“Κύριε Αθανασιάδη μας κουράσατε”

Για το 12% της επιδότησης εργασίας στις επιχειρήσεις της Ξάνθης που είναι θεσμοθετημένο με νόμο και όχι Υπουργικές αποφάσεις όπως για την Δράμα και την Καβάλα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Ανδρικόπουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τετάρτης.

    Για το 12% της επιδότησης εργασίας στις επιχειρήσεις της Ξάνθης που είναι θεσμοθετημένο με νόμο και όχι Υπουργικές αποφάσεις όπως για την Δράμα και την Καβάλα, έκανε λόγο ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Π. Ανδρικόπουλος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τετάρτης.


    Ανέφερε ότι στην τελευταία επίσκεψη της Υπουργού κ. Κατσέλη προτάθηκε από πλευράς πολιτείας η επιδότηση του 12% που οφείλει η πολιτεία στους επιχειρηματίες της Θράκης (5 εξάμηνα) να συμψηφιστούν με τυχόν οφειλές που έχουν οι επιχειρήσεις στο ΙΚΑ και στο δημόσιο, ξεκαθαρίζοντας ότι στη Θράκη,  αυτή η επιδότηση εργασίας είναι καθορισμένη με νόμο και όχι με Υπουργικές αποφάσεις. Άρα είναι υποχρέωση της πολιτείας να στηρίξει με οποιονδήποτε τρόπο τη διατήρηση αυτών των επιχειρήσεων στην περιοχή. “Νομίζω πώς είναι κάτι που μπορεί να δεχτεί ο Υπουργός Οικονομικών και η Κυβέρνηση και είναι και λογικό. Από την στιγμή που η επιχείρηση δεν μπορεί να πληρώσει π.χ. το ΙΚΑ και μπορεί ένα μέρος των οφειλών να συμψηφιστεί με αυτή την επιδότηση τότε η επιχείρηση θα πάρει ανάσα”.Ανακοίνωσε ότι στη συγκέντρωση που προγραμματίζεται στο επιμελητήριο, θα γίνει  συνάντηση των επιχειρηματιών και μελών του την Κυριακή, έχει κληθεί και ο κ. Ξυνίδης


“ΚΥΡΙΕ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΜΑΣ ΕΧΕΤΕ ΚΟΥΡΑΣΕΙ ΠΟΛΥ”


Ο κ. Ανδρικόπουλος αναφερόμενος στον Γ. Αθανασιάδη, επικεφαλή της αντιπολίτευσης, ανέφερε ότι το επιμελητήριο λειτουργεί με διαφάνεια και η συνεχής απαίτηση από πλευρά του εγγράφων, είτε με αιτήσεις του, είτε με εισαγγελική εντολή απασχολούν το λιγοστό προσωπικό, με αποτέλεσμα να μένουν  πίσω σημαντικές εργασίες του Επιμελητηρίου και το κυριότερο όταν ζητούνται έγγραφα με εισαγγελική παρέμβαση διασύρει τη λειτουργία του επιμελητηρίου στην κοινή γνώμη.


Εκανε αναφορά σε επιστολή μέλους του επιμελητηρίου η οποία κοινοποιήθηκε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αφορούσε αποκλεισμό του από διαγωνισμό σε πρόγραμμα ύψους 200.000 ευρώ, λέγοντας ότι οι διαδικασίες είναι ανοιχτές και όποιος από τα μέλη θέλει μπορεί να συμμετάσχει.


Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο αντιπρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Μωραΐτης ο οποίος συμπλήρωσε ότι η συγκεκριμένη πρόταση στάλθηκε δύο φορές στο Υπουργείο και απορρίφθηκε με πολλές παρατηρήσεις και απευθυνόμενος στον κ. Αθανασιάδη είπε ότι το επιμελητήριο επί 15 ημέρες ασχολιόταν για να βρει τα στοιχεία σχετικά με τον απολογισμό που ζήτησε ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης με εισαγγελική παραγγελία, καυτηριάζοντας παράλληλα τη συμπεριφορά του γιατί ενώ ετοιμάστηκαν όλα τα στοιχεία δεν παρουσιάστηκε στη συνεδρίαση και πρότεινε για το θέμα του 12% να γίνει ανοιχτή συζήτηση με τους βουλευτές και υπουργούς από όλη την Θράκη, τονίζοντας ότι το ποσό της επιστροφής στους επαγγελματίες,  από την πολιτεία  αγγίζει για όλη την Θράκη τα 30 εκ ευρώ.


ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ


Ανέβηκε στο βήμα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γ.  Αθανασιάδης ο οποίος αφού ζήτησε συγνώμη από το Σώμα γιατί δεν παρουσιάστηκε στην συνεδρίαση της 4ης Μαΐου,  εξήγησε πώς αυτό δεν έγινε εσκεμμένα αλλά έγινε γιατί έκτακτοι επαγγελματικοί λόγοι δεν του επέτρεψαν να παραβρεθεί και δεν πρόλαβε να ενημερώσει σχετικά για αυτό το ζήτημα το σώμα. Αναφερόμενος στο δια ταύτα είπε ότι ο απολογισμός ψηφίστηκε άρα εκ των υστέρων τι να συζητηθεί και τα στοιχεία έπρεπε να του επιδοθούν πιο μπροστα. “Ψηφίστικε ο προϋπολογισμός. Εγω βέβαια τον καταψήφισα. Από εδώ και πέρα όταν θα τα ελέγξει ο αρμόδιος έλεγχος μακάρι να τα βρούν σωστά. Εγω σας τα είπα και σας τα έστειλα και μάλιστα με καλό σκοπό. Εσείς δεν θέλετε να το καταλάβετε. Εγω πάντως το καθήκον μου το έκανα και για τον εαυτό μου και για τους συναδέλφους μου”.


Ο κ. Αθανασιάδης έκανε  εκτός ημερησίας πρόταση προς το Σώμα προκειμένου να γίνει υπόμνημα προς  το Υπουργείο Εργασίας για το πρόγραμμ που θα υλοποιήσει ο ΟΑΕΔ στον νομό για 2000 ανέργους, με προσλήψεις μέσω των Δήμων και θα αφορά στην κοινωνική εργασία, θα πρέπει να ενταχθούν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις του Νομού οι οποίες πλήττονται από την οικονομική δυσπραγία της εποχής.


Κάτι που όμως δεν υιοθετήθηκε με τη λογική ότι κάποιοι επαγγελματίες θα το εκμεταλευτούν και θα απολύσουν κόσμο.


το Σώμα συμφώνησε να αποχωρήσει το επιμελητήριο από το Μετοχικό Κεφάλαιο της ΕΑΠΑΞ παίρνοντας ένα συμβολικό ποσό παραχωρώντας τις μετοχές του στο δήμο λόγω της εκκαθάρισης της.


Τέλος ακολούθησε η εκλογή των νέων μελών του ΔΣ λόγω της παραίτησης του κ. Κατσαρίκα και του κ. Παμπουκίδη. Στην θέση τους εξελέγησαν οι Κάλφας Σπύρος Οικονομικός επόπτης και Κουτσοουριδης  Γενικός Γραμματέας.


ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ


ΠΑΥΛΙΚΙΑΝΟΣ


Σχετικά Άρθρα

Back to top button