Από την ακριτική Ξάνθη στη διεθνή αγορά με κίνηση… coco-Mat

Τη διάδοση της φιλοσοφίας “υψηλής ποιότητας ύπνου και ανάπαυσης με φυσικά στρώματα και προϊόντα Coco-Mat” made in Greece, επιχειρεί στη διεθνή αγορά η ομώνυμη επιχείρηση, αναπτύσσοντας αφενός το δίκτυο καταστημάτων της στο εξωτερικό και αφετέρου, λανσάροντας την νέα ξενοδοχειακή σειρά Coco-Mat Hotels & Resorts Worldwide, σε εξειδικευμένο δίκτυο boutique hotels και resorts.

 

Τη διάδοση της φιλοσοφίας “υψηλής ποιότητας ύπνου και ανάπαυσης με φυσικά στρώματα και προϊόντα Coco-Mat” made in Greece, επιχειρεί στη διεθνή αγορά η ομώνυμη επιχείρηση, αναπτύσσοντας αφενός το δίκτυο καταστημάτων της στο εξωτερικό και αφετέρου, λανσάροντας την νέα ξενοδοχειακή σειρά Coco-Mat Hotels & Resorts Worldwide, σε εξειδικευμένο δίκτυο boutique hotels και resorts.

 

 Η Ιταλία και η Γερμανία αποτέλεσαν τους νέους “σταθμούς” για την Coco-Mat, η οποία παρά την κρίση εξακολουθεί να επενδύει στην καινοτομία και την αειφορία, ανοίγοντας δύο νέα σημεία πώλησης στην περιοχή Duomo του Μιλάνο και στο Βερολίνο αντίστοιχα. Ενώ, παράλληλα προωθεί ένα από τα μεγαλύτερα ξενοδοχειακά εγχειρήματα των τελευταίων ετών, σε συνεργασία με τη Hotel Brain, που δραστηριοποιείται στη διαχείριση και ανάπτυξη μονάδων με ειδίκευση στα μικρά και πολυτελή ξενοδοχεία.

 

Η ελληνική επιχείρηση Coco-Mat, με πιστότητα και συνέπεια, καταφέρνει σε διάστημα λίγων ετών να κατακτήσει τη παγκόσμια αγορά, εξάγοντας τα προϊόντα της απο την ιδιόκτητη εργοστασιακή μονάδα έκτασης 25.000 τ.μ., που διαθέτει στη βιομηχανική περιοχή της Ξάνθης, σε 12 συνολικά χώρες ανά τον κόσμο.

 

Στόχος της φιλοσοφίας του ιδρυτή και προέδρου της εταιρείας, Παύλου Ευμορφίδη, είναι η κατασκευή των καλύτερων κρεβατιών στον κόσμο με τον πιο φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο. Ο Παύλος Ευμορφίδης γεννημένος στη Σπάρτη το 1958, όπου και είχε εγκατασταθεί με την οικογένεια του, ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου το 1976 και γράφτηκε στη Γυμναστική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής, από την οποία αποφοίτησε το 1980.

 

Επειδή το πτυχίο της Γυμναστικής Ακαδημίας δεν τον κάλυπτε σε επαγγελματικό και κυρίως σε επιστημονικό επίπεδο, το ίδιο χρόνο γράφτηκε στην ΑΣΟΕΕ, από την οποία αποφοίτησε το 1985. Παράλληλα με τη φοίτηση του στην ΑΣΟΕΕ, φοίτησε με υποτροφία του Γερμανικού Κράτους στη Σχολή Δημοσιογραφίας του Πανεπιστημίου της Κολωνίας.

 

Μιλά Αγγλικά, Γερμανικά, Γαλλικά, Ολλανδικά, Ιταλικά, Ισπανικά, Πορτογαλικά. Δεν τις έμαθε σε φροντιστήρια, αλλά συνομιλώντας και ζώντας στο εξωτερικό. Κατά την διάρκεια των σπουδών του στα παραπάνω Πανεπιστημιακά Ιδρύματα και κάποια περίοδο ύστερα από αυτά (μέχρι το 1989), εργάστηκε ως δημοσιογράφος της εφημερίδας Daily Telegraph (1983 – 84). Την περίοδο εκείνη συνέγραψε το βιβλίο “At ease with English”.

 

Ενώ εργάστηκε επίσης, είτε ως καθηγητής Σωματικής Αγωγής, είτε ως δάσκαλος της Αγγλικής γλώσσας σε ιδιωτικά Σχολεία ή παραδίδοντας ιδιαίτερα μαθήματα στην Αγγλία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία κ.λπ.

 

Σταθμός στην καριέρα του αποτέλεσε το 1989, οπότε και ιδρύθηκε η Coco-Mat, εταιρεία παραγωγής ειδών κλινοστρωμνής και επίπλων, ανοίγοντας το πρώτο του κατάστημα το 1990 στην Αθήνα. Έκτοτε η επαγγελματική του εξέλιξη ταυτίζεται με την πορεία της εταιρείας.

