ΜΕΛΕΤΑΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ

Ο Πολεοδομικός σχεδιασμός του δήμου Ξάνθης τέθηκε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς την Τρίτη το πρωί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.
Στην έναρξη της διαδικασίας ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης αφού ευχαρίστησε τη μελετητική ομάδα του κ. Κώστα Λαλίνη, χαρακτήρισε αυτήν την προσπάθεια πολύ καλή και απασχολεί τον δήμο αφού με τον σχεδιασμό καθορίζεται το μέλλον της πόλης. Είναι μία καλή ευκαιρία, τόνισε, να αναπτυχθεί η πόλη της Ξάνθης αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, όχι κάθετα όπως αναπτύχθηκε αλλά οριζόντια.

Ο Πολεοδομικός σχεδιασμός του δήμου Ξάνθης τέθηκε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς την Τρίτη το  πρωί στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης.


 Στην έναρξη της διαδικασίας  ο δήμαρχος Ξάνθης Μ. Στυλιανίδης αφού ευχαρίστησε τη μελετητική ομάδα του κ. Κώστα Λαλίνη, χαρακτήρισε αυτήν την προσπάθεια πολύ καλή και απασχολεί τον δήμο  αφού με τον σχεδιασμό καθορίζεται το μέλλον της πόλης. Είναι μία καλή ευκαιρία, τόνισε, να αναπτυχθεί η πόλη της Ξάνθης αποφεύγοντας τα λάθη του παρελθόντος, όχι κάθετα όπως αναπτύχθηκε αλλά οριζόντια.


 Ανέφερε  ότι βρίσκονται στην πρώτη φάση της παρουσίασης όπου περιλαμβάνονται και οι οικισμοί των Κιμμερίων και Ευμοίρου.


Μίλησε για τύχη γιατί η μελέτη ανατέθηκε στην ίδια μελετητική ομάδα, η οποία έκανε και το αναθεωρημένο γενικό πολεοδομικό  σχεδιασμό της πόλης και οι μελετητές είναι γνώστες των ζητουμένων στοιχείων.


Τόνισε πώς με τις προτάσεις των παρισταμένων, οι οποίοι εκπροσωπούν τους φορείς, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι άριστο, επισημαίνοντας πώς σε κάθε φάση θα υπάρχει η διαβούλευση.


Στη συνέχεια ο κ. Κ. Λαλίνης ανέφερε ότι οι κύριοι άξονες του σχεδιασμού είναι η σχεδιαζόμενη αστική ανάπτυξη και η ενεργοποίηση των κοινωνικών φορέων και πολιτών.


Ζητούμενο είναι  η οικιστική ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η  ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, τονίζοντας πώς για να είναι επιθυμητό το αποτέλεσμα θα πρέπει σε συνεργασία με  το δήμο να συμμετέχουν κοινωνικοί φορείς και το κοινό.


Κάνοντας αναφορά στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Δήμου Ξάνθης τόνισε ότι αποτελεί το προγραμματικό πλαίσιο για την ισορροπημένη πολεοδομική ανάπτυξη των οικισμών της περιοχής και περιλαμβάνει όλη την έκταση των διοικητικών του ορίων δηλαδή τον αστικό και υπαίθριο χώρο όπου περιλαμβάνει τη ζώνη χρήσης γης, τα όρια επεκτάσεων των οικισμών, την επέκταση τους σε πολεοδομικές ενότητες και την κατανομή του προβλεπόμενου πληθυσμού.


Επίσης έκανε αναφορά στο  τρίπολο ανάπτυξης  Δράμας -Καβάλας -Ξάνθης όπου η Καβάλα δεν μπήκε στη διαδικασία προετοιμασίας των προτάσεων ανάπτυξης του τριπόλου και είναι μία καλή ευκαιρία να ωριμάσουν προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.


Έγινε εκτενή αναφορά στα ειδικά πλαίσια χωροταξικού σχεδιασμού και την ανάπτυξη  στον προτεινόμενο σχεδιασμό και παρουσιάστηκαν όλα τα στοιχεία με βάση την απογραφή του 2001.


Τέλος σύμφωνα με την κ. Σαμουρκασίδου κατά τη διάρκεια της διαμόρφωσης της μελέτης και της ενσωμάτωσης των προτάσεων,  κατά την διάρκεια των διαβουλεύσεων που θα ακολουθήσουν θα βοηθηθεί το έργο της μελετητικής ομάδας και με τα νέα στοιχεία της απογραφής που βρίσκεται σε εξέλιξη.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ

Σχετικά Άρθρα

Back to top button