιας περιουσίας, ελπίζοντας να μην πέσουμε στις καλένδες της Εξεταστικής Επιτροπής.


Σε ερώτηση που του έγινε για τις τυχόν ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Ασκούνης απάντησε ότι “Το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε η εξεταστική να ερευνήσει και για τα επί των ημερών του ΠΑΣΟΚ και όποιες ευθύνες αναλογούν στην τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και στους υπουργούς του, να αναληφθούν”. 



Οικονομική κρίση:


“Υπήρχε ήδη εσωτερική δική μας κρίση”


Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση, τονίζοντας ότι: “πριν καν υπάρξει η παγκόσμια κρίση, υπήρχε ήδη μια εσωτερική δική μας κρίση εξαιτίας των λανθασμένων επιλογών της κυβέρνησης της Ν.Δ. και των σκανδάλων λέγοντας χαρακτηριστικά:


 “Δεν φταίει η διεθνής οικονομική κρίση για το σκάνδαλο των ΚΑΡΤΕΛ. Δεν φταίει η διεθνής κρίση για το σκάνδαλο των Δομημένων Ομολόγων, που αν εμείς εγκαίρως δεν είχαμε καταδείξει σήμερα δεν θα υπήρχαν χρήματα για να πάρουν οι συνταξιούχοι τη σύνταξή τους.


Δεν έφταιγε η διεθνής κρίση που εμείς ξεπουλήσαμε για ένα κομμάτι ψωμί την μεγαλύτερη εταιρία της χώρας τον ΟΤΕ. Ένα εργαλείο εθνικής και αναπτυξιακής πολιτικής, έρευνας – τεχνολογίας και παρέμβασης στα Βαλκάνια.


Δεν φταίει η διεθνής κρίση που από μία κερδοφόρος επιχείρηση το 2004, η ΔΕΗ, σήμερα να βρίσκεται σε πλήρη κατάρρευση. Δεν φταίει η διεθνής κρίση που η ακρίβεια και η αισχροκέρδεια είναι το καθημερινό πρόβλημα του πολίτη, που ιδιαίτερα θίγει τα πλατιά λαϊκά στρώματα και τις ασθενέστερες τάξεις της χώρας μας.


Δεν φταίει η διεθνής κρίση που ενώ η τιμή του πετρελαίου πέφτει διεθνώς αλλά δεν έχουμε την αντίστοιχη πτώση εδώ.


Δεν φταίει η διεθνής κρίση όταν από το 2005, το 2006, το 2007 το ΠΑΣΟΚ κατέβαζε σχέδιο νόμου για να δοθεί το επίδομα θέρμανσης και η κυβέρνηση δεν το έχει δώσει ακόμα.


Δεν φταίει η διεθνής κρίση γιατί η κυβέρνηση δεν έχει δώσει ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Φτώχιας, που είχε πει ότι θα είναι 1 δις, έβαλε στο προϋπολογισμό μόλις 100 εκατ. ευρώ και μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί ούτε ένα ευρώ από αυτό το Ταμείο. Γιατί γίνονται όλα αυτά τα πράγματα;


Γιατί είχαμε μια νέο-συντηρητική ταξική οικονομική πολιτική που στόχο είχε να εξυπηρετήσει τους οικονομικά ισχυρούς και να μην πάρει κανένα μέτρο για τις ασθενέστερες οικονομικές τάξεις”.



“Νωρίτερα στην Ξάνθη η οικονομική κρίση


στον αγροτικό, βιομηχανικό


και συνεταιριστικό τομέα”


Η εσωτερική κρίση αυτή έχει πλήξει ιδιαίτερα και πολύ πιο μπροστά την Ξάνθη. Τους αγρότες της Ξάνθης.


Χτυπιέται και στο βιομηχανικό τομέα. Θεωρώ αδιανόητο σε μια τέτοια συγκυρία να κλείνει το Εργοστάσιο Ζάχαρης, επειδή η κυβέρνηση δέχθηκε χωρίς καμία αντίδραση την μείωση των ποσοστώσεων ζάχαρης.


Η δέσμευση της κυβέρνησης όμως ήταν ότι ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν τα εργοστάσια βιοαιθανόλης. Που είναι; Δεν τα βλέπουμε… Η ανεργία όμως υπάρχει.


Το ίδιο ισχύει και για τα συνεταιριστικά εργοστάσια. Είναι αδιανόητο να μην εξυγιάνουμε και να μην εξορθολογήσουμε, να μη βάλουμε βαθιά το μαχαίρι στα συνεταιριστικά εργοστάσια και τις ενώσεις.


Γιατί, αν δεν υπάρξουν συνεταιριστικές ενώσεις θα συμβαίνει αυτό που συμβαίνει τώρα.


Το καλαμπόκι να είναι στα χωράφια, το σιτάρι να σαπίζει, το βαμβάκι να έχει πέσει κάτω από τα 25 λεπτά και οι αγρότες αυτή τι στιγμή να βρίσκονται σε ένα οικονομικό αδιέξοδο, την ίδια στιγμή που οι πρώτες ύλες έχουν αυξηθεί υπέρμετρα.


Σήμερα θέλεις 17 κιλά ελαιόλαδο για να αγοράσεις ένα σακί λίπασμα, ενώ το 1993 το αγόραζες με 2,5 κιλά ελαιόλαδο! Κανένας έλεγχος!


Τα συνεταιριστικά εργοστάσια έκλεισαν ή υπολειτουργούν, η ΣΕΚΑΠ επίσης υπολειτουργεί και αντί να στηρίξουμε λοιπόν με θεσμικά μέτρα τον αγρότη και το εισόδημά του, έχουμε εκτινάξει από την άλλη πλευρά τις τιμές των πρώτων υλών. Θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη. 


Εμείς με τις προτάσεις που έχουμε καταθέσει κατά καιρούς στη Βουλή και την πρόταση 5 δεσμών μέτρων του Γ. Παπανδρέου, έχουμε ως προτεραιότητα την αναδιανομή του πλούτου της χώρας, την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων και την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας.


Και η πραγματική οικονομία είναι όλα αυτά που ανέφερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τους αγρότες, τα νοικοκυριά, γιατί αν δεν στηρίξουμε την πραγματική οικονομία, τότε και αύξηση της οικονομίας θα έχουμε και πλούτο δεν θα μπορέσουμε να παράξουμε και κανένα πρόγραμμα δε θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε.


Για αυτό είπαμε: Πως εσείς μέσα σε αυτή την οικονομική κρίση φέρνετε ένα σχέδιο προϋπολογισμού και βάζετε 7,5 δις επιπλέον φόρους;”.

Σχετικά Άρθρα

Back to top button