 

Το 1992 μεταφέρει την έδρα της εταιρείας στην Βιομηχανική περιοχή της Ξάνθης, ενώ το 1994 κατασκευάζει το πρώτο κρεββατόστρωμα Ergo Nature. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1997 ανοίγει το πρώτο κατάστημα στο εξωτερικό, καταφέρνοντας σε διάστημα 24 ετών, να έχει εξελιχθεί σε leader της ελληνικής αγοράς και σημαιοφόρο της αειφόρου ανάπτυξης.

  

Αλογότριχα, μετάξι και… φύκια

 

Η ιδέα για την Coco-Mat γεννήθηκε στο Μοναστηράκι το 1989 όταν ο Μιχάλης Βαμβακίδης, στρωματοποιός, ζήτησε από τον Παύλο Ευμορφίδη να τον βοηθήσει να εξάγει τα προϊόντα του.

 

Έτσι ρίχνεται με πάθος στην αναζήτηση κάθε είδους πληροφορίας για το φαινόμενο του ύπνου, τα στρώματα, τα μαξιλάρια επιλέγοντας ως αποκλειστικά συστατικά των προϊόντων που σχεδιάζει, φυσικά υλικά, όπως ο κοκοφοίνικας, το καουτσούκ, το μαλλί, το βαμβάκι, η αλογότριχα, το μετάξι, το πούπουλο χήνας, ως και τα φύκια, που αφθονούν στις ελληνικές θάλασσες.

 

Μαζί με το όνομα η Coco-Mat (από τις αρχικές συλλαβές των αγγλικών λέξεων “coconut”, που σημαίνει κοκοφοίνικας, και “mattress”, που σημαίνει στρώμα) αποκτά, εκείνη την εποχή, και στέγη: Σε ένα χώρο 200 τ.μ. στα Πατήσια, που λειτουργούσε ταυτόχρονα ως αποθήκη, εργαστήριο, λογιστήριο, εκθετήριο και κατάστημα πώλησης.

 

Η εταιρεία αρχίζει να αναπτύσσεται και ιδρύει παραγωγική μονάδα στην Ξάνθη, στην οποία θα κατασκευάζονται όλα τα προϊόντα με την επωνυμία της.

 

Συγχρόνως στην Κίνα γίνεται η επεξεργασία των προϊόντων από μετάξι και πούπουλο χήνας και παράγονται στρώματα που διοχετεύονται στο εξωτερικό, για λογαριασμό μεγάλων πολυκαταστημάτων και δεν φέρουν το σήμα Coco-Mat.

 

Σχεδόν αμέσως αρχίζουν και οι εξαγωγές, ενώ καταστήματα ανοίγουν, το ένα μετά το άλλο, στην Ευρώπη, στην Κίνα και στην Αμερική.

 

 

Διεθνείς διακρίσεις

 

Η Coco-Mat βρίσκεται σε συνεχή προσπάθεια μείωσης των αποβλήτων. Εφαρμόζοντας νέες μεθόδους παραγωγής, έχει μέχρι σήμερα πετύχει ποσοστό ανακύκλησης 96%.

 

Ό,τι περισσεύει από την κατασκευή των προϊόντων, χρησιμοποιείται για την παραγωγή νέων. Το 31% της παραγωγής της εξάγεται, δίδοντας την ευκαιρία στην εταιρεία να κερδίσει σημαντικά βραβεία και διακρίσεις:

 

Το διεθνές βραβείο Environment and Peace, το πρώτο βραβείο στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό ποιότητας του EFQM το 2003 και για δύο χρόνια το δεύτερο βραβείο στον ίδιο διαγωνισμό (η μοναδική εταιρεία που εκπροσώπησε την Ελλάδα για επτά χρόνια στο EFQM και έχει κερδίσει τα περισσότερα βραβεία), το πρώτο βραβείο από το υπουργείο Ανάπτυξης για τις πρωτοποριακές μεθόδους παραγωγής και τα φιλικά προς το περιβάλλον προϊόντα, το βραβείο Henry Ford για οικολογικό ενδιαφέρον, το βραβείο Ποιότητας από το υπουργείο Ανάπτυξης, το βραβείο Οικολογίας από το ΕΒΕΑ, το βραβείο Ethical Value του Cambridge University.

 

 

1989

 

Ο Παύλος Ευμορφίδης συλλαμβάνει την ιδέα και ιδρύει την Coco-Mat

 

1990

 

Η Coco-Mat ανοίγει το πρώτο της κατάστημα στην Αθήνα

 

2003

 

Ανοίγει το 1ο κατάστημα στην Ολλανδία, και το 20ό Coco-Mat στην Ελλάδα

 

2005

 

Έχοντας αποκτήσει εγκαταστάσεις παραγωγής στην Κίνα, ανοίγει το δεύτερο κατάστημα στην περιοχή

 

2009

 

Κάνει το πρώτο βήμα στην αγορά της Γερμανίας με το άνοιγμα του καταστήματος στο Αμβούργο

 

2011

 

Μεταφορά των γραφείων σε καινούρια κτίρια.

 

 

 “ΗΜΕΡΗΣΙΑ”

 

Σχετικά Άρθρα

Back to top button